II. PREVESTIREA ZILELOR DIN URMĂ

A. OM A LUI DUMNEZEU ÎNTR-O LUME PĂGÂNĂ
Daniel 1:1-21 (Dan.1:17)

Înainte de a descoperi modul în care l-a folosit Dumnezeu pe Daniel pentru a prevesti evenimentele dinzilele din urmă, studiul primului capitol al cărții care îi poartă numele,  ne va ajuta să ne familiarizăm cu persoana, caracterul și slujirea lui Daniel. Astfel vom descoperi că Daniel, înainte de a fi un om de stat aflat în conducerea marelui imperiu Babilonian, a fost un om a lui Dumnezeu, într-o lume păgână. Ca să înțelegem cum a ajuns el să se ridice la înălțimea acestei misiuni, trebuie să luăm în considerare:

1. CONTEXTUL BABILONULUI

Lumea în care a trăit Daniel poate fi caracterizată prin:

 a. Instabilitate politică

Nebucadnețar care a domnit între anii 605-561 în Hr. a avut trei incursiuni asupra lui Iuda și a Ierusalimului. În anul 605 în Hr. în al treilea an al domniei lui Ioiachim, împăratul lui Iuda, el a asediat Ierusalimul și a luat primul val de prizionieri format din elita societății, printre care și Daniel și tovarășii lui (2 Împ.23:36-24:1), și o parte din vasele de la templu (Dan1:1-2).

În anul 597 în Hr. pe vremea împăratului Ioiachin, Nebucadnețar a asediat înca odată Ierusalimul, luând captivi în Babilon pe împăratul Ioiachin, împreună cu un grup de 10.000 de prinși de război, format din oamenii viteji și toți meseriașii, precum și toate vasele de la templu. (2 Împ.24:8-17). În timpul acestei deportări a fost luat în Babilon și profetul Ezechiel (Ezec.1:1).

A treia incursiune a lui Nebucadnețar asupra lui Iuda și a Ierusalimului, a avut loc în anul 586, în timpul domniei împăratului Zedechia (2Împ.24:18-25:7). În timpul acestui atac, au fost dărâmate zidurile Ierusalimului, clădirea templului și au fost incendiate toate clădirile importante din Ierusalim (2Împ.25:8-13).  Iar vasele care au mai rămas la templu după al doilea asediu (2Împ.24:13), precum și toate obiectele de aur, argint și aramă au fost luate în Babilon (2Împ.25:13-17).

b. Frământări sociale

Tinerii de viță nobilă, meseriașii și oamenii viteji, au fost luați prizioneri iar în Iuda au rămas numai ceineputincioși șisăraci (2Împ.25:12). Împărații lui Iuda se angajau să plătească bir babilonienilor, apoi își călcau angajamentul. Egiptenii care erau așteptați să fie un sprijin pentru cei din Iuda, au fost înfrânți de Nebucadnețar în bătălia de la Carchemiș Ier.46:1-2

 c. Decădere moral spirituală

Toate aceste nenorociri au venit asupra lui Iuda, fiindcă în timpul celor 200 de ani care au urmat după prăbușirea Israelului în robia Asiriană, iudeii, n-au luat aminte la înștiințările lui Dumnezeu și au continuat înaintarea spre păcat și idolatrie (2 Împ.21:1-18;24:3-4;19-20) . Dacă acest lucru s-a întâmplat în Iudeia, cu poporul ales a lui Dumnezeu, cu mult mai mult imoralitatea și idolatria erau modul de viață al babilonienilor. (Dan.1:2;3:1-6;5:1-4)

 d. Robie fizică

elita societății, tinerii, meseriașii, vitejii și toți iudeii prinși în timpulcelor trei atacuri ale lui Nebucadnețar asupra Ierusalimului și-au pierdut libertatea și au ajuns robi în Babilon. (Dan.1:1-3)

Temă: studiați pasajele Biblice care descriu starea lumii în care a trăit Daniel și arătați în ce fel lumea de atunci se aseamănă cu lumea de astăzi.

2. CURSELE BABILONULUI

Pentru Daniel, Babilonul nu a însemnat numai o țară străină ci și un loc cu multe provocări:

a. provocarea singurătății ““Daniel a fost despărțit de părinți, de țara în care s-a născut și de ceilalți tineri din neamul său cu care a ajuns în Babilon (Dan.1:3-4).

b. provocarea conformismului ““ Daniel trebuia să se asemene celor din Babilon, privind:
– stilul de viață Dan.1:3-4,5/b
– limbă Dan.1:4/c
– educație Dan 1:4/b
– dietă Dan.1:5
– identitate (nume noi)
Daniel (Domnul este judecător) ““Belșațar (Bel este protectorul)
Hanania (Domnul este milostiv)- Șadrac (cuvântul lui Acu, zeul lunii)
Mișael (Cine este ca Domnul) – Meșac (cine este ca Acu)
Azaria (Dumnezeu ajută)- Abetnego (slujitorul zeului Nebo)

c. provocarea mândriei

Daniel putea să se considere a fi cineva, datorită:

– prestanței ““ era frumos și inteligent (Dan.1:4)
– poziției -a fost ales în elita Babilonului
– posibilotăților ““ avea tot ceea ce avea și împăratul (Dan 1:5)
– perspectivei ““ putea să ajungă în slujba împăratului (Dan.1:5)

Temă: enumerați cursele care au fost întinse tinerilor ce au fost luați prizionieri în Babilon și arătați care dintre acestea sunt mai puternice pentru tinerii de astăzi.

3. CONFRUNTAREA BABILONULUI

Daniel a ajuns să fie cunoscut ca un om a lui Dumnezeu în mijlocul unei lumi păgâne, fiindcă a confruntat cursele Babilonului prin:

a. curajul de a spune nu ““(Dan 1:8;1Cor.15:58;Gal.5:11;6:9;Fil.1:27)

b. hotărârea de a împlini Cuvântul lui Dumnezeu ““ Daniel a pus Cuvântul lui Dumnezeu mai presus de cuvântul împăratului Babilonului (Dan.1:10).

c. îndrăzneala de a se pune la probă ““ Daniel a cerut un timp de 10 zile în care să dovedească faptul că Dumneuzeu nu-i va face de rușine (Dan.1:11-16)

d. decizia de a plăti prețul ““ Daniel a fost pregătit să plătească prețul, în cazul în care n-ar fi trecut testul. (Dan.1:10/c).

Fiindcă a confruntat cursele Babilonului, Dumnezeu a făcut ca Daniel să primească:

a. trecere v.9
b. vitalitatev.15
c. înțelepciune v.17
d. acceptare v.19
e. destoinicie v.20
f. continuitate v.21

Temă. Arătați care sunt domeniile în care tinerii de astăzi eșuează în a se împotrivi curselor lumii, care sunt cauzele acstei situații și cum pot fi acestea biruite.

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.