SÂRBĂTORI FERICITE ȘI ÎN PANDEMIE!

0
381

Sărbători fericite și în pandemie!

Dacă anul 2020 a generat pentru lumea întreagă încercări deosebite cauzate de pandemie, se pare că nici anul 2021 nu este cu mult mai diferit. Mult dorita relaxare și revenirea la normalitate se lasă așteptată, iar normalitatea se pare că nu va mai fi niciodată ca mai înainte. Datorită acestui fapt este promovată expresia ”noua normalitate”, care definește o normalitate la alte dimensiuni, cu îngrădiri și restricții care vor persista pentru multă vreme.

Însă, pe lângă practici precum spălatul mâinilor, purtatul măștii și distanțarea fizică, pandemia a generat urmări mult mai grave, precum: îmbolnăviri severe, carantinare, spitalizare, intubare și chiar decese. Dacă nu am trecut noi înșine prin aceste situații, cu siguranță că știm pe cineva apropiat care a avut parte de aceste necazuri și a trebuit să le fim aproape și să ne rugăm pentru ei. În acest fel, în loc de bucurie și sărbătoare, a trebuit să vărsăm lacrimi și să plângem cu cei care plâng.

Pe lângă acești factori care au adus schimbări profunde privind starea de sănătate personală și au afectat relațiile dintre semeni, pandemia a afectat și starea psihică a populației.

Timpul îndelungat de stat acasă fără a interacționa cu colegii de școală, sau cu cei de servici, a creat adevărate traume psihice. De aceea, mulți oameni nu mai știu cum să reacționeze la ceea ce li se întâmplă. S-au închis în ei înșiși, și paralizați de frică nu mai au curaj să facă nimic. Le este teamă să nu se infecteze cu virusul care a generat această pandemie, și nu mai au încredere în medici, le este teamă de spital și nu mai întreprind nici un fel de acțiune, așteptând parcă să se întâmple o minune care întârzie să apară.

Această atitudine a condus la stres, depresii și la o stare de psihoză generalizată. Un studiu desfășurat de către Organizația Mondiala a Sănătății a atestat faptul că în urma pandemiei, depresia a afectat circa 121 de milioane de persoane de pe întregul mapamond. S-a estimat că în pandemie, între 3 – 15 % din populația generală, a prezentat un episod depresiv, dintre care între 0,4 – 5% au fost episoade depresive severe. In Europa, din 1.000 de adulți, 58 au prezentat o tulburare depresivă majoră (adică 33,4 milioane de persoane).

Această situație este confirmată și de realitatea care arată că în starea de pandemie, a crescut rata abandonului școlar, a violenței domestice, a conflictelor de tot felul, a divorțurilor și a sinuciderilor!

Numai că pe lângă afecțiunile fizice, cele relaționale și psihice, pandemia a generat și multe provocări spirituale.

În această vreme mulți credincioși au slăbit în credință, au neglijat responsabilitățile pe care le au pentru Împărăția lui Dumnezeu și nu s-au mai implicat pentru împlinirea slujirilor care le-au fost încredințate. Ei se mulțumesc în starea de căldicel și motivează cu pandemia starea spirituală în care se găsesc. Aceștia nu numai că dau înapoi, dar, împreună cu ei îi trag și pe alții!

Ținând cont de toate aceste realități, ne putem întreba: ”mai putem avea sărbători fericite și în această stare de pandemie, care a generat atâtea provocări”? Cu siguranță că răspunsul este un mare DA!

În istorie au fost situații și mai grele prin care au trecut cei credincioși, și cu toate acestea, ei n-au încetat să se bucure. În acest sens este bine să ne amintim de cele zece valuri de prigoană prin care a trecut Biserica primară, timpul războaielor mondiale, al perioadelor de foamete, și al pandemiilor anterioare.

Aflat în închisoare din pricina credinței în Domnul Isus și a propovăduirii Evangheliei, apostolul Pavel nu s-a lăsat stăpânit de frică, sau de durere, ci, a continuat să se bucure. El a mărturisit despre acest fapt atunci când a scris Bisericii din Colose:

”Mă bucur acum în suferinţele mele pentru voi; şi în trupul meu împlinesc ce lipseşte suferinţelor lui Hristos, pentru trupul Lui, care este Biserica.” Col 1:24

Și tot din închisoare el îi îndeamnă pe credincioșii din Filipi, spunându-le: ”Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă! Blândeţea voastră să fie cunoscută de toţi oamenii. Domnul este aproape.” Fil.4:4-5

Cu același îndemn ne întâmpină și Iacov, fratele Domnului, când spune: ”Fraţii mei, să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări, ca unii care ştiţi că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare. Dar răbdarea trebuie să-şi facă desăvârşit lucrarea, ca să fiţi desăvârşiţi, întregi şi să nu duceţi lipsă de nimic.” Iacov 1:2-4

Deși unii pot să spună că aceste experiențe s-a întâmplat de mult, sau în situații diferite față de cele pe care noi le avem, așteptarea lui Dumnezeu pentru noi este ca să ne bucurăm și să sărbătorim în orice vreme, indiferent de încercările prin care trecem.

O dovadă în acest sens este exemplul ucenicilor și a femeilor care L-au urmat pe Domnul Isus. Atunci când Domnul Isus i-a anunțat că urmează să sufere și să moară, aceștia s-au întristat și au fost cuprinși de teamă. Paralizați de frică, ei au intrat în carantină, s-au încuiat în case și s-au ascuns de cei care puteau să le facă rău. Numai că atunci când au auzit că Hristos a Înviat și au avut o întâlnire personală cu Cel care s-a ridicat din mormânt, întristarea lor s-a transformat în bucurie.

Cunoscând experiențele pe care le-au trăit ucenicii în timpul morții și al învierii Domnului Isus, lasă-mă să te întreb: Cu cine te asemeni? Cu ucenicii din săptămâna patimilor, s-au cu ucenicii de după înviere? Fiindcă Hristos a înviat, suferința, frica și deznădejdea, nu trebuie să-și mai găsească loc în viața ta. Toate acestea trebuie să fie înlocuite cu o credință fermă, cu o dedicare deplină și cu o nădejde sigură, pentru ca în acest fel să poți avea sărbători fericite și în timpul pandemiei!

Sărbători fericite, și Hristos a Înviat!

Pastor Dan Boingeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.