Sunt Dan Boingeanu, pastorul coordonator al Bisericii Creștine Baptiste Maranatha din Suceava, cel care postez pe pagina www.misiune.ro, studiile cu tema “Zilele din Urmă”,  încercând astfel să prezint o perspectivă asupra evenimentelor care vor avea loc la sfârșitul vremurilor.

După ce mai mulți ani la rând am pregătit subiectele pentru școala duminicală din cadrul Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, am fost rugat să pregătesc un studiu biblic cu o temă escatologică. Din acel moment am început să studiez cu mai multă atenție acest subiect și să conturez o structură pentru această temă. M-am trezit însă cu multe întrebări și cu multe probleme, privind încadrarea evenimentelor perezentate de Sfânta Scriptură, în tiparele pe care le aveam privind evenimentele finale.

Menționez că am crescut primind o învățătură amilenistă, privind evenimentele finale și interpretarea cărții Apocalipsa, însă, în timpul studiilor teologice, am fost convins că învățătura premilenistă și mai ales cea pretribulaționistă, este mai aproape de adevărul Sfintei Scripturi. Am acceptat acest mod de interpretare și am ajuns un propovăduitor și un apărător înfocat al acestuia, lăsându-mă într-un fel influențatde profesorii pe care i-am avut și de comentariile biblice pe care le-am citit.

Citind însă cărțile profetice care fac referire la zilele din urmă, afirmațiile Domnului Isus prezentate în evanghelii, scrierile apostolilor Pavel și Petru, precum și cele ale apostolului Ioan, din cartea Apocalipsei, am constatat că sunt diferențe între ceea ce spune Biblia și tiparele din mintea mea. Datorită acestui fapt am avut o vreme de neliniște și de frământare lăuntrică, fiindcă nu puteam întocmi o structură biblicăpentru această temă, corelând-o cu tiparele pe care le aveam. Însă, după mai mult timp de studiu și de rugăciune, am lăsat aceste tipare și am întocmit o structură a subiectelor biblice privind “Zilele din urmă” după adevărurile pe care le-am descoperit în cărțile Sfintei Scripturi.

Pasajele Scripturii referitoare la “Zilele din urmă” și expresiile folosite de scriitorii cărților biblice pentru a defini această perioadă, mi-au întărit convingerea că atunci când Sfânta Scriptură vorbește despre “Zilele din urmă” ea, face referire în primul rând la o vreme de har, un timp în care toți cei ce cred pot fi mântuiți, ajungând astfel copii ai lui Dumnezeu și mireasă a Domnului Isus. În același timp însă, această numire face referire și la o vreme de necaz,  generat de Anticrist și de colaboratorii lui, câtși la o vreme a mâniei lui Dumnezeu, timp în care Dumnezeu își va revărsa mânia asupra naturii, asupra ființei umane, a lui Anticrist și a colaboratorilor lui.

Cartea profetului Daniel este o prevestire a ceea ce se va întâmpla în zilele din urmă, din perspectivă laică (vremea neamurilor), prin visul lui Nebucadnețar, cât și din perspectivă divină, prin vedeniile lui Daniel. Atât Domnul Isus cât și apostolii Pavel, Petru și Ioan, au acordat o atenție deosebită zilelor din urmă, având aceeași perspectivă. Detaliile pe care ei le-au prezentat nu se contrazic, ci, mai degrabă completează planul lui Dumnezeu pentru această perioadă.

În cartea Apocalipsei este prezentată o perspectivă cronologică a evenimentelor din zilele din urmă, fiind însă și capitole care descriu în detaliu anumite evenimente care vor avea loc în cer, sau pe pământ, ca o paranteză în cadrul acestei cronologii.

Luând în considerare aceste adevăruri, cât și multe altele pe care le voi prezenta în timpul studiului, am ajuns să cred că biserica va fi răpită în timpul celei de-a șasea peceți, spre sfârșitul necazului cel mare generat de Anticrist, dar înainte de mânia lui Dumnezeu carese va deslănțui prin judecata anunțată de sunetul trâmbițelor și vărsarea potirelor.

După ce am primit acesta lumină, am cautat pe internet să văd dacă mai este cineva care să fi ajuns la aceeași convingere, având aceeași perspectivă escatologică. Am descoperit foarte repede căacest mod de interpretare este foarte comun în Statele Unite, și, nu numai, fiind identificat prin numirea “pre warth rapture” (răpirea înainte de mânia lui Dumnezeu).

Deși am purtat discuții cu unii dintre cei ce au aceeași convingere biblică, urmând să organizam conferițe biblice pe această temă șisă traducem un comentariu al cărții Apocalipsa cu această perspectivă, în acest studiu voi prezenta ceea ce Dumnezeu mi-a descoperit, urmărind o tematică proprie. Fiecare subiectva fi prezentat sub formă de schiță de predică detaliată, dar și în format power point, urmând a fi postate progresiv pe pagina www.misiune.ro

Am ținut să fac aceste precizări chiar de la începutul acestui studiu, menționând că respect toate celelalte convingeri ale școlilor de interpretare evanghelice a cărții Apocalipsa și, nu doresc să generez o dispută teologică pe această temă. Am rugămintea însă să studiem cu multă seriozitate subiectele care vor fi prezentate, să facem toate temele propuse și apoi să lăsăm libertate Duhului Sfânt pentru a ne lumina.

Aștept comentariile sau întrebările pe care le aveți, pentru a învăța și a ne corecta împreună.

Cu dragoste în Hristos,

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.