04 Ianuarie – Trăiește experiența unui nou început

2
1008

Fapte 9:1-22 (Fapte 9:22)

Scopul lecției: Să descoperim ce experiență a generat în viața apostolului Pavel un nou început, ce mărturii confirmă această schimbare și cum putem trăi și noi aceiași înnoire.

Contextul lecției: Studiile biblice pe care le vom parcurge în acest an vor aveatema : “creșterea spirituală.” După cum un nou născut, odată cu trecerea anilor, crește și se dezvoltă spre maturitate fizică și intelectuală, tot așa și un nou născut din punct de vedere spiritual, trebuie să crească spre statura spirituală pe care o așteaptă Dumnezeu.

Această statură spirituală este “desăvârșirea” (Mat.5:48; 2 Tim.3:17), exprimată prin  înălțimea staturii spirituale care ne-a fost arătată de Hristos (Ef.4:11-16;Col.1:28-29). Apostolul Pavel este omul care a fost cel mai dedicat alergării spre desăvârșire, ajungând aproape de a împlini acest exemplu (Fil.3:12-15). Pe acest drum al înaintării spre desăvârșire, el i-a chemat în primul rând pe colaboratorii săi (1Tim.4:7-16;6:12-13; Tit.2:1-8), dar și pe toți acei care au ajuns să-L cunoască pe Hristos (1Cor.3:1-9;Col.1:28-29;Evrei 5:12-6:3).

Urmărind exemplul apostolului Pavel și învățăturile pe care le găsim în epistolele Romani, Iacov, I și II Petru, am dori ca în anul pe care îl începem, să înaintăm pe drumul spre desăvârșire, și călcând pe urmele înaintașilor (1 Cor.4:14-17;11:1;Fil.3:17-18),  prin cercetarea Cuvântului lui Dumnezeu (2 Tim.3:16-17) și lucrarea Duhului Sfânt (2 Cor.3:18), să creștem la statura spirituală pe care o așteaptă Dumnezeu.

Conținutul lecției: Apostolul Pavel începe epistola pe care o scrie romanilor, cu un  Curriculum Vitae“, prin care se prezintă pe sine. Urmărind ceea ce apostolul Pavel spune despre sine, descoperim “exemplul unui om matur spiritual.” Pentru a înțelege afirmațiile sale, trebuie însă să luăm în considerare experiența prin care i-a fost schimbat cursul vieții. Textul pe care îl studiem în cadrul acestei lecții biblice, descrie tocmai acest moment când Saul a devenit Pavel, împotrivitorul un apărător, prigonitorul un prigonit, defăimătorul Adevărului, un propovăduitor al Evangheliei, iar drumețul care alerga pe drumurile lumii luptând împotriva lui Dumnezeu a ajuns un alergător spre desăvârșirea și mântuirea altora.

 Urmărind felul în care evanghelistul Luca descrie acest moment, descoperim:

 

  1. Împrejurările în care Saul a trăit un nou început (Fapte 9:1-2)

Privind modul în care Sfânta Scriptură îl prezintă pe apostolul Pavel înainte de convertire, descoperim că Saul a fost: un om religios (Fil.3:5-6), cu o bună reputație (era descendent al unei familii de evrei din seminția lui Beniamin Fil.3:5), educat (Fapte 22:3), cu mari resurse financiare și posibilități sociale (putea fi membru al sinedriului (Fapte 7:58) și avea cetățenie romană (Fapte 22:25-29). În același timp, Saul era un om cu mare influență, pentru că a avut acces la marele preot, care i-a acreditat planurile (Fapte9:1-2), iar pentru a împlini ceea ce i s-a încredințat,  a lucrat cu mare râvnă și conștiinciozitate, fiind gata să plătească orice preț i s-ar fi cerut (Fapte.9:1-2). Pentru a-i prinde pe creștini și a-i aduce legați la Ierusalim, el a fost gata să meargă până la Damasc, aproape 200 de km nord-est de Ierusalim. În acea vreme, această călătorie ar fi durat o săptămână, solicitând o jertfă deosebită pentru a traversa munții din Nordul Israelului și o parte din deșert.

Dacă din punct de vedere uman, am putea spune că Saul a fost un om realizat, care a atins stadiul maturității și al împlinirii, din perspectivă divină, Saul era însă: mort spiritual (Ef.2:1-3), fără cunoștință de Dumnezeu (Fapt.22:8;1 Tim.1:13), un împotrivitor feroce, vrednic de judecata și pedeapsa lui Dumnezeu (Fapt. 9 1-4).

 

  1. Experiența care a adus în viața lui Saul un nou început (Fapte 9:3-9)

În momentul în care Saul se credea cel mai sigur de reușită, contând pe atuulabilităților personale și al scrisorilor de acreditare, a trăit însă o experiență care i-a schimbat cursul vieții. Această experiență a fost: “momentul întâlnirii cu Hristos!”Este interesant de observat că Domnul Isus i s-a arătat la sfârșitul călătoriei și nu la începutul ei (Fapte 9:3).

Acest fapt ne arată că Dumnezeu a avut răbdare cu Saul și a așteptat ca el să se oprească singur, luând în considerare toate mărturiile despre Dumnezeu pe care le primiseră deja până atunci. Toate aceste mărturii formau țepușul care l-ar fi împiedicat să mai dea înapoi (Fapte 6:15;8:54-60).

Pentru  Saul, întâlnirea cu Hristos a fost o experiență reală (pentru că a fost confirmată de martori: Fapte.8:7), personală (fiindcă Domnul Isus i s-a arătat personal, adresându-i -se pe nume: Fapte 9:4), neașteptată (pentru că s-a petrecut deodată, în toată splendoarea slavei și a autorității lui Dumnezeu Fapte:9:3-4; 22:6-7: 26:12-13), dramatică (pentru că Saul a căzut de pe cal, n-a mai putut să vadă, iar trei zile n-a mâncat nici nu a băut nimic Fapte: 9:8-9,22:7;26:14) și determinativă (datorită întrebărilor  pe care le-a pus și deciziei pe care Saul a luat-o Fapte: 9:5; 26:19-20).

  1. Mărturiile care dovedesc că Saul a trăit un nou început (Fapte.9:10-22)

Experiența trăită de Saul a marcat momentul unui nou început, pentru că în urma întâlnirii cu Hristos, el și-a schimbat atitudinea (Fapte.9:11;), chemarea (Fapte.9:15; 22:14-16), viața (Fapte.9:17-19), drumul (Fapte.9:19;9:30), mesajul (Fapte9:20-21) și statura spirituală (Fapte.9:22). Toate aceste mărturii ne ajută să înțelegem că Saul a devenit nu numai un om nou, dar și un credincios devotat care a înaintat rapid pe calea asemănării cu Hristos, devenind Pavel, omul lui Dumnezeu și marele apostol al neamurilor (Fapte.11:25-26; 13:1-4; 9).

 Întrebări pentru discuții:

  1. De ce apostolul Pavel este un exemplu privind maturitatea spirituală ?
  2. De ce Saul n-a atins această statură spirituală înainte de întâlnirea cu Hristos?
  3. Care dintre lucrurile din viața lui Saul, dinaintea întâlnirii cu Hristos, sunt faptele cu care unii oameni încearcă astăzi să-și susțină poziția spirituală ?
  4. Cum puteți dovedi că pentru Saul întâlnirea cu Hristos a fost o experiență reală?
  5. De ce mulți dintre cei ce se numesc creștini nu mai pot vorbi despre momentul unui nou început privind viața spirituală ?
  6. Care sunt mărturiile ce dovedesc că Saul a trăit un nou început privind viața spirituală?
  7. Cum poate cineva care încă nu a trăit această înnoire să experimenteze un nou început în viața spirituală?

 

Pastor Dan Boingeanu

2 COMENTARII

  1. fiecare din noi pina la intilnirea personala cu Domnul Isus sintem aidoma cu saul.slijim unui dumnezeu necunoscut,fac em faptele c are noua ni se par ca sint bune,participam la slujbe religioase,imbinam pacatul cu asa zisa sfintenie,credem ca se poate si cu lumea si cu Dumnezeu.abia cind Domnul Isus iti vorbeste personal asa cum a patit si saul,atunci intervine si schimbarea.te vezi cum esti in raport cu adevaratul Dumnezeu,e o intoarcere totala a vietii tale de pina atunci catre cer,e o acceptare a voiei luiDumnezeu in inima ta ,in familie si in sufletul tau,saul nu a putut uita cum era inainte si cum era cind pacea Celui Prea Sfint i-a inundat sufletul.eu cred ca fiecare dintre noi avem intilniri personale cu Isus…problema este cit de atenti sintem la lucrul asta.in mica masura pot spune ca am fost ca saul pina m-am intilnit cu Domnul Isus si de atunci viata mea s-a schimbat. e greu citeodata pe cale pentru ca ea nu este presarata mereu cu flori dar atunci cind privesti in urma si vezi cum erai,greseliler pe care le faceai,pacatul care te cuprindea,te uiti la pacea si fericirea prezenta in sufletul tau stii unde vei ajunge urmind pe Domnul Isus,atunci te umpli cu bucurie si-i multumesti ca pe drumul damascului s-a intilnit cu tine.trebuie sa fii atent mereu la ceea ce Dumnezeu a pus in sufletul si inima ta. cineva care inca nu s-a intilnit si nu trait experienta intilnirii cu Domnul Isus nu poate decit sa se aseze pe genunchisi sa se roage sincer..Doamne sint un pacatos,vreau sa te cunosc personal sa lucrezi in casa si sufletul meu,sa-mi arati bunatatea si dragostea ta,…cu siguranta ca nu-i va parea rau niciodata de genunchiul plecat ci se va bucura ca s-a ridicat in inima cu Domnul Isus.multa pace si binecuvintari ceresti tuturora.

  2. Foarte bun studiul biblic pe anul 2008. Desfasurarea tematica a fost surprinzatoare si indrazneata. Sper,in anul 2009, ca studiul biblic sa fie la fel de bine alcatuit. Tema propusa este de folos maturizarii crestinului modern. Succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.