30 Mai- Puterea Cuvântului

0
107

Fapte 2:22-36 (Evrei 4:12)

Scopul lecției: Să înțelegem predica rostită de apostolul Petru în ziua Rusaliilor și să descoperim secretul puterii acestui mesaj.

Contextul lecției:  Pe lângă manifestarea prezenței și a lucrării Duhului Sfânt, ucenicii Domnului Isus au experimentat în ziua Rusaliilor și lucrarea puterii Cuvântului lui Dumnezeu. Dacă lucrarea Duhului Sfânt a adus o mare schimbare în viața apostolilor, vestirea Evangheliei în autoritatea și puterea Duhului lui Dumnezeu a condus la pocăința și întoarcerea la Dumnezeu a unui număr de aproape 3.000 de suflete. Acest mare seceriș spiritual ne arată că mesajul Evangheliei rostit de apostolul Petru a fost plin de putere (Fapte 2:41).

Conținutul lecției: Analizând predica apostolului Petru, descoperim că mesajul pe care l-a proclamat el în ziua Rusaliilor a fost plin de putere deoarece:

1. A fost rostit în puterea Duhului Sfânt

Înainte ca să adreseze un mesaj iudeilor adunați la Ierusalim, apostolul Petru a avut o înaltă experiență personală, pe care ar trebui să o trăiască fiecare predicator înainte de a se urca la amvon. El a experimentat nașterea din nou (botezul cu Duhul Sfânt) șiumplerea cu Duhul Sfânt (Fapte 2:1-4). Această experiență l-a echipat pentru slujire (Fapte 2:4) și l-a ajutat să fie el însuși o mărturie (Fapte 2:7-8). Iar Duhul Sfânt care i-a stăpânit viața i-a dat înțelepciune să răspundă întrebărilor ce i-au fost adresate (Fapte 2:12-15), să înțeleagă și să interpreteze Scripturile (Fapte 2:17-21) și să vorbească cu putere și cu mare îndrăzneală (Fapte 2:14; 1 Tesaloniceni 1:4-5).

2. A conținut esența Evangheliei

Deși a trebuit să explice ceea ce li s-a întâmplat și să răspundă la întrebările și suspiciunile celor ce îl ascultau, apostolul Petru nu și-a irosit timpul rezervat predicii cu lucruri neesențiale. După ce în doar câteva cuvinte a explicat experiența trăită de apostoli, el și-a continuat mesajul, prezentând esența Evangheliei. Prin mesajul său, apostolulPetru L-a prezentat pe Domnul Isus ca o Persoană istorică, (a trăit în Nazaret, fiind bine cunoscut de ascultătorii săi), dar și ca fiind Omul (Fiul lui Dumnezeu), adeverit în această calitate chiar de Dumnezeu Tatăl, prin minunile, semnele și lucrările pe care le-a împlinit (Fapte 2:22-23).

Pentru a întări acest adevăr, apostolul Petru și-a continuat predica vorbind nu numai despre identitatea Domnului Isus, ci și despre viața (Fapte 2:22/a), lucrarea (Fapte 2:22/b), moartea (Fapte 2:23), învierea (Fapte 2:24-32), înălțarea la cer (Fapte 2:33-34) și judecata viitoare (Fapte 2:35-36), insistând și explicând cu mai multe detalii faptul învierii (Fapte 2:24-32). Aceste mărturii despre identitatea, viața și lucrarea Domnului Isus sunt de fapt esența Evangheliei, “Cuvântul lui Dumnezeu” plin de putere (Evrei 4:12; Romani 1:16-17).

3. A folosit mărturii puternice

Pentru a întări adevărurile pe care le-a prezentat, apostolul Petru a folosit ca argumente : minunile, semnele și lucrările care au însoțit lucrarea Domnului Isus (Fapte 2:22), faptul învierii (Fapte 2:24), scrierile Vechiului Testament (afirmațiile făcute de David – Fapte 2:25-31), mărturia personală (Fapte 2:32) și împlinirea făgăduinței făcută de Domnul Isus prin trimiterea Duhului Sfânt (Fapte 2:33).

4. A urmarit o structură clară

Dacă analizăm predica rostită de apostolul Petru în ziua Rusaliilor, descoperim o structură clară, confirmată prin faptul că: predica a fost scurtă, a început cu o adresare politicoasă și a continuat cu prezentarea vieții și a lucrării Domnului Isus în contrast cu atitudinile greșite pe care iudeii le-au avut față de Domnul. După ce a condamnat păcatul săvârșit de cei ce-l ascultau(rostindu-l pe nume – Fapte 2:23/b), apostolul Petru a arătatoportunitățile pe care le oferă Domnul chiar și celor ce L-au răstignit (Fapte 2:23-24; Fapte 2:33-34) și și-a încheiat predica anunțând judecata lui Dumnezeu (Fapte 2:36) și cu o chemarela mântuire și pocăință(Fapte 2:38-40).

Întrebări pentru discuții:

1. Ce mărturii arată că predica din ziua Rusaliilor a fost un mesaj plin de putere ?
2. Ce experiențe a trăit apostolul Petru înainte de a rosti acest mesaj ?
3. Ce evenimente puteau să-l atragă pe Petru spre un alt subiect al predicii sale ?
4. Ce adevăruri confirmă faptul că Petru a predicat esența Evangheliei ?
5. Asupra cărui eveniment din viața Domnului Isus a insistat Petru cel mai mult ?
6. Ce mărturii a folosit apostolul Petru pentru a întări mesajul pe care l-a rostit ?
7. Care a fost structura predicii apostolului Petru din ziua Rusaliilor ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.