“Învata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, si cînd va îmbatrîni, nu se va abate de la ea.” Proverbe 22: 6
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa îi învatam pe copiii nostri este respectul. Stii de ce trebuie sa facem lucrul acesta? Pentru ca în momentul în care un copil nu stie ce înseamna respect, va învata automat sa se razvrateasca si sa se împotriveasca tuturor lucrurilor. Copiii trebuie învatati sa aiba respect pentru Dumnezeu, pentru parinti, pentru scoala si pentru liderii bisericilor.
Omul se naste cu o înclinatie spre razvratire sineascultare, iar despre acest lucru ne vorbeste si înteleptul Solomon în Proverbe 22: 15 atunci cînd spune: “Nebunia este lipita de inima copilului, dar nuiaua certarii o va dezlipi de el.”
Desi în zilele în care traim problema disciplinarii copiilor a devenit un subiect controversat, eu cred ca fiecare copil are nevoie de disciplina. De aceea, sa privim cu atentie la cîteva sugestii cu privire la modul în care putem aplica disciplina în casele noastre:
• Un copil trebuie disciplinat de fiecare data cînd nu asculta de parinti într-un mod intentionat.
• Un copil trebuie disciplinat atunci cînd depaseste o limita. Pentru aceasta trebuie sa te asiguri ca limitele au fost delimitate corect înca de la început.
• De asemenea, copilul trebuie disciplinat si pedepsit ori de cîte ori încalca regulile impuse.
Regulile pecare le-ai stabilit în interiorul familiei tale trebuie sa fie rezonabile si sa evidentieze întotdeauna adevarul. Sa nu faci niciuncompromis, ci aplica pedeapsa de fiecare data atunci cînd unul dintre copii a trecut de limita pe care ai stabilit-o împreuna cu el. Doar atunci cînd îti vei învata copii cu privire la aceste lucruri si cînd îi vei disciplina cu dragoste, ei vor gasi un ghid dupa care îsi vor conduce viata simai important, vor ajunge sa fie oameni iubiti de Dumnezeu.
ÎTI ÎNVETI COPIII SA AIBA RESPECT FATA DE DUMNEZEU, DE PARINTI, DE SCOALA SI DE LIDERII BISERICII?
cred ca este vorba de parintii care stiu ca pedepsele se aplica numai dupa ce ti-ai disciplinat starea nervoasa si ai libertate in gandire si simtire.