22 Martie-CUM SĂ ZIDEȘTI ÎNCREDERE Șl INTIMITATE ÎN COMUNICARE (2)

0
34

„Cuvintele prietenoase sunt… sănătoase pentru oase” (Proverbe 16:24)

Pentru o comunicare eficientă:

1) Folosește ..poarta ochilor”! Contactul vizual stimulează circuitele socio-umane din creier, reducând nivelul hormonului de stres și crescându-l pe cel al simpatiei. Când te uiți în mod intenționat la o altă persoană, reacționezi rapid la șapte expresii de bază ale feței – mânie, teamă, tristețe, dezgust, surpriză, mulțumire și fericire. Acestea sunt cuvinte cheie; folosește-le!

2) Exprimă aprecierea! Primele cuvinte pe care le rostești stabilesc tonul întregii interacțiuni. Un singur compliment poate crea încredere. Cercetătorii de la Universitatea Loyola au descoperit că atunci când, într-o conversație, oamenii sunt de acord la nivelul de bază, interacțiunile dintre ei sunt experimentate ca satisfăcătoare pentru fiecare. în mod alternativ, dezacordul creează imediat în ascultător o stare de defensivă.

Așa că, începe fiecare conversație cu un compliment și încheie-o cu o frază care transmite apreciere autentică. Cercetările demonstrează că remarcile făcute la sfârșitul unei interacțiuni sunt foarte eficiente deoarece ele rămân în mintea celui ce le-a auzit. „Cuvintele prietenoase sunt ca un fagur de miere, dulci pentru suflet, și sănătoase pentru oase”.

3) Fii scurt! Mintea noastră conștientă reține numai un mic volum de informație, care este scoasă din memorie atunci când se încarcă o alta, nouă. Așa că, e bine să rostești o frază sau două odată, după care să respiri. „Să nu spui vorbe multe” (Ecleziastul 5:2).

Dacă tu consideri că este necesară o conversație mai lungă, înștiințează-l dinainte pe cel ce te ascultă. Aceasta îl pregătește să se poată concentra și să ignore propria lui vorbire lăuntrică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.