„Ce bună este o vorbă spusă la vreme potrivită” (Proverbe 15:23)
Potrivit cercetărilor de ultimă oră din domeniul neurologiei, te poți „instrui” să vorbești și să asculți într-un mod care stimulează simpatia și încrederea în creierul persoanei cu care vorbești. Gândește-te ce prețios este lucrul acesta în comunicare! lată câteva principii dovedite care te ajută să faci lucrul acesta:
1) Respiră adânc si activează îngăduința înainte de a vorbi! Când trebuie să faci față unei situații stresante, este esențial să-ți păstrezi calmul. Stresul generează încordare, încordarea duce la mânie, iar mânia te împiedică să te faci înțeles. Așa că, stai câteva clipe, respiră adânc și numără până la cinci. S-a dovedit și faptul că gimnastica mușchilor gâtului și căscatul, produc modificări în creier și îmbunătățesc semnificativ competențele în comunicare. Noi suntem „făpturi minunate” (Psalmul 139:14).
2) Gândește la lucruri încurajatoare!’ „El este ca unul care își face socotelile în suflet” (Proverbe 23:7). 8
Orice gând negativ pe care îl ai poate interfera cu acele părți ale creierului, folosite în procesarea limbajului, în ascultare și vorbire, ceea ce poate duce la o stare de defensivă și de neîncredere. Studiile neurologice au descoperit că gândurile pozitive despre o altă persoană sau despre un subiect anume te pot ajuta să ai succes în relațiile personale și de afaceri.
3) Pecetluiește-ți discursul printr-un zâmbet! Chipul tău îți dă în vileag sentimentele, „lacov s-a uitat și la fața lui Laban; și iată că ea nu mai era ca înainte” (Geneza 31:2). Cercetările arată că amintirile și gândurile plăcute referitoare la persoanele pe care le cunoști îți creează o expresie a feței care transmite bunătate, compasiune și interes, stimulând în ceilalți încrederea si deschiderea.