08 Martie

0
45

” Moise a stat acolo cu Domnul patruzeci de zile si patruzeci de nopti. N-a mîncat deloc pîine, si n-a baut deloc apa. Si Domnul a scris pe table cuvintele legamîntului , cele zece porunci . ” Ex. 34:28

Cele zece porunci sunt împartite în doua categorii importante . În primele patru porunci sunt descoperite responsabilitatile religioase pe care le avem fata de Dumnezeu : ” sa nu ai alti Dumnezei afara de Mine , sa nu-ti faci un chip cioplit si sa nu te închini înaintea lui . Sa nu iei în desert numele Domnului si sa-ti aduci aminte de ziua de odihna ca s-o sfintesti “.

În cea de-a doua parte , de la porunca a 5-a pîna la porunca a 10a sunt mentionate obligatii morale: “Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta; sa nu ucizi ; sa nu preacurvesti ; sa nu furi; sa nu marturisesti strîmb si sa nu poftesti casa si proprietatea aproapelui tau”.

Cu alte cuvinte, primele patru porunci privesc relatia personala pe care trebuie s-o avem cu Dumnezeu, iar urmatoarele 6 porunci privesc relatia pe care trebuie s-o pastram cu semenii.
Aceste 10 porunci, sunt temelia civilizatiei si-a comportamentului uman. Nu putem trai într-o societate unde oamenilor le este permis sa fure, sau sa se omoare unul pe altul. Chiar si porunca de-a nu comite adulter ,are un aspect social: Traind în curatie morala pastram si întretinem puritatea în viata de familie . Iar relatiile de familie sunt întarite atunci cînd îi cinstim pe parinti. Avînd astfel familii puternice vom avea si o societate puternica .

Cele 10 porunci au autoritate si în generatia noastra , pentru ca nici o generatie nu poate trai si împlini obligatiile de fiecare zi daca ignora ceea ce spune Dumnezeu. Neluînd în considerare Legea lui Dumnezeu, vom ajunge la egocentrism si haos, situatii ce fac viata imposibila.!

Rug. Doamne Isuse ; ajuta-ma sa cunosc si sa împlinesc Cuvîntul Tau. Amin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.