Răceala spirituală

0
1054

Atunci când trecem de la zilele călduroase la o vreme mai rece, fenomenul cu care ne confruntăm este răceala. În acest timp auzim persoane care tușesc și vorbesc pe un alt ton, care își folosesc batistele și șervețelele tot mai frecvent, iar în cazurile mai severe se confruntă cu frisoane, febră, migrene și cu o stare generală de oboseală și indispoziție.

În acest articol nu voi continua însă să vorbesc despre această răceală comună, ci, voi aduce în atenție un alt tip de răceală care nu mai ține de schimbarea anotimpurilor, ci, este o stare care s-a instalat în ultima vreme afectând bărbați și femei în mod individual, dar și biserici în mod general. Această boală este răceala spirituală!  Pentru a exemplifica această boală spirituală mă voi folosi de starea Bisericii Laodicea. Această biserică face parte din cele șapte biserici din primul secol, care au primit câte o scrisoare din partea Domnului Isus, prin Apostolul Ioan, care a primit aceste revelații în timp ce era exilat pe insula Patmos. Studiind scrisoarea trimisă bisericii Laodicea, descoperim:

  1. Diagnosticarea răcelii spirituale

Diagnosticul răcelii spirituale în cazul bisericii Laodicea este unul real, fiindcă a fost pus chiar de  Medicul Suprem. Știm aceasta deoarece acestei biserici Domnul Isus i s-a descoperit sub numele de ”Amin” care în Vechiul Testament a fost atribuit lui Dumnezeu, însemnând ”adevărat”, sau care trebuia să fie rostit de oameni, însemnând ”așa să fie”. Apoi, Domnul Isus se prezintă a fi „Martorul credincios şi adevărat” adică: Cel ce nu minte este real și spune adevărul.

La fel, Domnul Isus se prezintă a fi și „Începutul zidirii lui Dumnezeu”, adică: Cel care a fost la începutul creației, Cel prin care au fost făcute toate lucrurile, Cel care susține toate lucrurile și care merită întâietatea.  Aceste numiri și atribute sub care Domnul Isus se descoperă Bisericii Laodicea, arată că această biserică a fost diagnosticată de medicul cel mai competent, care a anunțat starea de răceală spirituală a acestei biserici spunând:

”Știu faptele tale: că nu ești nici rece, nici în clocot. O, dacă ai fi rece sau în clocot! Dar, fiindcă ești căldicel, nici rece, nici în clocot, am să te vărs din gura Mea”. Acest diagnostic confirmă faptul că Biserica Laodiceea, a răcit spiritual, pentru că nu mai era în clocot, ci, a ajuns în starea de căldicel.

Numai că același Medic a prevestit diagnosticul spiritual și pentru vremea în care trăim, anunțând:

”.. din pricina înmulțirii fărădelegii, dragostea celor mai mulți se va răci”.

Nu-i așa că suntem surprinși de cât de corect este acest diagnostic spiritual și de cât de reală este această răceală spirituală pentru tot mai mulți credincioși și tot mai multe biserici din zilele noastre?

  1. Dovada răcelii spirituale

Pe lângă faptul că răceala spirituală care a cuprins Biserica Laodicea a fost diagnosticată în mod corect, aceasta este dovedită și de mai multe simptome. Aceste simptome sunt confirmate de afirmațiile adresate de Domnul Isus care le spune:

” Pentru că zici:”Sunt bogat, m-am îmbogățit și nu duc lipsă de nimic”, și nu știi că ești ticălos, nenorocit, sărac, orb și gol….”Ap.3:17

Primul simptom al răcelii spirituale este evidențiat de afectarea vederii. Dacă celor ce au răcit fizic, le lăcrimează ochii și nu mai văd bine, și în cazul răcelii spirituale se întâmplă la fel. Cei prinși de această boală nu mai văd bine, și nu mai au o bună perspectivă spirituală. Ba mai mult chiar; Domnul Isus le-a spus celor din Biserica Laodicea că sunt orbi, deoarece în loc să-L vadă pe Domnul, ei se văd pe ei înșiși, se supraestimează și își zic:

”sunt bogat, m-am îmbogățit și nu duc lipsă de nimic!”

Aceste afirmații pun în evidență nu numai starea lor de egocentrism, ci și materialismul de care le este stăpânită inima.  Pe lângă faptul că cei din Biserica Laodicea nu se mai văd în mod corect pe ei înșiși, au ajuns să nu mai evalueze corect nici lucrurile materiale. Ceea ce ar fi trebuit să fie o binecuvântare și o împlinire a nevoilor de fiecare zi, a devenit pentru ei un scop în viață, o țintă pe care erau dedicați să o ajungă, uitând de cele spirituale. Într-un fel ei se aseamănă cu bogatul căruia i-a rodit mult țarina, care după ce și-a văzut hambarele pline și-a zis:

” Suflete, ai multe bunătăți strânse pentru mulți ani; odihnește-te, mănâncă, bea și veselește-te”

Mai mult însă decât atât; pe lângă orbirea spirituală, egocentrism și materialism, Domnul Isus adaugă și alte simptome ale răcelii spirituale spunând: ești ticălos, adică fără putere; ești nenorocit, adică nefericit, amărât, un vai de tine; ești sărac, adică nevoiaș, oropsit, sărman; ești orb, adică fără perspectivă spirituală și ești gol, adică dezbrăcat de demnitate, de valori și de veșmântul spiritual. Ești neîmplinit și nesatisfăcut. Nu-i așa că lista simptomelor răcelii spirituale este foarte lungă, și chiar ar putea să continue?

Dacă așa de multe au fost simptomele răcelii spirituale trăite de cei din Biserica Laodicea, trebuie să recunoaștem că aceleași simptome sunt întâlnite și la mulți credincioși și multe biserici din zilele noastre.  Și astăzi sunt tot mai mulți cei care și-au întors privirea de la Dumnezeu spre ei înșiși, nu văd nimic afară de lucrurile materiale, sunt anemici din punct de vedere spiritual, nefericiți, neîmpliniți și goi pe dinăuntru și pe dinafară. Te afli cumva printre aceștia? Întâlnești aceleași simptome și în biserica ta? Dacă este așa, atunci ai grijă că s-a instalat deja răceala spirituală.  Chiar dacă se întâmplă așa, pentru această boală există un tratament indicat chiar de Domnul Isus, care recomandă:

  1. Doctoria care tratează răceala spirituală

Cunoscând faptul că cetatea Laodicea era o stațiune balneară în care oamenii veneau să-și trateze răceala și reumatismul cu apele termale, iar în această cetate era o renumită școală medicală care producea o alifie pentru vindecarea afecțiunilor oftalmologice, Domnul Isus face o analogie cu aceste remedii, indicând un tratament spiritual. În acest sens El spune:

”te sfătuiesc să cumperi de la Mine aur curățit prin foc, ca să te îmbogățești; și haine albe , ca să te îmbraci cu ele, și să nu ți se vadă rușinea goliciunii tale; și doctorie pentru ochi, ca să-ți ungi ochii, și să vezi” Ap.3:18

În rețeta de vindecare prescrisă de Domnul Isus, se găsește aurul curățit prin foc, care poate prefigura credința (1Pet.1:7), sau darurile pe care le avem prin credința în Hristos, prin care  dobândim adevărata bogăție. Apoi, Domnul Isus recomandă haina albă a neprihănirii și doctorie pentru ochi, care vindecă orbirea spirituală și aduce adevărata lumină. Pe lângă acestea, Domnul Isus prescrie și mustrarea și pedeapsa Domnului, și pocăința și înflăcărarea spirituală, spunând:

” Eu mustru și pedepsesc pe toți aceia pe care-i iubesc. Fii plin de râvnă dar și pocăiește-te.” Ap.3:19

Cu toate că suntem îndemnați să o cumpărăm de la Domnul, doctoria pentru vindecarea răcelii spirituale este gratuită și o putem obține numai prin credință. Această credință înseamnă a ne întoarce de la noi către Domnul și a primi ceea ce El ne oferă. Credința trebuie urmată însă de pocăință pentru fiecare păcat și de o rededicare pentru a împlini cu înflăcărare slujirile care ne-au fost încredințate.  Această rețetă spirituală este benefică fiindcă a fost recomandată și Bisericii din Efes, căreia Domnul Isus îi spune:

”Adu-ți aminte de unde ai căzut; pocăiește-te, și întoarce-te la faptele tale dintâi”.

Nu știu ce rețete ai folosit pentru tratarea răcelii spirituale până acum. Unii încearcă să reducă timpul serviciilor divine pentru ca cei din biserică să poată sta mai mult acasă. Alții au adus formații care au transformat închinarea în show, iar alții au transformat închinarea în servicii de socializare, părtășie la mese, activități sportive, sau au transformat predica în divertisment. Numai că răceala spirituală nu trece cu nimic altceva decât cu tratamentul oferit de Domnul Isus. Folosește acest tratament spiritual pentru tine și pentru biserica ta și vindecarea va fi deplină. Domnul Isus a prescris însă nu numai tratamentul pentru vindecarea răcelii spirituale, ci, a arătat și care este:

  1. Datoria celor ce doresc vindecarea de răceala spirituală

Cei ce doresc vindecarea de răceala spirituală, au datoria să-L invite pe Domnul Isus în viața lor. Să nu-l mai lase să aștepte la ușa inimii sau la ușa bisericii, ci, treziți de bătăile în ușă și de glasul Domnului, să-I deschidă ușa și apoi să stea la masă cu Domnul. În acest sens Domnul Isus spune:

”Iată Eu stau la ușă și bat. Dacă aude cineva glasul Meu și deschide ușa, voi intra la el, voi cina cu el, și el cu Mine.”

Nu cumva după ce ai descoperit secretul vindecării de răceala spirituală, zăbovești și pe Domnul Isus îl mai ții la ușă? Cu toate că ai auzit bătăile Lui, prin care a încercat să te trezească, încă nu i-ai deschis ușa? Dacă ai zăbovit până acum, astăzi este timpul potrivit să-I deschizi și să-L primești prin credință ca Domn al inimii tale. Făcând aceasta, vei avea parte de căldura părtășiei și de bogăția bunătăților pe care El le-a pregătit pentru tine, stând la masă împreună cu El. Pentru a fi motivat să faci acest pas chiar acum, Domnul Isus arată și:

  1. Destinul celor vindecați de răceală spirituală

Dacă pentru cei ce au răcit spiritual și s-au întors spre ei înșiși, ținându-l pe Domnul Isus la ușă, există pericolul să fie vărsați (lepădați) de Domnul, pentru cei ce au fost vindecați de această boală spirituală, folosind rețeta recomandată de Domnul Isus și avându-L pe Domnul Isus în inima lor, destinul este glorios. Ei nu numai că trăiesc bucuria părtășiei cu Domnul și au parte de un ospăț necurmat împreună cu Domnul, ci, au parte de promisiuni mult mai mari, anunțate chiar de Domnul Isus care spune:

”Celui ce va birui, îi voi da să stea cu Mine pe scaunul Meu de domnie, după cum și eu am biruit și am șezut cu Tatăl Meu pe scaunul Lui de domnie.” Ap.3:21

Ținând cont de pericolul ce îi pândește pe cei ce au răcit din punct de vedere spiritual și de viitorul glorios care este pregătit pentru cei vindecați de această boală, lasă-mă să te întreb: ești mai aproape să fii lepădat sau să fii glorificat? Dacă dorești să stai împreună cu Domnul pe scaunul Lui de domnie, biruie răceala sprituală și trăiește împreună cu Domnul slujindu-I cu înflăcărare, fiindcă gloria promisă aparține biruitorilor!

 

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.