Oferta lumii sau oferta lui Dumnezeu?

0
456

În aceste zile tot mai mulți români au ajuns să fie prinși de febra cumpărăturilor. Astfel că în noaptea de Black Friday, au luat cu asalt centrele comerciale și magazinele online, cumpărând de la mașini, electrocasnice, bilete de vacanță, până la cele mai surprinzătoare lucruri. În acest an cumpărăturile efectuate într-o singura noapte, au atins cifra amețitoare de peste 1,2 miliarde lei, depășind toate sumele înregistrate cu acesta ocazie în anii trecuți, și toate așteptările comercianților. Acest fapt arată că românii sunt harnici la cumpărături, mai ales când prețul este redus, reclama este peste măsură și plata se poate face și în rate.

Nu știu dacă te numeri printre acești cumpărători care au dat năvală ca să nu piardă oferta de Black Friday, sau printre acei ce au comandat lucrurile dorite și acum aștepți să le primești și să te bucuri de ele. Sau poate te numeri printre cei care deja au primit ceea ce au comandat, și acum ești dezamăgit de cele primite, sau ești nemulțumit de faptul că nu ai cumpărat mai multe produse asemănătoare. Indiferent însă de starea în care te aflii, prin acest articol doresc să-ți prezint cea mai mare ofertă. Pentru a înțelege că această ofertă implică o reducere de 100% referitoare la contribuția noastră și că o poți primi gratis, numai prin credința în Domnul Isus, voi prezenta un contrast între oferta lumii și oferta lui Dumnezeu.

Deși pe moment, ceea ce oferă lumea pare să fie un câștig, în realitate însă:

  1. Oferta lumii este ispititoare

Cu toate că vânzarea și cumpărarea produselor este o activitate curentă, de Black Friday și în luna cadourilor, mulți români sunt prinși de o febră a cumpărăturilor, iar unii au ajuns sa aibă chiar o fobie pentru cumpărături. Ei cumpară multe lucruri doar ca să să-și împlinească setea lăuntrică, să se poată lăuda cu ceea ce au cumpărat, și apoi să returneze lucrurile comandate. Discutând cu cineva care lucrează în comerț, acesta mi-a povestit de faptul că sunt persoane care vin în magazin, petrec ore în șir ca să-și umple coșul cu cumpărături, după care îl abandonează și pleacă acasă fără să cumpere nimic. Acestea sunt persoane care au probleme psihice, am putea spune. Numai că în această perioadă a cumpărăturilor și mulți alți români își cam pierd mintea, nu-i așa? Cumpără nu pentru că au nevoie de cele procurate, ci, ca să fie în trend cu lumea. Acest fapt arată cât de ispititoare este oferta lumii. Motivați de reclame, de reducerile de preț , sau de influențele altora, sunt toți mai mulți cei care astăzi nu mai gândesc înainte de a face cumpărăturile, ci numai după aceea. Pentru aceștia se împlinește proverbul, referitor la mintea românului cea de pe urmă!

  1. Oferta lumii este înșelătoare

Oridecâteori cumpărăm un produs la un preț mai mic, considerăm că am câștigat, nu-i așa? Dar, nu întotdeauna este așa. Prețul redus poate fi chiar prețul de producție al acelui produs. Magazinul de unde cumpărăm a vândut înainte multe alte exemplare din acel produs cu un adaos mai mare, iar acum își poate permite să reducă prețul pentru produsele prezentate la ofertă, fiindcă prețul acestora a fost deja amortizat. Fiind la mare, am tot auzit zile în șir pe comercianți strigând “una la 10 lei”. Spre sfârșitul sezonului aceștia strigau “3 la 10 lei”, iar în ultima zi, strigau, “una la un leu”. M-am gândit: ce ofertă! Numai că atunci când am analizat mai bine, am constatat că un leu era de fapt valoarea reală a acelui produs!

Un alt aspect înșelător și mai puțin observat este faptul că produsele al căror preț a fost redus și care ne sunt prezentate la ofertă, sunt depășite moral și învechite din punct de vedere tehnologic, sau al trendului de utilizare. Vorbind cu aceeași persoană din comerț, când am întrebat-o ce face cu bunurile care nu se vând, mi-a răspuns imediat: ”le scot la ofertă!” Le atașez eticheta galbenă, scriu cu litere mari în dreptul lor ”ofertă” și acestea se vând imediat! Pe lângă acestea, o altă înșelăciune este cauzată de faptul că astăzi sunt foarte multe lucruri contrafăcute. Ni se pare că am cumpărat bunuri de firmă, dar de firmă este numai ambalajul și eticheta!

  1. Oferta lumii este trecătoare

Da, sunt reduceri de Black Friday și în luna cadourilor, numai că după aceea prețurile se întorc la valorile de dinainte. De aceea, este important ca atunci când cumpărăm ceva, să urmărim graficul de evoluție al prețului pentru acel produs. Fiindcă ceea ce este redus azi, s-ar putea să mai fi avut același preț și în trecut. Dar, oferta este trecătoare nu numai datorită faptului că se aplică pentru o anumită perioadă de timp, ci și datorită faptului că aceasta include doar un anumit număr de produse. Spun aceasta deoarece ofertei prezentate cu un preț redus, i se mai adaugă informația: ”în limita stocului disponibil!” Nu-i așa că ai avut momente când ți-ai dorit mult un anumit lucru, numai că atunci când ai făcut comanda ai fost surprins de informația ”stoc epuizat”? Acest fapt arată că ceea ce oferă lumea este limitat și epuizabil.

Apoi, în fiecare sezon moda se schimbă. Marile concerne din industria vestimentară concurează între ele ca să lanseze cât mai multe colecții de haine noi în fiecare an. Ținutele pe care le-ai văzut astăzi în magazin, vor fi schimbate în următorul sezon. Nevoia de a fi în trend cu moda îi  îndemnă pe mulți să cumpere mereu și mereu. Acest fapt a făcut ca numai în Uniunea Europeana, deșeurile textile anuale să atingă valoarea de 5.8 milioane de tone, iar în America un locuitor aruncă 32 kg de textile anual. Ce să mai spunem de toate celelalte produse!  Se întâmplă așa fiindcă oferta lumii este trecătoare, iar cei care luptă  să-i țină pasul, cumpără mereu și apoi aruncă la gunoi!

  1. Oferta lumii este costisitoare

Poate îmi spui: ”cum așa?” Aceste lucruri le-am cumpărat la ofertă și la un preț mai mic; deci sunt mai ieftine! Te rog însă să calculezi nu numai prețul de achiziție, ci și efortul și consumul intelectual depus pentru a achiziționa ceea ce ai cumpărat. Dincolo de acestea este însă prețul pe care îl plătești și din punct de vedere spiritual. Pe când se afla în pustiu pentru post și rugăciune, diavolul a venit la Domnul Isus și i-a arătat toate împărățiile lumii, iar oferta sa a fost ”ți le dau Ție!”. Putem spune: ”ce ofertă grozavă!”, numai că în realitate, prețul era foarte mare. Pentru cele oferite, diavolul pretindea închinarea! Cât de mulți sunt cei păcăliți în același fel și astăzi, fiindcă ofeta lumii are în spate ispita diavolului care dorește să ne legăm inima de pământ și de lucrurile care trec, pentru a le pierde pe cele veșnice.

  1. Ofeta lumii este împovărătoare

Spun aceasta fiindcă lucrurile materiale pe care le procurăm aduc o povară financiară. Cumpărăm azi, și apoi plătim tot anul, sau chiar toată viața. Însă, pe lângă povara finnanciară, produsele cumpărate generează și o povară cauzată de datoria de a le păzi și de a le întreține. Unei familii sărace un grup de credincioși i-a construit o casă nouă. Înainte de a avea această casă, amândoi soții erau nelipsiți de la biserică. Însă după ce au intrat în casa cea nouă, unul dintre ei venea la biserică duminică dimineața, iar celălalt venea seara, apoi, invers. Cel ce venise dimineața venea seara, și cel ce venise seara venea dimineața. Când au fost întrebați de ce nu mai vin împreună la biserică, aceștia au răspuns că acum unul dintre ei trebuie să rămână acasă, ca să păzească casa.

Nu cumva te asemeni cu acești soți ? Ai adunat multe lucruri materiale și acum ești dedicat pentru a le păzi, uitând de datoria pe care o ai față de Dumnezeu? Există însă o situație mult mai dureroasă, când lucrurile materiale ajung să pună stăpânire peste ființa umană. Iar cei ce au ajuns în această situație de robie materială, fac din lucrurile materiale o prioritate a vieții, uitând de lucrurile de sus. De aceea

putem spune că în vremea în care trăim, lucrurile materiale au ajuns o povară, dovedită de investițiile care sunt depuse pentru a le cumpăra, de grija ce le este acordată pentru a le păstra și de prioritatea ce le este oferită pentru a le obține. Această situație îi antrenează pe oameni ca să strângă gunoaie și să piardă timpul când ar putea sluji lui Dumnezeu, strângând astfel comori pentru cer.

În contrast însă cu oferta lumii, este oferta lui Dumnezeu. Pentru a înțelege această ofertă voi aduce în atenție cel mai cunoscut verset al Scripturii, care spune: ” Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu , pentruca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică”. Potrivit adevărurilor prezentate în acest verset al Scripturii, descoperim că oferta lui Dumnezeu este cea mai mare ofertă, deoarece:

  1. Oferta lui Dumnezeu este specială

Dacă oferta lumii are în vedere lucruri materiale, oferta lui Dumnezeu este mai mare și mai bună, fiindcă privește mai întâi lucrurile spirituale. Pentru a înțelege acesta, este bine să ne amintim de împărăteasa Estera. Soțul său, împăratul Ahașveroș, i-a promis în repetate rânduri că îi oferă chiar și jumătate din împărăție. Numai că atunci când a fost întrebată ”ce ceri? ”, aceasta a răspuns:”dă-mi viața! La ce i-ar fi folosit jumătate din împărăție, în timp ce era condamnată la moarte? Însuși Domnul Isus ne atenționează de această situație ridicând întrebarea: ”ce-ar folosi unui om să câștige toată lumea, dacă și-ar pierde sufletul?”.

Prin aceste exemple înțelegem că există ceva mai scump decât lucrurile materiale, și mult mai de preț decât valoarea acestora. Acesta este viața! Omul a pierdut viața, din pricina păcatului, dar oferta lui Dumnezeu pentru el este viața, și viața veșnică! Poate ai adunat multe lucruri materiale și acum spui ca bogatul căruia i-a rodit țarina: ”am multe bunătăți strânse pentru mulți ani, acum mănâncă, bea și veselește-te!” Nu uita însă că Dumnezeu poate să-ți ceară înapoi sufletul chiar în noaptea aceasta, și lucrurile pe care le-ai strâns cui vor rămâne?

Oferta lui Dumnezeu este specială, fiindcă El ne dă ceea ce noi nu putem obține și nici altcineva nu ne poate oferi. Aceasta înseamnă viață spirituală și viață veșnică. Iar împreună cu acestea, toate binecuvântările de aici și cele pregătite pentru noi în slava viitoare.

Când apostolul Petru a întrebat pe Domnul Isus ”Iată că noi am lăsat tot și Te-am urmat; ce răsplată vom avea?”, asigurarea dată de Domnul Isus pentru el și pentru fiecare dintre noi a fost:

“Adevărat vă spun că atunci când va sta Fiul omului pe scaunul de domnie al măririi Sale, la înnoirea tuturor lucrurilor, voi, care M-aţi urmat, veţi şedea şi voi pe douăsprezece scaune de domnie şi veţi judeca pe cele douăsprezece seminţii ale lui Israel. Şi oricine a lăsat case, sau fraţi, sau surori, sau tată, sau mamă, sau nevastă, sau feciori, sau holde, pentru Numele Meu, va primi insutit şi va moşteni viaţa veşnică.” Mat.19:27-29.

Apoi, oferta lui Dumnezeu aduce împlinire. Cei care aleargă după oferta lumii, au un gol în inima lor pe care doresc să-l umple cu satisfacția pe cere le-o dă lucrurile materiale. Numai că în acest fel, golul din inima lor se mărește mereu. Cineva a spus: ”cu cât ești mai gol pe dinăuntru, cu atât mai mult dorești să te împodobești pe dinafară”! Nu-i așa că suntem martori ai acestui fenomen?  Însă, cei ce aleg oferta lui Dumnezeu, găsesc împlinirea, și echilibrul vieții. Findcă îl au pe Dumnezeu inima lor este plină, sunt mulțumiți și cumpără numai ceea ce le trebuie. În acest sens găsim mărturisirea lui David, omul după inima lui Dumnezeu care spune:

”Domnul este Păstorul meu; nu voi duce lipsă de nimic. El mă paște în pășuni verzi, și mă duce la ape de odihnă; îmi înviorează sufletul, și mă povățuiește pe cărări drepte, din pricina Numelui Său.” Ps.23:1-3. Iar atunci când arată măsura împlinirii, el spune: ”…paharul meu este plin de dă peste el” Ps.23:5/b. Apoi,

  1. Oferta lui Dumnezeu este generală

Dacă pentru oferta lumii apare informația ”stoc limitat”, pentru oferta lui Dumnezeu există anunțul ”stoc inepuizabil!” În acest sens, apostolul Ioan anunță că: Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică..” De remarcat sunt afirmațiile: ”lumea” și ”oricine” în care sunt incluși toți oamenii. Aceste afirmații arată că

ceea ce oferă Dumnezeu este pentru toată lumea și pentru toți oamenii, inclusiv pentru mine și pentru tine. Acest fapt este confirmat și de chemarea adresată de Domnul Isus, care ne asigură de această ofertă generală prin invitația:

” Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă.” Mat.11:28

  1. Oferta lui Dumnezeu este actuală

Oferta lui Dumnezeu nu este limitată în timp. Aceasta nu este valabilă doar pentru o noapte, sau pentru o lună. Ea durează întreaga vreme de har. A început odată cu moartea și învierea Domnului Isus și rămâne valabilă până la răpirea Bisericii. Deci, oferta lui Dumnezeu mai este în vigoare. Suntem conștientizați de acest fapt de imperativul “Astăzi, dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile!” și de atenționarea:” Să luăm, dar, bine seama, că atâta vreme cât rămâne în picioare făgăduinţa intrării în odihna Lui, niciunul din voi să nu se pomenească venit prea târziu.” Evrei 4:1-13

  1. Oferta lui Dumnezeu este accesibilă

Poate te întrebi cum pot avea parte de această ofertă, și ce trebuie să fac ca să o pot dobândi ? Nimic mai simplu, decât să crezi în Domnul Isus, să-L primești pe El ca Domn și Stăpân al vieții tale, și apoi să-L urmezi până la sfârșitul vieții. Asigurarea dată de Cuvântul lui Dumnezeu este: ”pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viața veșnică” Ioan 3:16, sau : ”Dumnezeu ne-a dat viaţa veşnică, şi această viaţă este în Fiul Său. Cine are pe Fiul are viaţa; cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu n-are viaţa”. 1 Ioan 5:11-12.

Când temnicerul din Filipi i-a întrebat pe apostoli: “Domnilor, ce trebuie să fac ca să fiu mântuit?”, răspunsul acestora a fost: “Crede în Domnul Isus, şi vei fi mântuit tu şi casa ta.” Fapte 16:30-31. Aceste asigurări arată că poți primi imediat oferta lui Dumnezeu, fără să faci comandă, sau să aștepți curierul, ci numai spunând: ”Doamne ai milă și de mine păcătosul” și crezând din toată inima ta Că Domnul Isus este Fiul lui Dumnezeu și mântuitorul tău personal. În acest sens asigurarea data de cuvântul lui Dumnezeu este: ”… tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; născuţi nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.” Ioan 1:12-13

  1. Oferta lui Dumnezeu este durabilă

Lucrurile pe care le oferă lumea, oricât de strălucitoare și performante ar fi astăzi, se vor învechi în timp, însă ceea ce oferă Dumnezeu rămâne veșnic. De aceea îndemnul Domnului Isus este:

”Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile şi rugina şi unde le sapă şi le fură hoţii; ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură. Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră” Mat.6:19-21

Nu cumva ai fost ispit să alergi după oferta lumii și să strângi comori pe pământ, iar în tot acest timp ai fost nepăsător față de oferta lui Dumnezeu? Durerea inimii mele este că în vremurile de acum așa de mulți dau năvală să strângă gunoaie, și stau nepăsători față oferta lui Dumnezeu care reprezintă o mântuire așa de mare!

Dacă vrei să nu pierzi cea mai mare ofertă, pune în cântar ceea ce oferă lumea și ceea ce oferă Dumnezeu, evaluează corect și alege prin credință oferta lui Dumnezeu și vei avea parte de viață și viață veșnică, împreună cu toate binecuvântările lui Dumnezeu oferite prin Hristos, pentru aici și pentru veșnicie.

Pastor Boingeanu Dan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.