“Limba înțelepților aduce vindecare” (Proverbe 12:18)
Vorbele neînțelepte îi pot răni pe oameni. Nu doar că influențează stima de sine, dar ele pot conÂtura destinul unei persoane. Să ne gândim la următoarele două relatări:
1) Într-o zi, într-o mică biÂserică de țară, un băiat ce slujea la altar, a scăpat din greșeală vinul pentru comuniune. Preotul l-a plesnit și a strigat: “Pleacă și să nu te mai întorci!” Băiatul a devenit generalul Tito, brutalul dictator care a condus poporul din Iugoslavia din 1939-1989.
2) Într-o catedrală mare dintr-un oraș, un alt copil ce slujea la altar a scăpat vinul pentru comuniune. Preotul s-a întors către el și i-a șoptit pe un ton liniștitor: “Nu-i nimic, într-o zi vei ajunge un preot mare”. Acel băiat a devenit Arhiepiscopul Fulton Sheen, ale cărui predici au atins inimile a milioane de oameni pe postul național de televiziune din S.U.A. Vorbele tale fie îi ridică pe oameni, fie îi doboară. Solomon a spus: “Cine vorbește în chip ușuratic, rănește ca străpungerea unei săbii, dar limba înțelepților aduce vindecare”, Iată un adevăr care nu ne prea place; ceea ce ne iese pe gură arată ceea ce este în inimă, iar cuvintele “nu am vrut să spun asta” nu pot schimba ce ai spus și nu pot repara răul. Eugene Petersen scrie: “în fiecare zi sunt atent la dragoste. Este lucrul la care mă pricep cel mai puțin. Mai bine mă descurc într-o comÂpetiție decât în dragoste; sunt mult mai priceput să răspund la instinctul meu de a merge mai departe decât să înțeleg cum trebuie să iubesc pe cineva. Sunt instruit și pregătit cum să-mi urmez propria cale. Și totuși în fiecare zi hotărăsc să las deoparte lucrurile la care mă pricep cel mai bine și încerc să fac lucrurile la care sunt cel mai stângaci; deschizându-mă spre frustrările și eșecurile din dragoste, îndrăznind să cred că este mai bine să iubesc decât să am succes în mândrie”.