20 MARTIE – PRINCIPIILE COMUNICĂRII (1)

0
52

-“Din prisosul inimii vorbește gura” (Matei 12:34)-

Pe o plăcuță așezată sub gura unui biban din vitrina unui magazin de împăiat animale scria: “Dacă mi-ași fi ținut gura închisă, nu m-aș afla aici!” Domnul Isus a spus: “din prisosul inimii vorbește gura”. De fapt așa se stabilește tonul la o relație. 7% din comunicarea noastră are la bază conținutul, 38% tonalitatea vocii și 55% semnale non verbale, precum expresia feței, modul în care stai și ce faci cu mâinile. Autoarea Mandy Houk spune: “Dacă puțin îți pasă de sentimentele oamenilor”¦ lucrul acesta se vede în vorbire “¦ Dacă ne umplem inima intenționat cu dragoste și respect”¦ ele se revarsă în vorbirea noastră”. Solomon a spus: “Un răspuns blând potolește mânia, dar o vorbă aspră ațâță mânia” (Proverbe 15:11). Autorul Rob Flood subliniază două principii care l-au ajutat să-și schimbe atitudinea și i-au vindecat căsnicia:

1) Principiul primului răspuns. Cursul oricărui conflict este stabilit de cel ce răspunde, nu de cel ce-l inițiază. Când fariseii îi puneau întrebări lui Isus, intenția lor era de obicei să-l prindă în capcană. Dar fiind­că El avea puterea de a stabili direcția conversației, “Nu L-au putut prinde cu vorba înaintea noro­dului; ci, mirați de răspunsul Lui, au tăcut” (Luca 20:26). 2) Principiul atingerii fizice. El este greu de aplicat odată ce cearta a început. Deci când știi că ești pe cale să deschizi un subiect sensi­bil îți va fi de folos să vă țineți de mâini sau să stați aproape unul de altul pentru a vă putea atinge. Ai observat că este greu să te cerți cu cineva cu care ai contact fizic? Chiar dacă cearta se pornește, separarea fizică poate deveni un indiciu vizual cum că e tipul să schimbi tactica și să te regrupezi.

Când fariseii îi puneau întrebări lui Isus, intenția lor era de obicei să-l prindă în capcană. Dar fiind­că El avea puterea de a stabili direcția conversației, “Nu L-au putut prinde cu vorba înaintea noro­dului; ci, mirați de răspunsul Lui, au tăcut” (Luca 20:26). 2) Principiul atingerii fizice. El este greu de aplicat odată ce cearta a început. Deci când știi că ești pe cale să deschizi un subiect sensi­bil îți va fi de folos să vă țineți de mâini sau să stați aproape unul de altul pentru a vă putea atinge. Ai observat că este greu să te cerți cu cineva cu care ai contact fizic? Chiar dacă cearta se pornește, separarea fizică poate deveni un indiciu vizual cum că e tipul să schimbi tactica și să te regrupezi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.