„După cum fierul ascute fierul, tot așa și omul ațâță mânia altui om” (Proverbe 27:17)
Certurile pot fi constructive sau distructive; totul depinde de modul în care te raportezi la ele. De multe ori relațiile noastre se destramă sau se transformă în capitole nesfârșite de nefericire, fie pentru că nu reușim să recunoaștem, fie pentru că nu suntem dispuși să ne confruntăm cu problemele înainte ca ele să devină urgențe.
În loc să discutăm despre ceea ce nu merge între noi, intrăm în conflict și ne certăm încercând să stabilim cui îi aparține vina. În antiteză cu discuțiile care ușurează în mod constructiv problemele, certurile aduc acuze și învinuiri, ceea ce este distrugător. Ele provoacă răni, mânie, stare depresivă, sentimente agresive, amărăciune și alte emoții puternice.
De aceea Biblia spune: „Este o cinste pentru om să se ferească de certuri; dar orice nebun se lasă stăpânit de aprindere” (Proverbe 20:3). Să fim serioși! De partea aceasta a raiului nici unul dintre noi nu va trăi fără diferențe de opinie și fără dezacorduri. Chiar și în cele mai bune relații vei avea parte de ele.
Trebuie să înțelegi că nu toate conflictele răbufnesc dintr-un comportament voit; deseori apar dintr-o greșeală inocentă și dintr-o simplă neglijență. Când te angajezi într-o discuție deschisă în care se detaliază motivele conflictului, lucrul acesta aduce lămuriri, înțelegere și apreciere față de poziția celeilalte persoane. Mai presus de toate, nu te preface că nu auzi! Fii atent la ceea ce spune celălalt.
Nimic nu este mai rău decât atunci când cineva crede că nu-l asculți. Prin discuții sincere, în dragoste, părerile noastre despre relații se cizelează și se clarifică. Firește, lucrurile a căror rezolvare o refuzi pot dăuna relației mai mult decât orice ai face.
De aceea Biblia spune: „După cum fierul ascute fierul, tot așa și omul ațâță mânia altui om”.