„Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste și de chibzuință” (2 Timotei 1:7)
Poate te întrebi: „Ce este această „chibzuință” pe care spune Dumnezeu că ne-a dat-o? Cuvântul original din limba greacă înseamnă; „sănătos, logic, realist și rezonabil”. Chibzuință include calități precum:
1) Auto-controlul. Ea nu e controlată de nimeni și de nimic în afara ei însăși – incluzând aici oameni, împrejurări, impulsuri, emoții, intelect și mai ales teamă. Ea rămâne tot timpul în control. Chiar și când se confruntă cu probleme care nu au o soluție ușoară, ea rămâne ancorată în adevăr, după cum este el definit de Dumnezeu și de Cuvântul Său.
2) Puterea de a discerne. Ea face deosebirea între alternative cu înțelepciune. Face deosebirea între realitate și fantezie, bine și rău, eficient și ineficient, lucruri care merită și care nu merită. E facultatea care ne ajută să luăm decizii bune în situații dificile.
3) Concentrarea. La fel ca raza unui laser, ea are capacitatea de a se concentra asupra unei ținte dorite. Asemenea unui receptor sensibil la frecvențe, ea poate minimiza distorsionările și poate rezista frecvențelor concurente. Limitează interferența, incertitudinea și confuzia. Odată ce’ e „setată pe o sarcină”, chibzuință te va ajuta să-ți concentrezi forțele asupra îndeplinirii priorităților importante din viața ta.
4) Capacitatea de a fi ordonat. E gândirea orientată spre proces, operând cu logica de tipul cauză/efect. Se preocupă cu ajungerea de la A la B – de la scop la îndeplinire – printr-o serie de pași ordonați care contribuie la atingerea scopului.
Tu ești „o făptură așa de minunată” (Psalmul 139:14). Dumnezeul care te-a creat se reflectă în mintea pe care ți-a dat-o s-o folosești. Știind cine ești, mergi înainte și experimentează „viața din belșug” (loan 10:10).’