„Când nu este chibzuință, poporul cade” (Proverbe 11:14)

Singurul lucru mai grav decât comiterea unei greșeli este s-o ascunzi și să lași ca mândria să te zăvorască înăuntru. De ce facem așa? Din nesiguranță! Din stimă de sine scăzută! Toți suntem predispuși să fim defensivi din când în când. Dar dacă descoperi că acesta este un tipar după care îți trăiești viața, trebuie să faci ceva în această privință. Așadar:

1) încearcă să te asculți în timp ce vorbești; fii conștient de tendința ta de a te apăra și de a-ți justifica faptele.

2) Ferește-te de limbajul defensiv al trupului. De exemplu, faptul că-ți încrucișezi brațele când cineva își exprimă părerea ar putea fi modul tău subconștient de a spune: „Nu mă interesează ceea ce spui”.

3) Opune-te fricii pe care o trăiești când te simți atacat, respirând adânc și rugându-te în gând: „Doamne, primesc puterea Ta acum”. Când combini acțiunea fizică cu cea spirituală vei reuși să micșorezi reacția ta emoțională.

4) Dacă există o justificare autentică și credibilă pentru fapta ta, enunț-o cu calm și fără implicare emoțională. Iar dacă ești într-adevăr o persoană curajoasă, întreabă un prieten sau un coleg de serviciu dacă ai o atitudine defensivă. Apoi, refuză să devii defensiv dacă răspunsul său este „da”.

5) Nu te repezi asupra atacatorului. întreabă-l pur și simplu ce ar face el în situația de față. Apoi, mulțumește-i că ți-a împărtășit părerea sa.

6) Dacă te faci vinovat de o decizie greșită sau de un comportament nepotrivit, încearcă să recunoști înainte ca totul să iasă la lumină.

Un simplu „am făcut o greșeală” îți va da credibilitate, îți va  păstra integritatea și nu va lăsa ca greșeala să definească ceea ce ești tu în ochii celorlalți. Ar fi posibil chiar ca nivelul lor de încredere în tine să crească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.