– “Prin ceea ce dă fiecare încheietură, își primește creșterea” (Efeseni 4:16) –
Un bun mentor te susține cu tărie în public și corectează în particular. Scopul tău trebuie sâ fie să ajuți, nu să rănești. Când faci reproșuri în public umilești acea persoană, distrugându-i stima de sine. Dar când o lauzi în public, îi ridici stima de sine, încrederea și o încurajezi. Firește, lauda ta trebuie să fie autentică, nu doar vorbe goale. Prin faptul că lauzi în mod sincer și public, semeni sămânța creșterii și a măreției în ucenic. Un bun mentor va construi întotdeauna loialitate în relații, și nu probleme. Noi avem tendința să zidim loialitate fie față de relații, fie față de probleme.
Devenim preocupați în primul rând de ceilalți oameni, de sentimentele lor și de relație sau ne concentrăm pe reguli, orare, norme, sarcini și rezultate. Un bun mentor pune mereu relația deasupra problemelor. în cartea sa “Mentoring. The Strategy of the Master” [Despre mentori. Strategia maestrului], Ron Lee Davis scrie: “Tatăl meu a fost un astfel de mentor, atât în propria sa familie, cât și în biserica pe care a păstorit-o timp de douăzeci și cinci de ani. De multe ori l-am auzit spunând: “Persoana e întotdeauna mai importantă decât problema”.
El a trăit acest principiu zilnic și l-a așezat și în viața mea. Astăzi, încerc să transmit mai departe acest principiu și altora”. Dumnezeu ne-a chemat pe fiecare dintre noi să alergăm și să terminăm biruitori. De asemenea, El ne-a chemat să ne păstrăm torta aprinsă și s-o predăm următorului alergător. Nu te mulțumi doar să-ți faci treaba, asigură-te că lucrul va continua să fie făcut, învățând și pregătind pe altcineva. Domnul Isus, Maestrul ““ Mentor a spus: “”¦va face și ei lucrările pe care le fac Eu; ba încă va face altele și mai mari decât acestea” (loan 14:12).