09 August – DACĂ IUBEȘTI, COBQARĂ-TE LA NIVELUL LOR (2)

0
45

– “Prin ceea ce dă flecare încheietură, își primește creșterea” (Efeseni 4:16) –

Când ai o confruntare cu cineva, fii specific, nu generaliza. De exemplu, nu spune: “Totdeauna ești tăios și neprietenos”. Ci, fiind specific, spune: “Ieri ai fost cam tăios cu doamna lonescu”. Generalizările sună și dau senzația unui atac la persoană, în loc să fie o observație constructivă referitoare la ce face persoana aceea. Plus, caracterul vag al generalizărilor nu-i oferă celeilalte persoane nici un indiciu referitor la ce ar trebui să facă pentru a crește sau pentru a se schimba. Nu uita să manifești empatie. Un mentor eficient încearcă întotdeauna să se pună în locul ucenicului. Romancierul John Erskine a remarcat: “Nu ne-am mișcat nici un pas până nu ne-am făcut culcușul în punctul altuia de vedere”.

Asigur-o pe persoana cealaltă că ești susținătorul ei, nu adversarul ei și că singura ta dorință e să o vezi reușind. De ce oamenii acceptă și procesează atât de greu critica? Ei nu s-au simțit niciodată prețuiți, s-au simțit mereu criticați și li s-a spus mereu cât sunt de inutili și de stupizi, iar acum, din instinct acordă o prea mare putere criticii. Numai când înțelegi lucrul acesta vei reuși să-i abordezi corect.

Zidește pe calitățile lor, pe darurile lor și pe caracterul lor prin încurajare. Câștigă-ți dreptul de a avea o confruntare. Asigură-te că 97% , din timp, ești de acord așa încât atunci când vine vremea să fii dur în celelalte trei procente, dragostea și încurajarea ta să fie credibile. Cum poate știi cineva că ești de partea lui când singura evaluare pe care o faci vreodată este una negativă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.