“Chibzuință va veghea asupra ta” (Proverbe 2:11)
Cu toții am spus lucruri nepotrivite, la momentul nepotrivit, persoanei nepotrivite și am ajuns să le regretăm.
Un preot era sărbătorit cu ocazia pensionării iar un politician local a fost rugat să țină un discurs. Politicianul a întârziat, așa că preotul s-a gândit să spună câteva cuvinte: “Când am venit aici în urmă cu douăzeci și cinci de ani, credeam că am de-a face cu o biserică îngrozitoare. Prima persoană din biserică cu care am discutat furase, mințise, delapidase, avea o aventură și consumase droguri.
Am fost șocat. Apoi mi-am dat seama că nu toți sunt la fel; această biserică are și oameni cumsecade”. Exact atunci a apărut și politicianul și s-a ridicat să vorbească: “Nu voi uita niciodată ziua în care a sosit preotul și am avut privilegiul de a fi prima persoană din biserică care a vorbit cu el”. Gura slobodă aduce mare pagubă! Biblia spune: “chibzuință va veghea asupra ta”.
A fi chibzuit înseamnă a avea capacitatea de a ține secret informații sensibile ““ inclusiv lucruri pe care poate le-ai auzit cu ani în urmă! Autorul Proverbelor a spus: “sufletul credincios ține ce i s-a încredințat” (Proverbe 11:13) iar în Noul Testament, Pavel îi avertizează pe credincioși referitor la discuțiile despre “ce nu trebuie vorbit” (1 Timotei 5:13).
Divulgarea lucrurilor pe care le știi despre problemele și eșecurile altora te poate face să te simți bine pe moment, dar mai apoi are un efect negativ previzibil asupra relației. În plus, dobândești reputația de persoană în care nu poți avea încredere. Un om înțelept a spus: “dacă vrei ca buzele tale să nu dea ceva în vileag, cinci lucruri trebuie să respecți cu mare grijă: despre cine vorbești, cu cine vorbești, cum, când și unde”.
Este un sfat de care ai face bine să ții cont, fie că ești preot fie că ești un simplu enoriaș!