OMISIUNILE DIN TOP 300

0
52

Unul din cele mai actuale evenimente mediatice ale acestui mijloc de Noiembrie este publicarea de catre revista Capital a Top 300 ce reprezinta clasamentul celor mai bogati oameni din Romania. Stirea cu pricina nu numai ca a fost difuzata pe mai toate canalele de televiziune, dar a fost amplu comentata, dezbatuta, suscitand tot felul de discutii. Am urmarit, oarecum amuzat, o emisiune in care unul din cei clasati in fruntea topului isi exprima supararea ca nu a fost nominalizat pe primul loc. Motivul: lui ii place locul intai!

Desi, cifrele de afaceri publicate sunt pur estimative, lasand loc unei doze mari de subiectivism si aprecieri eronate, un lucru este clar: Romania are multi bogati cu o avere impresionanta care depaseste cifre cu multe zerouri. Bogatii nostri sunt mai bogati decat bogatii Ungariei, de exemplu, chiar daca vecinii nostri, per ansamblu, o duc mai bine.

Nu este primul clasament de acest gen. Se publica , mai nou , tot feluri de topuri: a celor mai de success femeidin Romania, a celor mai bune firme de la noi pentru care merita sa lucrezi, etc. Se pare ca , din punct de vedere statistic, stam bine. Sa fie asta un mijloc de refulare mioritica, in fata atator probleme sociale, a saraciei in care se zbat nu 300, ci sute de mii, poate milioane de romani? (Pe cand un Top a celor mai 300 saraci dintre noi? Oare cati l-ar citi?) Cu alte cuvinte- ne simtim mai bine putin sa stim ca si la noi se fac bani? Ca si la noi, unii se pot realiza binisor?
Ei bine, lista a fost publicata si oricine o poate citi. Cei interesati de soarta VIP-urilor pot sa afla amanunte despre romanii care au ajuns sa se realizeze. Lucruri interesante pentru unii”¦

Ceeace altii ar fi interesati sa afle, din pacate este omis.Nu care sunt urmatorii clasati- de la pozitia 301 inainte. Ci, ce anume nu s-a spus in legatura cu topul. Cateva intrebari care imi staruie in minte in legatura cu acesti 300. Omisiuni regretabile de genul:

(1) Moralitatea celor nominalizati. Cum au obtinut averea- prin munca cinstita sau alte mijloace, mai putin “ortodoxe”? Ce principii morale au respectat, sau , respective, au calcat, pentru a ajunge unde au ajuns?

(2) Relatiile lor. Specific, care este relatia lor cu subalternii sau cei ce lucreaza pentru ei? Este respectata demnitatea umana sau ceilalti sunt considerati doar o treapta necesara urcarii in varful piramidei?

(3) Motivatiile lor. (Si aceasta tine tot de moralitate!) Ce scopuri au cu adevarat acesti “mari romani” din zona financiaara sau economica? Au fost pur si simplu recunoscuti de niste jurnalisti la adevarata lor valoare, dobandita prin munca cinstita,sau”au dat din coate pentru a accede cu orice prêt la pozitia respectiva din clasament?

(4) Fericirea lor. Poate aceasta este cea mai regretabila omisiune. Cat sunt de fericiti? Ar putea sa o afirme? Si daca da, care e factorul? Daca “banii nu aduc fericirea”, cum spune romanul, atunci , de ce atata tevatura in legatura cu cei 300?

Si ei plang, isi au durerile lor, unii isi traiesc tragediile lor in spatele unor vile luxoase, a unui zambet mediatic, din dosul parbrizului fumuriu al unei limuzine. Daca am putea vedea viata searbada, chinuita si goala a unora din bogatii acestei lumi, ca sa invatam, ca intr-adevar, banii nu aduc fericirea. Si ca, de fapt, iubirea lor este “radacina tuturor relelor”(1 Tim.6:10). Daca am fi cu ei sa ii intrebam, sa ii indemnam “sanu se ingamfe, si a nu-si puna nadejdea in niste bogatii nestatornice, ci in Dumnezeu, care ne da toate lucurile din belsug, ca sa ne bucuram de ele “(cf. 1 Tim.6:17) Sa-I indemnam “sa faca bine, sa fie bogati in fapte bune, sa fie darnici, gata sa simta impreuna cu altii” (cf.v.18),lucruri care ar putea sa socheze pe unii. , Poate ca, prin aceasta, pozitia unora in top s-ar schimba radical, dar, tot radical s-ar schimba si dispozitia lor si ar creste intopul fericirii si implinirii interioare.

Dar, pentruca, unor “muritori de rand ” ca majoritatea dintre noi, nu ni se prea acorda sansa sa putem intra in dialog cu cei puternici ai acestei lumi, ce putem face este sa ne rugam pentru ei. Nu pentru averile lor, ci pentru sufletul lor. Dar mai inainte sa facem asta, sa ne asiguram ca ne-am pus o garda in jurul propriului nostru suflet si comoara noastra este depozitata acolo unde trebuie: unde nu o poate distruge nici hotii, nici moliile, nici rugina.(Mat.6:20) Caci, asa cum spunea Mantuitorul, acolo unde este comoara noastra, acolo , in mod inevitabil, va urma si inima (v.21)

Pastor Marius Birgean

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.