15 Noiembrie

0
31

” Vamesul sta departe, si nu îndraznea nici ochii sa si-i ridice spre cer; ci se batea în piept, si zicea :”Dumnezeule, ai mila de mine, pacatosul !” Luca 18:13

De foarte multe ori Domnul Isus a surprins audienta cu învatatura si exemplele folosite. Într-o ocazie, El a spus ca doi oameni au mers la templu ca sa se roage. Nu era nimic neobisnuit în acest fapt. În acea vreme toti cei ce se suiau la templu, mergeau acolo ca sa se roage. Numai ca Domnul Isus îi identifica pe cei doi oameni spunând despre ei ca : “unul era fariseu, iar celalat vames!”

Desi fariseii au fost uneori criticati de Domnul Isus, în viziunea celor din vremea de atunci, acestia erau considerati a fi oameni onorabili. Vamesii nu se bucurau însa de aceiasi apreciere.Acestia erau considerati a fi tradatori corupti, pentru ca s-au pus în slujba autoritatii Romane. Ei lucrau percepând un comision din taxele încasate. Cu cât reuseau sa-i stoarca mai mult pe clientii lor adunând mai multe impozite, cu atât mai mare era suma pe care o bagau în buzunarul lor.

Desi erau desconsiderati în ochii multimii, atunci când Domnul Isus prezinta experienta de la templu,  vamesul devine eroul principal. Dupa rugaciunea fariseului care a spus :” Dumnezeule, îti multumesc ca nu sunt ca ceilalti oameni, hrapareti, nedrepti, preacurvari sau chiar ca vamesul acesta. Eu postesc de doua ori pe saptamâna si dau zeciuiala din toate veniturile mele!” Domnul Isus îl prezinta pe vames, ce staîntr-un colt al templului, fara a avea macar curajul sa se uite spre cer. Plin de remuscare pentru faptele savârsite, acesta se batea cu pumnul în piept rugându-se atât cît numai cei foarte apropiati puteau sa-l auda : “Doamne ai mila de mine pacatosul !”

Putem sa ni-l imaginam pe acest om pacatos;nu-i asa? Atitudinea si rugaciunea lui ne demonstreaza ca el stia cine este si a avut curajul ca înaintea lui Dumnezeu sa marturiseasca tot ceea ce facuse. A înteles ca în starea lui de pacat nu merita sa priveasca spre cer, iar rugaciunea lui ce cuprindea cuvinte de pocainta, a fost însotita de o mare umilinta .

Acesta este genul de oameni pe care Domnul Isus îi apreciaza. Chiar daca în viata lor a fost o vreme când au facut multe lucruri rele, ei sunt gata sa se poacaiasca.

Rugaciune: Doamne Dumnezeule ; ajuta-ma sa fiu sincer cu mine însumi , sa-mi cer iertare si sa ma pocaiesc de tot ceea ce am facut rau, pentru ca sa pot fi socotit neprihanit înaintea Ta. Amin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.