Cazul Caracal, unicat sau generalitate?

0
565

Cazul Caracal cred că nu mai este o noutate pentru niciunul dintre noi, deoarece în ultimile luni acesta a fost capul de afiș al majorității cotidienelor și subiectul de discuție al televiziunilor de știri. Asemenea unui serial, zi de zi, ne-au fost prezentate episoade noi. Prin toate acestea au fost descoperite atrocitățile greu de imaginat, comise de Gheorghe Dincă și colaboratorii lui, precum și incompetența și zăbava cu care anchetatorii înaintează pentru depistarea și condamnarea înfăptuitorilor.

După ce a consternat România, acum acest caz a depășit granițele țării. Spun aceasta, deoarece în anchetă a fost solicitat ajutorul FBI și s-a apelat și la procurorii și instanțele judecătorești din Italia. Acest fapt arată că ceea ce s-a întâmplat local în Caracal, a căpătat dimensiuni naționale, iar acum înaintează spre perspective globale.

Pe lângă aria de răspândire a acestui caz, m-a surprins însă faptul că ceea ce s-a întâmplat la Caracal nu nu este un caz unicat. Tot în aceeași perioadă un pedofil din Olanda, a violat și a omorât o fetiță de 11 ani din localitatea Gura Șuții, județul Dâmbovița, iar un tată adoptiv din Târgoviște, şi-a violat în repetate rânduri fiica adoptivă de doar 13 ani, care a şi născut!

În zilele care au urmat, știrile despre astfel de evenimente au continuat. Astfel, în data de 1 octombrie 2019, cotidianul Evenimentul Zilei, a titrat pe prima pagină un articol intitulat ”Un nou caz Caracal?” În acest articol este menționat faptul că la data de 1 octombrie, poliţiştii Serviciului de Investigaţii criminale au fost sesizaţi despre dispariţia unei minore, de 13 ani, din Timişoara. Motivați de ceea ce s-a întâmplat la Caracal, oamenii legii au început imediat căutarea acestei fetițe, care a plecat spre școală și nu a mai revenit acasă.

Apoi, ziarul ”Capital” în data de 9 octombrie titrează :”Un nou caz Caracal în Moldova!” Prin acest articol este anunțat faptul că la data de 07.10.2019 și 08.10.2019, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Iaşi, au efectuat un număr de 6 percheziții domiciliare pe raza municipiilor Iași, Piatra Neamț și Bârlad, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în comiterea infracțiunii de trafic de persoane. Și incidențele par să continue! Aceste realități ne arată că asistăm la caracalizarea României, iar fenomenul Caracal se generalizează, nu numai prin aria de răspândire , ci, și prin frecvența cu care acesta se repetă. De aceea, aceste evenimente ar trebui să ne ajute să înțelegem:

1. Cât de accentuată este decăderea morală a ființei umane

Având în vedere cazul Caracal, nu se poate să nu ne întrebăm: o persoană care a ademenit minore, le-a sechestrat, violat, traficat, sau le-a omorât într-un mod abominabil, mai poate fi numărată printre oameni? Mai poate fi considerat Gheorghe Dinca om, după ce a săvârșit aceste fapte? Mai mult însă, Gheorghe Dincă este un om în vârstă, iar în vremurile trecute, bătrânii erau înțelepții cetății, la care se apela pentru sfat, protecție și mărturie.

Înțeleptul Solomon spunea: ” Perii albi sunt o cunună de glorie, ei sunt dobândiţi printr-o viaţă dreaptă”. Cât de departe este însă Gheorghe Dincă față de acest standard! În loc să poarte cu cinste perii albi, a săvârșit atâtea atrocități. Dar nu numai el a decăzut de la standardul moral așteptat de la un bătrân, ci, împreună cu el pe aceeași treaptă a decăderii morale sunt și complicii lui, care l-au ajutat, au profitat de minorelele sechestrate pentru plăceri carnale, sau, le-au traficat și exploatat sexual, pentru un câștig mârșav. Faptul că toți aceștia s-au unit la rău, confirmă adevărul Scripturii care anunță că în vremurile din urmă ” Fratele va da la moarte pe frate-său, și tatăl, pe copilul lui; copiii se vor scula împotriva părinţilor lor și-i vor omorî!”

2. Cât de vulnerabili sunt copiii noștri

Când am vizitat Statele Unite, am fost foarte surprins de faptul că atunci când plecau la școală, copiii erau predați șoferului de la autobuzul școlar după tabel. Iar când aceștia veneau de la școală, dacă în stația în care trebuiau să coboare nu era cineva care să-i aștepte, autobuzul aștepta până când venea un părinte. Întrebând de ce toată această procedură, mi s-a spus că aici copiii sunt răpiți. Atunci mi-am zis: ”Ce bine că trăiesc în România, unde nu avem aceste probleme”. Numai că au trecut doar câțiva ani și răpirile au ajuns la modă și în țara noastra. Copiii noștri nu mai sunt în siguranță pe stradă și nici la școală. Școala a ajuns locul unde aceștia ajung să fie racolați și inițiați pentru consum de droguri și prostituție.

Dar, copiii noștri au ajuns să nu mai fie în siguranță nici acasă. Tehnologia modernă a adus lumea mult mai aproape de noi. Site-urile de socializare, dating și prostituție, sunt la îndemâna copiilor și foarte ușor de accesat. Astfel copiii au ajuns să fie vulnerabili chiar în locul unde îi credeam în siguranță, fiindcă păcatul și pericolul este la un click distanță.

3. Cât de neputincioși sunt cei care trebuie să ne apere

Pentru a-i proteja pe copii, s-au creat tot felul de servicii de pază, apel de urgență 112, și camere de supraveghere video. Pe lângă acestea aș mai putea enumera și serviciile de protecție a copilului, precum și cele judecătorești. Numai că aceste servicii sunt tot mai ineficiente, și mai mult chiar, cei ce lucrează în aceste servicii în loc să-i apere pe copii, au dat mîna cu violatorii și traficanții de persoane, fiind ei înșiși parte a acestor rețele. Cu alte cuvinte, putem spune că lupul a ajuns să fie paznic la oi și cei sacrificați sunt mieii și mielușelele.

4. Cât de aproape este venirea Domnului Isus

Cazul Caracal care tinde să se generalizeze este pentru noi un puternic semnal de alarmă care ne anunță că venirea Domnului Isus este foarte aproape. Sfânta Scriptură anunță că înaintea venirii Domnului starea spirituală a omenirii se va asemăna cu vremea lui Noe și timpul lui Lot. În vremea lui Noe, depravarea moral-spirituală și imoralitatea au ajuns la culme, încât însuși Dumnezeu a mărturisit că: ”răutatea omului era mare pe pământ, și că toate întocmirile gândurilor din inima lui erau îndreptate în fiecare zi numai spre rău.”

Ce să mai spunem de vremea lui Lot. Oamenii din Sodoma și Gomora trăiau în aprinderea poftelor, întreținând relații sexuale bărbați cu bărbați și femei cu femei, săvârșind în acest fel păcatul care până astăzi poartă numele cetății în care locuiau, sodomia. Atunci când în cetatea lor au venit niște vizitatori, un grup dintre locuitorii Sodomei au înconjurat casa lui Lot și fără nici un respect, sub amenințare, i-au cerut acestuia să-i scoată pe musafiri afară, pentru a se împreuna cu ei. Aceștia au fost așa de îndârjiți în acțiunile lor, încât nu s-au oprit nici atunci când Dumnezeu i-a lovit cu orbire și au căutat ușa de intrare în casa lui Lot, până dimineața.

În ce mare pericol au fost în acea vreme fetele lui Lot. Probabil că erau adolescente și așa cum spune Scriptura, erau fecioare și nu se culcaseră cu vreun bărbat. Numai că tocmai tatăl lor care trebuia să le apere, a intenționat să le folosească ca monedă de schimb, aruncându-le astfel în brațele unor oameni desfrânați, pentru ca să-i protejeze pe vizitatori.

Oare astăzi nu se întâmplă la fel? Imoralitatea, pedofilia, incestul și sodomia, au ajuns la cote de neimaginat. Și astăzi sunt multe cazuri în care tocmai tații își abuzează copiii în mod repetat și de la vârste foarte fragede. De aceea, putem spune că decăderea moral spirituală a societății în care trăim, cazurile de pedofilie, trafic de persoane și de sodomie, nu numai că ne aseamănă cu vremea lui Noe și timpul lui Lot, dar ne și anunță că venirea Domnului este aproape, este chiar la uși!

5. Cât de mult mai avem de lucru

Observând cum cazul Caracal se generalizează, nu-i destul să ne oprim la a compătimi adolescentele care au ajuns victime ale rețelelor de prostituție, sau, doar să-i acuzăm pe făptuitori. Ci, trebuie să știm că mai avem multe alte lucruri de făcut.

Întâi de toate, trebuie să-i creștem pe copiii noștri în frică de Dumnezeu și să-i ajutăm să deosebească ce este bine de ce este rău. Să-i ajutăm să-și aleagă cu grijă prietenii și să nu meargă niciodată după un străin. Să-i însoțim pe copiii noștri oridecâteori apar pericole, sau ajung în situații în care pot deveni vulnerabili. Să condamnăm păcatul și să ne despărțim de păcat, creând pentru copiii noștri un mediu curat în care să crească fiind protejați de atacurile lumii.

Apoi, să alegem cu grijă școlile la care copiii noștri învață, interesându-ne de situațiile din trecut și de pericolele care pot să apară în viitor. Să ne interesăm de programul copiilor noștri și de prietenii cu care ei își petrec timpul. Să le fim noi înșine un exemplu și să le limităm ora la care trebuie să vină acasă, site-urile pe care să le acceseze, și timpul cât trebuie să petreacă la calculator, pe tablete, sau pe telefonul mobil.

Mai mult însă decât orice, nu trebuie să uităm să ne rugăm zilnic pentru copiii noștri și să ne rugăm și împreună cu ei pentru orice situație din viața lor. În acest fel vom avea parte de ajutorul și ocrotirea lui Dumnezeu pentru noi și copiii noștri având asigurarea:

” o mie să cadă alături de tine, și zece mii la dreapta ta, dar de tine nu se va apropia…căci El va porunci îngerilor Săi să te păzească în toate căile tale, și ei te vor duce pe mâini, ca nu cumva să-ți lovești piciorul de vreo piatră” Ps.91:7-12

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.