Isaia 9:6-7
Sarbatoarea Nasterii Domnului din acest an vine la finele unui an agitat si plin de turbulente. A fost un an agitat din punct de vedere politic, un an marcat de zguduiri fara precedent pe pietele financiare, un an care a deschis sau a amplificat perspective ingrijoratoare pentru ceea ce ne asteapta in viitor. Caci, din cate se pare, perspectivele nu sunt deloc stralucite. Ba, dimpotriva. Lumea are motive serioase sa fie ingrijorata.
Totusi, exista loc de speranta- de multa speranta in inima unui crestin adevarat, iar sarbatoarea Intruparii vine la momentul oportun sa re-inspire aceasta speranta. Pe fondul intunecat al conjuncturilor dificile din vremea lui, Isaia avea sa declare profetic:
“Totusi,intunericul nu va imparati vesnic peste pamantul in care acum este necaz”.(Is.9:1) Motivul? “Caci un Copil ni s-a nascut, un Fiu ni s-a datsi domnia va fi pe urmarul Lui; Il vor numi:”Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Parintele vesniciilor, Domn al pacii” (Is.9:6)
Nasterea unui Prunc avea sa schimbe irevocabil nu numai istoria poporului ales, ci a omenirii intregi,iar istoria acestei schimbari nu s-a incheiat cu ceea s-a vazut deocamdata.
Aceasta profetie a lui Isaia a inspirat unele din cele mai faimoase compozitii muzicale si literare din istorie. Doar amintirea celebrului Halleluia de Handel este suficienta in acest sens. Dar,dincolo de inspiratia artistica pe care acest pasaj a evocat-o in sensibilitatea compozitorilor, profetia lui Isaia a inspirat si va continua sa inspire pana la venirea Domnului sperantele a milioane de oameniinteresati sa cunoasca guvernarea perfecta.
(Lumea actuala se agata cu disperare de orice politician care stie sa inspire speranta, asa cum s-a vazut si in recentele alegeri din SUA, unde unul dintre candidati a fost considerat de unii alegatori ca fiind un soi de “Mesia” capabil sa schimbe radical societatea si sa ofere paleative magice pentru vremurile decurajatoare pe care le traversam).
Intr-o lume in care forma guveranarii a redevenit o problema cheie pentru imense de alegatori, intr-o lume in care socialismul redevine o optiune tot mai viabila pentru milioane de oameni , intr-o lume in care asteptari disperate se transforma treptat in deziluzii si disperare, este bine sa ne intrebam:” oare cum va arata domnia lui Mesia?”
O privire simpla asupra profetiei lui Isaia releva patru aspecte semnificative ale acestei domnii. Va fi, mai intai…
1. O domnie caracterizata de precizie. Primul nume atribuit Pruncului divin destinat sa fie rege este “Minunat sfetnic”. Aceasta inseamna ca domnia Sa va fi lipsita de orice confuzie evindenta astazi in structurile politice de peste tot- de la noi si de la altii. Lipsa unui consens, pareri atat de diferite in legatura cu marile decizii ale actului de guvernare, certurile permanente intre politicieni sau guvernanti, toate acestea fac de multe ori ca sistemele de guvernare omeneasca sa esueze. Democratia reprezentativa, chiar daca, dupa spusele lui Churchil este cea mai buna solutie,are limitele ei.
Spre deosebire de toate acestea, domnia lui Mesia va filipsita de orice urma de confuzie, deoarece ea nu este bazata nici pe votul popular, nici pe opinia publica, nici pe valorile mass-media, ci pe intelepciunea atotsuficienta a Celui ce esteMinunat sfetnic. “Cu cine S-a sfatuit El ca sa ia invatatura? Cine L-a invatat cararea dreptatii? Cine L-a invatat intelepciunea si I-a facut de cunoscut calea priceperii?” (Isa.40:14). Raspunsul este, evident: “nimeni!”. In calitatea sa de Dumnezeu, El este adevarul si sursa adevarului (Ioan 14:6) si deci, orice principiu corect si adevar care poate sta la baza unei societati ideale vine de la El.
2. In al doilea rand, va fi… O domnie caracterizata de putere.El este numit “Dumnezeu tare”, iar aceasta este una din cele mai directe si clare afirmatii ale divinitatii acestui Copil. In ciuda faptului ca Isaia vorbeste despre un “copil”, sau un “prunc”, Acesta poseda in acelasi timp prerogative unice, cum este omnipotenta divina.
In capitolele ulterioare, puterea lui Iehova este contrastata cu impotenta si inutilitatea idolilor lipsiti de putere( isa 46) sau raportata la intregul cosmos;”asa este de mare puterea si taria Lui ca una nu lipseste” (Isa.40:26). Puterea Sa absoluta confera Regatului Sau o tarie unica, facand din domnia Sa o domnie lipsita de ambiguitati, lipsita de cicluri de prosperitate- declin , asa cum vedem ca se intampla cu imperiile lumii. Zdruncinarea din temelii a imperiilor mondiale, erodate de grave probleme din interior ,nu va afecta cu nimic”imparatia care nu se clatina” (Evr.12:28). Insa , puterea aceasta nu va fi in detrimentul supusilor ei, ci in favoarea lor- o putere benefica, care va implini nevoile lor.
3.Apoi, va fi O domnie caracterizata de permanenta. Un alt nume atribuit este “Parintele vesniciilor”, o alta referire clara la divinitatea Pruncului. Desi acest Copil se va naste undeva, candva (iar circumstantele nasterii Sale sunt cunoscute- in Betleemul din Iudea, dintr-o fecioara), El este mai inainte de toate lucrurile- din zilele vesniciilor (Mica 5:2).Nasterea Sa in Betleem marcheaza doar inceputul existentei Sale terestre, nicidecum a existentei Sale ca Fiinta. In consecinta, tot ceea ce realizeaza El, poarta amprenta permanentei,a durabilitatii.
Regatul Sau va fi unul etern, durabil. Daca istoria a prezentat o succesiune naucitoare de imperii, Regatul lui Dumnezeu va fi ultimul, nemaifiind inlocuit cu altceva. Cei care au asistat la prabusirea regimului nazist din Germania sau a sistemului comunist de la noi, la zilele incendiare ale lui ’89, au trait poate momente cand au crezut ca aceste regimuri sunt destinate sa fie eterne. Dar, nu a fost asa- slava Domnului. Fiecare imperiu, fiecare ideologie dominanta si-a avut un final, undeva, candva. Insa,atunci cand se va auzi urmatoarea proclamatie, cortina se va trage peste scena intregii istorii:” Imparatia lumii a trecut in mainileDomnului nostru si ale Cristosului Sau.Si El va imparati in vecii vecilor” (Apoc.11:15). Dincolo de aceasta ,va exista doar vesnicia:cu Dumnezeu sau fara.
4. Si, in final va fi o domnie caracterizata de pace, deoarece Regele ei este numit “Domn al pacii”. “El va face ca domnia Lui sa ceasca si o pace fara de sfarsit va da scaunului de domnie a lui David si imparatiei lui…” (v.7). Ce anunt glorios-domnia pacii adevarate! Pare prea frumos sa fie adevarat dupa atatea conflicte care au macinat omenirea! Adevarata pace- shalom-nu numai absenta conflictelor,dar acea stare de binecuvantare si plenitudine pe care lumea nu a cunsocut-o de fapt nicioadata. Cate acorduri de pace nu au fost calcate! Cate rezolutii si decizii ale ONU nu au fost ignorate?
Emblema lui Marte a fost atat de vizibila in istoria omenirii, iar secolul XX a fost, de departe, cel mai sangeros secol din istorie. Lumea vorbeste in continuu de pace, dar va putea fi realizat odata acest deziderat milenar?Biblia ne spune ca da. Domnia lui Mesia va fi o domnie a pacii de la un capat la altul al pamanutului (Ps.46:9). Scanului de domnie a lui David ii va fi conferita o pace fara de sfarsit (Isa.9:7)
Razboaiele vor fi ceva de domeniului trecutului, de care se va putea citi doar in manualele de istorie de catre generatiile care se vor naste in acel timp in care Printul pacii va domni pe pamant.Cum vor fi posibile toate acestea? Exista un singur raspuns: prin “ravna Domnului ostirilor” (v.7).
Vrei ca de acest Craciun sa te rogi mai intens ca pana acum:”Vie Imparatia Ta!” Vrei sa devii tu insuti un agent al acestei domnii, inca de pe acum? Daca da, lasa ca inima ta sa fie un domeniu al acestei domnii si du valorile ei si puterea ei acolo unde Dumnezeu te-a pus sa Il reprezinti.Este cel mai bun dar adus Pruncului Rege…MB