Text : Ieremia 1:1-19
Subiect : Chemarea lui Ieremia
Scop : Prin experienta chemarii profetului Ieremia, dorim sa descoperim acea dimensiune a misiunii pe care Dumnezeu ne-o descopera prin slujirea profetica si sa întelegem care este lucrarea pe care o face Dumnezeu si care este partea ce ne revine noua pentru împlinirea acesteia.
Versete de memorat :Fapte 3:24-26
Contextul lectiei
Am studiat pîna în prezent ca Dumnezeu a încredintat omului o misiune chiar prin actul creatiei. Aceasta misiune ne este exemplificata prin chemarea lui Avraam. Studiind însa chemarea si slujirea profetilor vom descoperi noi detalii despre planul lui Dumnezeu si modul cum El doreste sa implice pe oameni în împlinirea acestuia.
Termenul de profet deriva de la grecescul “profetes” si identifica o persoana care vorbeste pentru, sau în locul cuiva. O persoana care transmite mai departe ceea ce-a auzit. Aceasta numire defineste în mod general, un purtator de cuvînt . Profetul mai era numit si ” vazator”, termen care atribuie slujirii profetice o conotatie de prevestire a unor evenimente viitoare.
Luînd în considerare terminologia folosita si lucrarea care i-a fost încredintata, numim prooroc sau profet , acea persoana careia Dumnezeu i s-a descoperit într-o experienta personala, care a primit un mesaj din partea Celui Preaînalt, avînd responsabilitatea de a-l face cunoscut si altora. În perioada Vechiului Testament era instituita o slujba a profetiei, recunoscuta ca mijlocul prin care Dumnezeu comunica cu omul. Întelegem originea divina a acestei slujiri , din declaratiile pe care Dumnezeu le-a facut lui Moise : Deut. 18:18-22.
Desi Moise a anuntat pe Domnul Isus a fi “Marele Prooroc ” în aceasta slujire , au fost chemati si multi dintre oameni. Pentru a întelege modul cum Dumnezeu i-a chemat pe profeti si care trebuia sa fie calificarea si raspunsul acestora, în aceasta lectie studiem :”Chemarea lui Ieremia ” Ieremia a fost unul dintre profetii mari ai Vechiului Testament, numit asa datorita volumului scrierilor sale.Urmarind chemarea si misiunea care i-a fost încredintata descoperim:
1. Dumnezeu pune deoparte pe cei pe care îi cheama în misiune
Ieremia s-a nascut într-o familie de preoti din Anatot, o localitate din nordul natiunii lui Iuda. Toate sansele pentru el era sa ajunga preot. Hilchia tatal sau , era un preot cunoscut în Iuda. El a fost cel prin care Dumnezeu a început trezirea spirituala din vremea împaratului Iosia , cînd gasind cartea legii a pus-o în mînile împaratului si apoi a citit-o în fata întregului popor .(2 Cron.34:14-33). Desi se astepta sa fie preot, Dumnezeu l-a pus însa deoparte pentru o alta slujire ; “misiunea profetica !” În experienta lui Ieremia acest fapt este evident prin declaratia : “Mai înainte ca sa te fi întocmit în pîntecele mamei tale, te cunosteam, si mai înainte ca sa fi iesit tu din pîntecele ei, Eu te pusesem deoparte si te facusem prooroc al neamurilor ” (Ier.1:5) si prin chemarea pe care Dumnezeu i-a adresat-o (Ier:1:2-3) .
Pe cei pe care Dumnezeu doreste sa-i foloseasca , El îi alege dinainte, îi cheama personal si le descopera misiunea pe care trebuie s-o împlineasca. Ieremia a fost chemat sa fie prooroc nu numai pentru Iuda si Ierusalim ci pentru toate natiunile .(Ier.1:5) Pentru misiunea pe care Dumnezeu trebuia s-o împlineasca în Iuda, numele celui chemat atunci a fost Ieremia. Pentru misiunea prin care astazi Evanghelia trebuie sa ajunga pîna la marginile lumii, El cheama oameni ca tine si mine.
2. Dumnezeu pregateste pe cei pe care îi trimite în misiune
Pentru a nu raspunde chemarii lui Dumnezeu, Ieremia a gasit doua scuze . El a încercat sa se justifice spunînd ca nu stie sa vorbeasca si ca este prea tînar.(Ier.1:6) Voia sa fuga de responsabilitatea misiunii spunînd ca nu stie ce sa spuna si ca este la vîrsta la care nu are autoritate si experienta . Au fost si altii care au încercat sa gaseasca justificari pentru a spune “nu” planului lui Dumnezeu .( Moise : Ex.4:1-17 , Ghedeon :Jud.6:11-15, Iona : Iona 1:1-3 etc) . Înaintea lui Dumnezeu însa scuzele nu pot rezista, pentru ca Dumnezeu îi echipeaza pe cei pe care doreste sa-i foloseasca.
Astfel lui Ieremia Dumnezeu îi atinge gura punîndu-i în ea cuvintele Lui (Ier.1:9), îi promite însotirea si biruinta (Ier.8 si 18)si îi descrie slujba pe care urmeaza sa o împlineasca .(Ier.1:10) Misiunea sa era sa smulga sa darîme sa taie si sa nimiceasca , ilustrînd astfel cît de categoric trebuie sa fie cu pacatul si sa zideasca si sa sadeasca , aratînd ce atitudine trebuie sa aiba fata de pacatos si fata de Cuvîntul lui Dumnezeu.
3. Dumnezeu probeaza pe cei pe care îi angajeaza în misiune
Înainte de a fi angajat în misiune, Dumnezeu îl supune pe Ieremia unui test ce cuprindea o întrebare care i s-a repetat . Prin aceste întrebari ,pentru profetul ce urma sa fie angajat în misiune, Dumnezeu a folosit un test al viziunii. De doua ori Dumnezeu l-a întrebat :”ce vezi , Ieremio ? “(Ier. 1:11-12). Potrivit acestui test întelegem ca un slujitor angajat în misiune trebuie sa aiba o viziune corecta despre Dumnezeu. În prima viziune Ieremia a vazut un “vegheator”., prin care a înteles ca Dumnezeu vegheaza pentru împlinirea Cuvîntului Sau .(Ier.1:12) .
În a doua viziune el a vazut “un cazan clocotind dinspre miazanoapte “( Ier.1:13). Prin aceasta experienta , profetul a aratat ca are si o corecta viziune asupra lumii. El vedea lumea din perspectiva lui Dumnezeu. În vremea lui Ieremia , lumea era un cazan în clocot. Din pricina violentei si-a terorismului astazi cazanul lumii în care traim cred ca este mult mai fierbinte decît atunci.
Prin aceste viziuni si prin mesajul pe care l-a primit din partea lui Dumnezeu , Ieremia a fost însa ajutat sa aiba si o corecta viziune cu privire la pacat. Daca cei din Iuda si din Ierusalim , dupa zilele de trezire spirituala din vremea lui Iosia , au început sa cocheteze din nou cu pacatul, lui Ieremia Dumnezeu i-a aratat cît de grozave sunt urmarile acestuia:
“Caci iata, voi chema toate popoarele împaratiilor de la miazanoapte, zice Domnul; ele vor veni, si îsi vor aseza fiecare scaunul de domnie la intrarea portilor Ierusalimului , împotriva tuturor zidurilor lui de jur împrejur, si împotriva cetatilor lui Iuda. Îmi voi rosti judecatile împotriva lor, din pricina întregei lor rautati, pentru ca M-au parasit si au adus tamîie altor dumnezei si s-au închinat înaintea lucrarii mîinilor lor” (Ier.1:16-16)
Slujirea profetica prin exeperienta traita de Ieremia, ne arata ca o persoana angajata în misiune stie cine este Dumnezeu , cunoaste ce este lumea si care sunt urmarile pacatului. Numai cei ce au o astfel de întelegere pot sa treaca testul calificarii pentru misiune.
4. Dumnezeu promoveaza pe cei ce slujesc în misiune
Dumnezeu i-a aratat în mod conctret lui Ieremia ceea ce el trebuia sa faca . El trebuia sa mearga acolo unde era trimis si sa spuna tot ceea ce i s-a încredintat .(Ier 1:7 ) Ieremia trebuia sa stea în picioare , sa nu tremure înaintea celor ce le vestea mesajul si sa spuna tot ceea ce Domnul i-a poruncit. (Ier.1:17) Slujitorului ce este gata sa faca tot ce i-a încredintat Domnul sa-si împlineasca cu credinciosie slujirea, este onorat. Dumnezeu însusi i-a promis lui Ieremia ajutorul de care avea nevoie. În ziua în care el avea sa fie angajat în slujire, Dumnezeu îl va face o cetate întarita , un stîlp de fier si un zid de arama. Va fi înaltat împotriva împaratilor , capeteniilor , împotriva preotilor si împotriva poporului tarii .( Ier 1:18)
Descoperim astfel ca Dumnezeu este Cel ce îmbraca pe slujitorul sau cu autoritate si-i chezasuieste biruinta : “Ei vor lupta împotriva ta, dar nu te vor birui; caci Eu sunt cu tine, ca sa te scap , zice Domnul ” (Ier.1:19) . Iar apostolul Petru, vorbind peste vremi celor din Ierusalim despre oferta lui Dumnezeu , le spune ca prin meritele Domnului Isus, li se ofera harul de-a fi fiii proorocilor si-ai legamîntului , beneficiind astfel de binecuvîntarea izbavirii din faradelege .(Fapte 3:24-26) Acest fapt ne ajuta sa putem spune ca atunci cînd un slujitor este angajat în misiune , Dumnezeu însusi poarta de grija de reputatia , biruinta si rasplatirea acestuia .
Întrebari pentru discutie
– Care sunt cele mai fregvente scuze pe care le folosesc astazi cei ce nu vor sa mearga în
misiune ?
– Care sunte cele mai fregvente conceptii gresite cu privire la lume ?
– Care sunt cele mai fregvente conceptii gresite cu privire la pacat ?
D.B.