Apocalipsa 3:7-12 (Tit 2:11-14)
Scopul lecției: Să descoperim caracteristicile, misiunea și răsplătirile pe care le promite Domnul Isus unei biserici biruitoare.
Contextul lecției: Cetatea Filadelfia a fost întemeiată în anul 189 î.Hr. de către Eumenes al II-lea (197-160 î.Hr.), rege al Pergamului. A primit acest nume de Filadelfia (“philadelphos”, care înseamnă “dragoste de frate”) din partea lui Eumenes al-II-lea, care a și renovat-o în sec. al-II-lea în.Hr., ca semn al dragostei lui față de fratele său mai mare, ce i-a dovedit loialitate în toate acțiunile lui militare. La început orașul a fost situat pe un platou în partea superioară a unei văi largi care străbătea Sardesul până la Marea Egee. Fiindcă prin acestă vale trecea și drumul comercial ce lega Roma de Răsărit, Filadelfia a fost pentru multă vreme un renumit punct vamal, iar pământul fertil de pe platoul în care a fost situat orașul a favorizat dezvoltarea viticulturii.
Pentru că în Filadelfia erau foarte multe temple păgâne, orașul a mai fost numit și “Mica Atenă“. Zeul care avea cele mai mari și mai multe altare era Dionysos, (Bachus la romani), zeul vinului, sărbătorilor și al veseliei. Orașul Filadelfia a fost distrus printr-un cutremur în anul 17 d.Hr. și reconstruit mult mai la est de prima locație, prin donații imperiale, primind numele de Neocezareea și mai târziu Flavia. În prezent acest oraș poartă numele de Alașehir, situat în Sud-Vestul Turciei.
Conținutul lecției: Scrisoarea adresată de Domnul Isus prin apostolul Ioan bisericii Filadelfia este cea de-a șasea scrisoare menționată la începutul cărții Apocalipsa. Studiind mesajul acestei scrisori descoperim:
1. Caracteristicile bisericii Filadelfia Apocalipsa 3:7-8
Deși Sfânta Scriptură nu ne spune cum a luat ființă acestă biserică, Domnul Isus i-a cunoscut locația, starea spirituală și slujirea. Suntem siguri de acest fapt deoarece în scrisoarea care i-a fost adresată, Însuși Domnul Isus a declarat: “știu faptele tale” (Apocalipsa 3:8/a). Mai mult însă de atât, în aceeași scrisoare descoperim și alte informații care ne prezintă identitatea acestei biserici. Potrivit acestor informații descoperim că biserica Filadelfia a fost o biserică “obișnuită “(nu a ieșit în evidență prin lucrări care să atragă atenția celor din primul veac, precum biserica din Ierusalim sau Antiohia), “avea puțină putere” (Apocalipsa 3:8), “a păzit Cuvântul Domnului Isus” (Apocalipsa 3:8/a) și “a dovedit o mare credincioșie” (nu s-a rușinat de Domnul Isus și “nu s-a lepădat de Domnul”, indiferent de prețul pe care a trebuit să-l plătească – Apocalipsa 3:8/b).
După cum numele orașului Filadelfia exprimă dragostea de frați, tot așa și biserica Filadelfia și-a dovedit dragostea față de Domnul Isus, arătând o loialitate deplină. Dincolo însă de aceste caracteristici spirituale, citind scrisoarea care i-a fost adresată, remarcăm faptul că, atunci când a fost cercetată, Domnul Isus nu a adus niciun reproș acestei biserici.
2. Oportunitățile bisericiiFiladelfia Apocalipsa 3:7-9
O mare oportunitate pentru biserica Filadelfia a fost faptul că a primit o scrisoare de încurajare trimisă chiar de Domnului Isus, care S-a prezentat a fi “Cel sfânt” (Apocalipsa 3:7; Evrei 7:26-27; 1 Petru 1:15-16), “Cel Adevărat” (Apocalipsa 3:7; 1 Ioan 5:20) și “Cel Atotputernic” (ține cheia lui David și are primul și ultimul cuvânt – “deschide și nimeni nu va închide și închide și nimeni nu va deschide” – Apocalipsa 3:7/b; Apocalipsa 1:18; Iov 12:13-14). Dincolo însă de oportunitatea de a primi o scrisoare din partea Domnul Isus și de a-L cunoaște pe Domnul într-unmod specific, bisericii Filadelfia i-au fost oferite oportunități mult mai mari: “o ușă deschisă, pe care nimeni n-o va putea închide” (Apocalipsa 3:8) și “câștigarea pentru Dumnezeu chiar și a vrăjmașilor lor” (Apocalipsa 3:9).
Dacă pentru primii creștini Iudeii au fost primul obstacol în calea slujirii Domnului Isus, Domnul i-a promis bisericii Filadelfia că va transforma acest obstacol într-o mare oportunitate. Vrăjmașii lor se vor pleca în închinare în fața bisericii, recunoscând dragostea Domnului Isus (Apocalipsa 3:9; 2:9; Isaia 60:14; Fapte 2:34-35; Filipeni 2:9-11).
3. Răsplătirile bisericii Filadelfia Apocalipsa 3:10-12
Ca răsplată a ascultării și credincioșiei, Domnul Isus promite bisericii Filadelfia izbăvire din ceasul încercării (timpul prigoanei declanșate de Cezarii romani, sau de Anticrist ““ Apocalipsa 3:10; 2 Petru 2:9), cununa (Apocalipsa 3:11) și onoarea de a fi un stâlp în Templul lui Dumnezeu (Apocalipsa 3:12). Dacă pentru eroii vremii numele era încrustat pe o placă de marmură în Galeriile Romane, cei ce vor birui împreună cu Domnul vor fi făcuți un stâlp în Templul lui Dumnezeu, vor purta un nume nou și nu vor mai părăsi Noul Ierusalim (Apocalipsa 3:12; Apocalipsa21:2,10; 22:4).
Întrebări pentru discuții:
1. Ce înseamnă numele “Filadelfia”?
2. Cum S-a prezentat Domnul Isus bisericii Filadelfia ?
3. Care au fost caracteristicile bisericii Filadelfia ?
4. Ce lucruri arată că biserica Filadelfia este o biserică model ?
5. Ce oportunități a avut biserica Filadelfia ?
6. Ce oportunități au bisericile din vremea în care trăim noi?
7. Ce răsplătiri au fost promise bisericii Filadelfia ?
Pastor Dan Boingeanu
Poporul,roman are nevoie de o reforma spirituala,in cercetare a SCRIPTURILOR,pentru adescoperi,rasplatirile,DOMNULUI ISUS,pentru cei ce devin urmasii LUI,in urma acestei actiuni,eficace pentru suflet.
AMIN!
Singura religie valabila este ortodoxia! 😉