(vedeți prezentarea Power Point pe această temă)
Potrivit cu învățătura Cuvântului lui Dumnezeu și practica primilor creștini, membrii bisericii sunt datori, în chip moral, să contribuie din bunurile lor pământești, de bună voie și după posibilități, la susținerea cauzei Evangheliei. Dărnicia noastră însă, nu este legalistă, ci spirituală. Nu dăm pentru ca trebuie, ci pentru că iubim și suntem iubiți. Noi dăruim cu inimile pline de cunoașterea dragostei lui Dumnezeu față de noi și înțelegând ceea ce-I datorăm noi (2 Cor. 9: 15). Dărnicia noastră este un răspuns la dărnicia lui Dumnezeu. Dărnicia este necesară pentru:
a)Susținerea persoanelor ce se află în slujba Evangheliei, pentru a nu duce lipsă (Fil. 4:16-18, Tit 3:13, 1 Timotei 5:17-18).
b)Ajutorarea săracilor, orfanilor și văduvelor (Romani 15:26, Ioan 12:7-8, Iacov 1:27).
c)Construirea de locașuri de închinare și întreținerea celor existente (Exodul 35:21, Ezra 2:68-69).
Conform învățăturii Vechiului Testament, zeciuiala (10% din câștig) constituia partea Domnului. În Noul Testament, zeciuiala nu este poruncită (deși este confirmată de către Domnul Isus – Mat. 23:23 și nu a fost niciodată anulată) ca o cerință pentru creștini. Găsim mult subliniata dărnicie, însă nu zeciuiala. Aceasta nu înseamnă că noi, creștinii, nu putem practica zeciuiala ca un minim de dărnicie. Zeciuiala este o chestiune care are de a face cu câteva principii fundamentale:
a)Principiul cinstirii lui Dumnezeu – Proverbe 3:9-10
b)Principiul credinței ““ 2 Corinteni 9:6
c)Principiul integrității – Maleahi 3:8
Este important să înțelegem că dacă înainte de venirea lui Hristos, poporul lui Dumnezeu dădea Domnului a zecea parte din venitul lor, acum, când am cunoscut revelația deplină a dragostei lui Dumnezeu în Hristos, ar trebui să dăruim chiar mai mult. Dacă în Hristos avem o revelație mai bună decât aveau credincioșii vechiului legământ atunci cu siguranță dărnicia noastră trebuie să fie peste zeciuiala practicată de ei. Conform învățăturii lui Pavel (2 Cor. 9:7-8) noi trebuie să dăruim:
a) După câștig
b) Cât am hotărât în inima noastră
c) Cu bucurie
Întrebări exegetice
1. Cât din câștigul personal era partea Domnului în perioada Vechiului Testament? (Levitic 27: 30-33, 2 Cronici 31:5, Neemia 10:37).
2. Ce promite Dumnezeu celor care dăruiesc cel puțin 10% din câștigul lor pentru El? (Maleahi 3:10).
3. Ce a spus Domul Isus despre dărnicie? ( F. A. 20:35).
4. Citiți 2 Corinteni 8:1-15 și notați ce, cât și cum au dăruit macedonenii, deși erau săraci și în nevoi?
5. Cum dorește Dumnezeu să dăruim noi prin Biserică? Cât de des? (1 Cor. 16:2). Cât de mult? (1 Cor. 16:2). Cu ce sentiment? (2 Cor. 9:7).
Întrebări aplicative
1. Dărnicia de 10% ar fi de dorit să se aplice pentru salariul lunar sau pentru orice altă formă de venit?
2. Ce consecinșe poate atrage lipsa dărniciei?
3. Dărnicia trebuie orientată spre Biserica locală sau spre orice alte instituții sau persoane pe care le alege cel ce oferă banii?
textul biblic despre darnicie, respectiv versetul de aur nu sunt din prima epistola a lui pavel catre corinteni ci din a doua sa epistola catre aceeasi biserica.
unde gasesc prezentarea pawer point pe aceasta tema?
buna, de unde putem vedea prezentarea PowerPoint pe aceasta tema?