– “După aceste lucruri, Dumnezeu a pus Ia încercare pe Avraam” (Geneza 22:1)-
Viata lui Avraam ne învață mai multe lucruri. în primul rând, poti umbla cu Dumnezeu și totuși să nu cunoști amănuntele destinului tău: “a plecat fără să știe unde se duce” (Evrei 11:8). În al doilea rând, când Dumnezeu îti face o promisiune, termenul limită e hotărât de El. Avraam a așteptat 20 de ani să se nască Isaac și să se împlinească promisiunea “voi face din tine un neam mare” (Geneza 12:2). În al treilea rând, înainte să înțelegi bine, vei înțelege greșit. Sătul să mai aștepte, Avraam l-a făcut pe Ismael. Dacă ar fi așteptat, Isaac s-ar fi născut după calendarul lui Dumnezeu. Deseori cele mai mari erori vin din nerăbdare. În ultimul rând, viața lui Avraam ne învață că poti avea credință într-un domeniu și totuși să experimentezi teama în altul. Când Avraam a ajuns în Gherar, împăratul Abimelec a pus ochii pe soția lui, Sara. Gândindu-se numai la el, Avraam a spus: “este sora-mea “¦ Abimelec “¦ a luat pe Sara” (Geneza 20:2).
Cu toții avem parte de “momente din Gherar”, momente în care cădem pradă fricii, propriului nostru interes sau cerințelor altora. Dacă nu ar fi harul lui Dumnezeu, am fi cu toții descalificați!
Apoi citim: “”˜După aceste lucruri, Dumnezeu a pus la încercare pe Avraam și i-a zis: “”¦la pe fiul tău pe care-l iubești”¦ și adu-l ardere de tot acolo, pe un munte pe care ți-l voi spune Eu” (Geneza 22:1-2). Să remarcăm cuvintele “după aceste lucruri”. Încercările prin care ai trecut încep să aibă sens când te confrunți cu cea mai mare încercare. După ce ai trecut de ea, asemenea lui Avraam, îl poti numi pe Dumnezeu “lehova Jireh”, care înseamnă “Dumnezeu va purta de grijă” (Geneza 22: i4). Și în acel moment Dumnezeu va spune: “Acum ai ajuns în locul în care te pot folosi!”.