– “Duhul Domnului Se va odihni peste EI, duh de înțelepciune” (Isaia 11:2) –
în timpul lucrării Sale pe pământ, Domnul Isus a avut nevoie de “duhul înțelepciunii” când a venit vorba de a lua decizii și de a face față dușmanului. în calitate de credincioși, același duh locuiește în noi. lacov 3:15 spune că există trei feluri de înțelepciune: înțelepciunea lumească, pe care nu te poți baza totdeauna pentru că “multe căi i se par bune omului, dar la urmă duc la moarte” (Proverbe 16:25).
înțelepciunea senzorială, care se bazează pe emoții care pot duce la confuzie, suferință și gelozie. înțelepciunea demonică, care este egoistă, plină de pofte și nedumnezeiască. înțelepciunea dumnezeiască, “care vine de sus, este, întâi, curată, apoi pacinică, blândă, ușor de înduplecat, plină de îndurare și de roade bune, fără părtinire, nefățarnică” (lacov 3:17).
Biblia spune: “Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu “¦ și ea îi va fi dată” (lacov 1:5). Și când te rogi ca s-o primești, pune-ți aceste întrebări:
a) Sunt motivele mele curate sau mă voi rușina de ele mai târziu?
b) Decizia mea va duce la milă și compasiune sau la ceartă și stres?
c) Am luat în considerare toate persoanele care vor fi afectate de rezultat?
d) Sunt dispus să mă supun față de voia lui Dumnezeu sau sunt hotărât să merg înainte indiferent ce s-ar întâmpla?
e) Rezultatul final mă va face să am o atitudine dură sau va produce un mediu în care pot crește dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioșia, blândețea, înfrânarea poftelor? (Galateni 5:22-23).
f) Este corect și imparțial sau favorizează o anumită persoană sau un anumit grup?
g) Pot eu să dau curs acestei fapte cu un cuget bun sau implică un anumit nivel de înșelăciune sau egoism?