“Păzește-ți inima mai mult decât orice” (Proverbe 4:23)
În zilele noastre tot auzim vorbindu-se despre gestionarea timpului, management financiar și controlul greutății ““ dar ce ai spune de gestionarea minții? Nu ar trebui oare să fim preocupați mai mult de gestionarea minților noastre decât de gestionarea oricărui alt lucru? Domnul Isus a fost preocupat. El Și-a păzit ușa inimii prin aceea că a refuzat concesiile referitor la:
1) “Ordinea de zi” a celor ce doreau să-L folosească pentru propriile lor interese. “Isus, fiindcă știa că au de gând să vină să-L ia cu sila ca să-L facă împărat, S-a dus iarăși la munte, numai El singur” (Ioan 6:15). Cea mai mare parte dintre noi ne-am bucura la ideea de a deveni “împărat”. Chiar dacă am refuza coroana, ne-ar plăcea să reflectăm la această invitație! Nu și Isus.
2) Naivitatea celor ce doreau să-L salveze. Când Domnul Isus i-a anunțat pe ucenici că va muri pe cruce, Petru s-a împotrivit. Iar dacă Petru nu a înțeles necesitatea crucii, Domnul Isus a emis una dintre cele mai dure mustrări: “Înapoia Mea, Satano: tu ești o piatră de poticnire pentru Mine! Căci gândurile tale nu sunt gândurile lui Dumnezeu” (Matei 16:23).
3) Disprețul celor care nu-L cunoșteau sau care nu credeau în El. Înainte să învieze o fetiță din morți, Domnul Isus le-a spus celor aflați în casă: “fetița n-a murit, ci doarme” (Luca 8:52). Care a fost reacția lor? Au râs de El. Isus a trebuit să se confrunte cu disprețul, la fel ca noi toți. Dar spre deosebire de cei mai mulți dintre noi, a refuzat să-l accepte. Să remarcăm care a fost răspunsul Său: “i-a scos afară pe toți” (Marcu 5:40).
Îndoiala, critica și disprețul nu erau permise în casa fetiței ““ dar nici în mintea lui Hristos. Cum rămâne cu mintea ta?