ACORD DE PACE

0
50

 

În aceste zile auzim tot mai frecvent discutându-se despre un acord de pace între statul Israel și organizația Hamas. Este dorită reinstaurarea păcii, deoarece în data de 7 Octombrie  mai multe mii de palestinieni înarmați, au rupt gardul de protecție dintre Fâșia Gaza si statul Israel, și au atacat participanții prezenți la un concert și mai multe locuințe din localitățile israeliene, situate lângă graniță.

În urma acestui atac armat, au murit 1.200 de persoane din Israel, în majoritate civili. Iar alte 253 de persoane, au fost răpite și ținute ca ostateci în fâșia Gaza.  Printre persoanele răpite s-au aflat multe femei, copii și vârstnici cu nevoi medicale speciale, care depindeau de medicamente și de tratamente de specialitate.

După acest raid, armata israeliană a atacat  gruparea Hamas și a pătruns terestru în Fâșia Gaza, cu tehnică militară de război și cu soldați înarmați, care au acționat la sol, iar aviația militară a atacat din aer, și multe rachete au fost trase de pe navele situate în Marea Mediterană.

Până astăzi când se împlinesc 6 luni de la începutul acestui conflict, în Gaza și-au găsit sfârșitul în jur de 33. 137 de persoane, reprezentând un deces la 70 de persoane, dintre care 13.800 au fost copii, iar 75.815 persoane au fost rănite. Sunt și multe persoane date dispărute, de aceea nu se știe exact dacă acestea au decedat, ori sunt în viață, și s-au ascuns în locuri unde nu pot fi identificate.

Și din armata israeliană, și-au găsit sfârșitul în acest conflict, un număr de 260 de soldați, iar 3.193 de persoane au fost rănite.

Dintre ostatecii capturați pe 7 Octombrie, au fost eliberați doar 112 persoane, în data de 24 Februarie  2024, în cadrul unui scurt acord de pace și de schimb de prizonieri.  În prezent însă mai sunt ținuți ostateci în Gaza, între 130-140 de persoane, fără a se cunoaște exact locația unde sunt ascunși și numărul celor care mai sunt în viață.

Cele mai mari probleme sunt cauzate însă de faptul că aproape 60% dintre clădirile din Gaza au fost distruse, majoritatea tunelurilor au fost evacuate și blocate, multe spitale nu mai pot fi active ca să-i poată trata pe bolnavi, sau pe răniți, majoritatea școlilor sunt închise sau demolate,  iar populația din Gaza a fost strămutată dintr-o parte în alta, de mai multe ori, suferind de foame. Majoritatea palestinienilor din Gaza sunt concentrați în tabere pentru refugiați, unde luptă ca să supraviețuiască.

La fel și spre teritoriul Israelului, au fost trase de luptătorii Hamas mii de rachete, iar cele care nu au putut fi interceptate, au lovit Tel-Aviv-ul si multe localități de la granița cu Fâșia Gaza. Datorită acestui fapt locuitorii de lângă granița cu Fâșia Gaza, au fost evacuați pentru siguranță.

În urma tuturor acestor atrocități, se impune încetarea imediată a războiului și încheierea unui acord de pace. În acest sens, au fost mai multe încercări pentru încheierea acestui acord de pace, mediate de către Egipt în Cairo, sau de mai multe delegații care au negociat în repetate rânduri în Qatar, la Washington, sau la New York.

La fel, s-a încercat chiar o impunere de încheiere a războiului  prin rezoluții ONU, sau prin sancțiuni anunțate de SUA și multe alte state. Cu toate acestea, acordul de pace a fost mereu respins fie de Israel, sau în majoritatea cazurilor, de către Hamas.

S-a întâmplat acest fapt, pentru că fiecare parte beligerantă, considera că nu i s-au împlinit condițiile pentru pace. Israelul a cerut eliberarea imediată a tuturor ostaticilor, repatrierea celor decedați și dezarmarea luptătorilor Hamas. Iar organizația Hamas a cerut încetarea totală a conflictului, retragerea necondiționată a armatei israeliene din Gaza, iar pentru fiecare ostatec eliberat, să fie eliberați între 60 și 100 de prizonieri, arestați în Israel.

Pentru că niciuna dintre părțile nu a acceptat vre-un compromis, pacea este mereu amânată și războiul continuă. Ultima respingere a acordului de pace a avut loc luni 9 Aprilie, când Organizația Hamas a anunțat că  nu poate să accepte condițiile de pace, cerute de Israel și negociatori.

Dar să nu-i acuzăm pe ei, și nici să nu trecem de partea Israelului, sau a Hamasului, fiindcă mulți oameni sunt în aceeași situație, respingând mereu acordul de pace oferit de către Dumnezeu.

De 2.000 de ani Dumnezeu oferă o încetare a conflictului cauzat de păcat, prin faptul că prin Hristos, El a împlinit toate condițiile pentru împăcare. Prin moarte Sa, Domnul Isus a plătit prețul pentru păcat, oferind oamenilor împăcarea cu Dumnezeu, numai prin credință.

Iar pacea pe care o oferă Dumnezeu nu numai că este gratis, dar, este și profundă, asigurând împăcarea omului cu el însuși, cu semenii săi și cu Dumnezeu. O pace care este o experiență actuală și care va continua întreaga veșnicie.

Această pace a fost promisă de Domnul Isus ucenicilor Săi, când le-a spus: ”  Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte.” (Ioan 14:27),

Iar apostolul Pavel a arătat dimensiunea păcii pe care o avem prin Hristos, anunțând :

Nu vă îngrijorați de nimic; ci, în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștința lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulțumiri. Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus.” (Fil.4:6-7)

Pacea oferită de Dumnezeu, se poate primi doar prin credință. O confirmare a acestui adevăr este dată prin mărturisirea făcută de apostolul Pavel, care a declarat că:

….. fiindcă suntem socotiți neprihăniți, prin credință, avem pace cu Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Hristos.”

Iar pacea oferită de Dumnezeu nu numai că este gratuită, generală și accesibilă pentru toți oamenii, dincolo de experiența de aici, această pace va cunoaște o dimensiune plenară în vremea Domniei lui Hristos și a împărăției Lui Veșnice. În acest sens profetul Isaia, a anunțat:

Căci un Copil ni S-a născut, un Fiu ni S-a dat, şi domnia va fi pe umărul Lui; Îl vor numi: “Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veșniciilor, Domn al păcii.”

 El va face ca domnia Lui să crească, şi o pace fără sfârșit va da scaunului de domnie al lui David şi împărăției lui, o va întări şi o va sprijini prin judecată şi neprihănire, de acum şi-n veci de veci; (Isaia 9:6-7)

De aceea întrebarea pe care o am astăzi pentru tine este: Ai semnat acordul de pace cu Dumnezeu? Nu mai poți avea nici o scuză ca să te împotrivești, sau să amâni, fiindcă toate condițiile pentru pace, au fost deja împlinite de către Dumnezeu. De aceea, acum totul depinde doar de  voința ta!

Fii înțelept și semnează astăzi prin credință acordul de pace, spunând DA, la oferta lui Dumnezeu, pentru ca să nu te trezești când totul va fi prea târziu!

Toți cei care au semnat deja acest acord de pace,  pot spune:

În inimă eu am un cânt,
În sufletul meu am un gând:
Să laud pe Isus ce îmi dă
O pace, pace sfântă.

Pace, da, pace,
Ce dar sfânt și minunat!
Mai dulce nici nu poate fi
Ca pacea ce o primim.

Isus, mie, pace mi-a dat.
În jertfa Lui eu am aflat
Scăpare din al meu păcat,
O pace, pace sfântă.

În clipa când eu am gustat
Din dragostea Lui, care mi-a dat,
În loc de chin am căpătat,
O pace, pace sfântă.

Pace tuturor!

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.