““ Rom.13:1-7; 1Pet.2:13-16 (Rom.13:1)
“Autoritatea Statului este de la Dumnezeu, fiind îmbrăcată cu putere, pentru păstrarea dreptății, ordinii și pedepsirea răufăcătorilor.” (Mărturisirea de credință baptistă din România). În conformitatea cu învățătura Bibliei, câtă vreme Statul respectă aceste principii, noi suntem datori să ne supunem legilor și să ne îndeplinim datoriile cetățenești. Atunci când autoritățile Statului încalcă voit aceste principii, avem dreptul și responsabilitatea să le atragem atenția că și-au depășit atribuțiile.
“Unui creștin îi este îngăduit să accepte și să execute slujba de magistrat dacă este chemat la aceasta, implicându-se în aceste probleme, creștinul trebuie să caute în mod special să mențină dreptatea și pacea, conform legilor binefăcătoare ale fiecărei țări.” (Mărturisirea baptistă 1689, Londra).
I. Romani 13: 1-7 ““ Apostolul Pavel discută despre raportarea creștinului la conducerea țării sale și la conducătorii civili
1. Îndemnul la supunere ““ v. 1, Tit 3:1
2. Motivația supunerii ““ v. 1-5, Daniel 4:17, 25, 34_35
3. Riscurile nesupunerii ““ v. 2
Un conducător civil este slujitorul lui Dumnezeu, un concept deseori uitat astăzi. Creștinul are două motive să fie supus autorității: pentru evitarea pedespsei și din îndemnul cugetului. Responsabilitatea creștinului față de autorități înseamnă mai mult decât ascultare (v.1, 5). Aceasta presupune și achitarea taxelor (v. 6, 7, Matei 22:21). La rândul lor, autoritățile trebuie să-și amintească că salariile lor provin din taxele plătite de cetățeni, inclusiv de creștini.
II. 1 Petru 2:13-16″“ Apostolul Petru afirmă la rândul său, responsabilitatea creștinilor de a respecta legile, subliind faptul că Dumnezeu este onorat atunci când aceștia au o comportare cetățenească adecvată.
1. Îndemnul la supunere ““ v. 13, 14
2. Motivația supuneri ““ v. 15
3. Libertatea creștină și supunerea ““ v. 16
Petru încheie secțiunea despre rolul Bisericii în raport cu Statul și societatea cu un rezumat al calității de cetățean a creștinului (v. 17):
1. Creștinul trebuie să-i respecte pe toți oamenii
2. Creștinul trebuie să-i iubească pe frații de credință
3. Creștinul trebuie să-L asculte pe Dumnezeu
4. Creștinul trebuie să-i cinstească pe cei în poziție de autoritate
Supunerea față de autoritatea legal instituită nu neagă libertatea creștină. Pentru a-L onora pe Dumnezeu care a instituit conducerea umană, creștinii trebuie să respecte legile făcute de om, cu toată grija, atât timp cât aceste legi nu intră în conflict cu învățăturile clare ale Scripturii. (F.A. 4:19).
Concluzii:
1. Pentru împărați (președinți) și pentru toți ceilalți conducători naționali și locali, trebuie să mijlocim înaintea lui Dumnezeu și să ne rugăm ca sub conducerea lor, să putem trăi o viață pașnică și liniștită, cu toată evlavia și cinstea.
2. Biblia ne avertizează în mod constant asupra transferului de încredere către “salvatori” alternativi. Aceasta se numește idolatrie. Credința că statul bunăstării, cu grija și protecția sa de la leagăn la mormânt (statul asistențial), este răspunsul la toate problemele noastre, este o credință idolatră.
3. Ca vechi separatiști față de stat, baptiști nu agreează amestecul Statului în problemele Bisericii, nici al Bisericii în problemele Statului. Ceea ce cred și susțin baptiștii, este: O BISERICĂ LIBERĂ ÎNTR-UN STAT LIBER.
Întrebări aplicative:
1. Care a fost opinia Domnui Isus în legătură cu autoritatea statului? (Matei 22:15-21)
2. Cu ce scop a înzestrat Dumnezeu cu autoritate stăpânirea civilă (statul)? (Romani 13:1-4)
3. Cum trebuie să ne raportăm față de autoritatea de stat? (Romani 13:5-7, 1 Petru 2:17)
4. Ce trebuie să facă un creștin ajuns în slujba de magistrat? (Mica 6:8)
5. Ce datorie supremă avem noi ca și creștini față de conducătorii noștri naționali sau locali?
(1 Timotei 2:1-4).