Esec sau succes !

0
137

Fiecare dintre noi am gustat durerea esecului, sau bucuria succesului ! Acestea sunt stari fregvente ale experientei umane. Ne-am întristat atunci cînd am pirdut un examen, am eauat în afaceri, sau în relaaii. Dar ce bucurie am trait atunci cînd am experimentat succesul !

Sotiei mele îi plac foarte mult florile de apartament. În casa noastra acestea sunt peste tot. Într-o zi cineva mi-a recomandat un îngrasamînt pentru flori, dar nu mi-a spus si cum sa-l folosesc. Ca sa ajut florile sa fie mai frumoase si sa-I fac o surpriza sotiei, am folosit acel îngrasamînt. În cîteva zile toate au murit ! Am trait un esec total în domeniul abilitatilor mele pentru florarit. Cunoscînd acesta situatie multi dintre prietenii nostri au venit si ne-au adus cîte o floare. Cu fiecare floare primita ,esecul era uitat si bucuria succesului reînviata.

Urmarind experientele traite de apostolul Petru în timpul arestarii ,mortii si învierii Domnului Isus putem descoperi ca si el a trecut de la esec la succes :

1. Dovada esecului

Sunt marturii ce arata ca apotolul Petru a trait în aceasta perioada, una dintre cele mai severe situatii de esec. Am putea spune chiar : faliment în toate domeniile :

a. esec fizic.

Petru era pescar. Meseria lui îi cerea sa petreaca multe ore din noapte pe Marea Galileei. Cred ca au fost situatii în care la pescuit , n-a închis un ochi toata noaptea. Înaintea arestarii Domnului Isus în gradina Ghetsimani , Petru asemeni celorlalti ucenici, n-a putut sa vegheze si de trei ori a fost gasit de Domnul Isus dormind. Mat.26:40-45. Ce rusine : pescarul sa doarma ! si sa nu poata veghea ,dupa ce a fost trezit de trei ori ! Starea lui Petru îmi aminteste de vremea copilariei, cînd mama ma trezea ca sa ma duc dimineata la scoala . De fiecare data cînd se reîntorcea în camera mea, ma gasea dormind întors pe cealalta parte. Solutia finala era : “cana cu apa” !

b. esec al caracterului

Apostolul Petru a fost cunoscut în timpul celor trei ani si jumatate al slujirii Domnului Isus , ca fiind cel mai cu vaza dintre apostoli, un om integru ; deseori fiind purtatorul de cuvînt al apostolilotr. În vremea arestarii Domnului Isus Petru dovedeste slabiciuni ale caracterului sau. El nu se tine de cuvînt: A promis ca indiferent ce vor face ceilalti ucenici , el îl va urma pe Domnul pîna la moarte . Mat 26:30-35 ; Luca 22:31-34.

În curtea -marelui preot- însa ,îsi calca promisiunea facuta . Ce rusine ! El cel care se credea cel mai grozav ,este plin de slabiciune si da înapoi atunci cînd trebuie sa plateasca pretul.

O alta slabiciune a caracterului sau ,este dovedita de atitudinea pe care a avut-o atunci cînd a fost arestat Domnul Isus. Petru actioneaza în fire ! Domnul Isus arata dragoste si fata de un tradator spunînd : ” Prietene ce ai venit sa faci fa ” ! Mat.26:50. În acest fel,

în acea noapte intunecoasa, mai mult decît facliile purtate de cohorta care l-a arestat pe Domnul Isus , a stralucit caracterul Fiului Lui Dumnezeu. Apostolul Petru însa a esuat si în aceasta imprejurare : a scos sabia si a taiat urechea robului marelui preot .Ioan 18:10

Cea mai adînca cadere a apostolului Petru, ce doveseste slabiciunea caracterului sau este: lepadarea sa fata de Domnul Isus !. Aceasta atitudine n-a fost o neglijenta , ci un act voit , repetat si confirmat de cuvintele de blestem .Mat.26:69-74. Ce adînca a fost caderea si falimentul spiritual !Dar acesta n-a fost ultimul esec, pentru ca a urmat si un :

c. esec profesional

Dupa întîlnirile pe care le-a avut cu Domnul Isus dupa înviere, apostolul Petru se

întoarce la pescuit. Îl gasim la Marea Tiberiadei , împreuna cu un grup de ucenici ce au fost gata sa-l urmeze , pregatit sa pescuiasca. Ioan 21: 1-6. Aceasta situatie pare sa spuna ca Petru, resemnat de cele întîmplate cauta împlinirea în retrairea vechilor experiente de pescuit. Împreuna cu ceilalti ucenici au pescuit toata noaptea. Acum n-a mai dormit niciunul dintre ei ! În ciuda acestui effort, dimineata cînd sunt întrebati cît au pescuit , trebuie sa rosteasca cuvîntul pe care nici un pescar nu ar vrea sa-l spuna : ” Nimic ” ! Ce mare esec ! Experienta aceasta arata ca fara Domnul Isus viata lui Petru a mers din esec în alt esec ! Dar cum este viata ta a Nu cumva ai gustat si tu din aceeasi cupa a esecului a Gîndeste-te bine ! Ce ai facut cînd ti s-a cerut sa veghezi si sa te rogi a Cum ai reactionat în situatii critice a Si pîna unde L-ai urmat pe Domnul Isus a Poate esti dezgustat si de lucrul pe care îl faci si toate îti merg pe dos ! Nu dispera : dupa cel mai sever esec , apostolul Petru atrait cel mai mare succes :

2. Realitatea succesului

Atunci cînd pentru apostolul Petru , totul parea prabusire fara sfîrsit , începe sa guste din nou bucuria celor mai mari succese :

a. succes profesional

Petru împreuna cu ceilalti ucenici , la marea Tiberiadei , dupa o noapte în care n-au prins nimic, experimenteaza cel mai mare succes la pescuire. Au aruncat mrejele si nu le mai puteau trage de multimea pestilor . Ioan 21:6. Ce mare diferanta : toata noaptea au aruncat mrejele si nu au prins nici un peste cît de mic , iar acum cînd au numarat erau 153 de pesti mari ; iar pe cei mici nici nu I-au mai pus la socoteala . Ioan 21: 11. Au trait o dubla minune : au prins 153 de pesti mari la o singura aruncatura a mrejelor; si desi erau atîtia mrejele nu s-au rupt ! Ioan 21:11. Ce succes! Cît o fi vorbit ei ca pescari despre acesta reusita a Pentru apostolul Petru succesul n-a fost numai de natura profesionala . Cînd a înteles ca Cel care sta pe tarm este Domnul , pentru el mrejele pline cu pesti nu mai aveau nici un pret. Pentru ca el a început sa experimenteze sucesul în alt domeniu :

b. Suces spiritual

Mai mult decît în domeniul material apostolul petru a experimentar sucesul în domeniul spiritual . A refacut relatia cu Domnul Isus. Nu stiu daca putem întelege îndeajuns bucuria acestei reusite !. Petru , cel care s-a lepadat de Domnul Isus sa aiba din nou privilegiul sa stea la masa cu Domnul. Sa primesca si pestele înca odata din mîna Mîntuitorului ! Ioan 21: 12-14.

Sucesul a fost nu numai unul relational; pentru Petru a însemnat un privilegiu mult mai mare : dupa ce au prînzit apostolul Petru primeste cea mai mare încredintare . Este ales pastor pentru întreaga turma a lui Dumnezeu. Domnul Isus este “Pastorul cel Bun” Ioan 10 :1-11, acum apostolul petru este încredintat cu continuarea acestei slujiri . Lui Domnul Isus îi încredinteaza fiecare compartiment al slujirii din cadrul împaratiei lui Dumnezeu spunîndu-I : Paste: mieluseii , oitele si oile Mele ! Ioan 21 :15-17. Ce mare cinste ! si ce pozitie de succes ! n-a mai fost atinsa de niciunul dintre oameni !

Cîti I-ati fi încredintat aceasta slujba lui Petru a

Imaginati-va ca sunteti la Adunarea Generala a bisericii voastre, care urmeaza sa aleaga pastorul. Pentru aceasta slujba candideaza cineva despre care se stie ca atunci cînd este vorba de rugaciune, doarme si nu poate fi trezit ! În fata provocarilor reactioneaza fireste , nu se tine de promisiuni si cînd trebuie sa plateasca pretul se leapada de Domnul Isus ! Cîti dintre membrii bisericii voastre ar fi gata sa-l aleaga a Petru a primit onoarea slujbei care I-a fost încredintata ce I-a adus faima si prestigiu , fara ca el sa merite. De aceea putem sa ne întrebam : Care a fost secretul succesului a

3. Secretul sucesului

Urmarind schimbarea din viata apostolului Petru , cu siguranta am dori sa stim : cum de a ajuns la un asa succesa Gasim raspuns la aceasta întrebare urmarind experientele traite la Marea Tiberiadei .Ioan 21: 1-19, care ne arata ca :

a. Succesul este oferit prin prezenta si lucrarea Domnului Isus

Fara de Domnul Isus apostolul Petru, a experimentat cea mai adînca cadere .S-a încrezut în resursele si capacitatile proprii si a esuat. A confirmat prin experienta-I proprie spusele Domnului Isus : ” despartiti de Mine , nu puteti face nimic ” Ioan 15:5. Cel ce a asigurat succesul, este Domnul Isus. Asa s-a întîmplat si la nunta din Cana. În locul eaecului si- a rusinii,Domnul Isus a facut sa se arate Slava Sa, prin înmultirea vinului. Cel ce a aratat ca are puterie asupra naturii la nunta ,a aratat aceiasi putere si la pescuirea mininata de pe marea Galileei , si nu o data, ci de doua ori : Luca 5: 1-11 si Ioan 21 :1-14. Poate ai cautat succesul fara de Domnul Isus si ai esuat . Nici nu poti avea un alt sfîrsit fara El. Daca vrei succesul, El este singurul ce ti-l poate oferi .

b. Succesul este dobîndit de cei ce se pregatesc pentru a-l primi

Nu ar fi fost succes fara de Domnul Isus, dar nici nu putea fi succes daca ucenicii nu ar fi facut ceea ce era responsabilitatea lor pentru a-l primi. Apostolul Petru si ceilalti ucenici la marea Galileei au pregatit succesul , pentru ca au raspuns cu onestitate. Cînd Domnul Isus I-a întrebat daca au ceva de mîncare ; ei au raspuns sincer “Nu” ! Ioan 21:5. Au recunoscut falimentul si au marturisit adevarul . Nu au ascuns realitatea asa cum se întîmpla deseori între pescari. Daca vrei succes Domnul Isus ti-l poate oferi . Dar fii gata si tu sa recunosti starea de faliment.

Îi vedem apoi pe ucenici si pe Petru, gata sa asculte si sa actioneze prin credinta. Nu reproseaza în nici un fel la sugestia Domnului Isus, care le-a spus : ” aruncati mreaja în partea dreapta a corabiei”Ioan 21:6. Este greu ca un pescar sa se lase învatat de un alt pescar , cu cît mai mult sa accepte sfaturi de la un necunoscut ! Ei au pregatit succesul pentru ca au fost gata sa asculte si sa împlineasca întocmai . Petru a fost pregatit pentru un succes si mai mare pentru ca nu si-a legat inima de belsugul material. Cînd a simtit mrejele pline cu pesti , si a auzit ca Cel de pe tarm este Domnul ,Petru ,s-a îmbracat si s-a aruncat în mare ca sa mearga sa-L întîlneasca pe Domnul . Ioan 21 :7-8 .

Aceasta atitudine , arata cui I-a fost oferita întîietatea . Cînd cineva se arunca în mare se dezbraca mai întîi. Dar cînd cineva merge sa-l întîlneasca pe Domnul , se îmbraca si se încinge aratînd respect si pretuire. Apoi Petru a trecut examenul dragostei . La întrebarile puse de Domnul Isus Petru a dat raspunsul asteptat , care l-a calificat pentru slujirile care I-au fost încredintate Ioan 21 :15- 19.

Traim într-o societate în care esecul si falimentul este expaerimentat în orice domeniu. Atîtia traiesc durerea unui esec material, financiar sau social. Cel mai mare esec este cel de natura moral spirituala. Daca ai guastat durerea falimentului , nu uita domnul Isus îti mai ofera o sansa. A fost o sansa pentru apostolul Petru si mai exista o sansa si pentru tine. Fii pregatit pentru succes si asteapta-l prin Hristos , pentru ca cei ce cauta mai întîi împaratia Lui Dumnezeu, vor primi toate celelalte lucruri pe deasupra !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.