Text :Ef.6:10-20
Subiect: O armata biruitoare
Scop :Sa descoperim cine este adevaratul dusman si cum putem cîstiga biruinta
împotriva lui
Verset de memorat: I Pet.5:8-9
Contextul lectiei
Traim într-o vreme în care razboiul este o trista experienta umana. În mijlocul acestei lumi sunt zone în care exista conflicte armate: Afganistan, Irak, Israel si Palestina ,etc . Razboaiele si conflictele nu se limiteaza însa numai la ceste zone fierbinti : Terorismul a antrenat si a transformat practic întreaga planeta într-un cîmp de razboi. Mai mult ca oricînd, astazi suntem martori a unei stari de învrajbire si conflict generalizate . Se împlineste cuvîntul rostit de Domnul Isus : ” Fratele va da la moarte pe fratele sau, si tatal pe copilul lui; copiii se vor scula împotriva parintilor lor, si-i vor omorî.”( Mat10:21)
Dincolo de acest razboi terestru , apostolul Pavel ne arata prin acest pasaj ca exista si un razboi care se desfasoara în locurile ceresti(Ef.6:10) Acesta este un razboi de natura spirituala , ce are implicatii în lumea fizica cît si consecinte si urmari vesnice. De multe ori putem spune ca ceea ce se întîmpla în lumea fizica este de fapt o umbra a realitatilor din lumea spirituala. Întîlnim acest fapt exemplificat în cazul lui Moise : (Ex.17:8-13 ); Elisei (2 Împ. 6:15-17); Daniel (9:19-27 ;10:12-13).
În lectiile de pîna acum am observat ca Biserica prezentata si anuntata de Domnul Isus, este chemata sa fie reprezentarea lui Dumnezeu în mijlocul acestei lumi si sa împlineasca planul de evanghelizarea lumii. Potrivit acestor responsabilitati , Biserica trebuie sa fie , sa spuna si sa faca . Prin lectia de astazi, Cuvîntul Scripturii ne arata ca Biserica este chemata si la lupta. De multe ori gasim Biserica asemanata cu o familie; un atelier, o scoala sau un spital . Potrivit pasajului pe care îl studiem , putem observa ca biserica este chemata sa fie si o armata. Cunoscînd aceasta menire a Bisericii ne putem pune întrebarea : Cînd aceasta armata este Biruitoare ?
I O armata este Biruitoare cînd lupta împotriva adevaratului dusman
Întîlnim în istorie situatii în care armate puternice sau autonimicit, pentru ca nestiind cine si unde este dusmanul , au luptat ridicînd sabia unul împotriva celuilalt ( Jud.7:12-22) Si biserica poate fi uneori antrenata în acelasi razboi :(Iacov 4:1-3 ; Gal.5:13-15). Sunt situatii în care dusmanul este considerat a fi pastorul , dirijorul sau comitetul . Mai nou, sunt biserici antrenate în lupte interconfesionale sau lupte politice. Bisericile care sunt antrenate în aceste razboaie, nu se pot astepta la biruinta. Daca asa de multi poarta razboaiele firii, chemarea Bisericii Misionare este sa poarte razboaiele Domnului. Si apostolul Pavel a avut o vreme cînd a fost antrenat în lupta firii Rom.7:21-23 ; dar Domnul Isus i-a iesit înainte si i-a schimbat viata (Fapte 9:1-8).Din acele momente el a început sa poarte razboaiele Domnului , luptînd lupta cea buna : Col.2:1; I Cor.9:26-27; 2Tim.4:7.
Si membrii Bisericii au trait aceiasi schimbare; de aceea trebuie sa fie antrenati în lupta împotriva adevaratului dusman.
a. Acest dusman este de natura spirituala
Apostolul Pavel arata ca Biserica nu trebuie sa lupte împotriva carnii si-a sîngelui ; ci împotriva capeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stapînitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor rautatii care sunt în locurile ceresti (Ef.6:12 ;Ef.2:1″”2).
b. Acest dusman este puternic
Capeteniile, stapînitorii întunericului acestui veac si duhurile rautatii , prezentate de apostolul Pavel nu sunt o fictiune, ci autoritati si puteri reale ale fortelor întunericului. Puterea si autoroitatea lor se poate vedea din masura raului pe care îl întîlnim în mijlocul acestei lumi (Ef.2:1-2), îndrazneala pe care o au în atacurile lor spirituale si înversunarea cu care acestea lupta.
Diavolul n-a cutezat sa se ridice împotriva lui Dumnezeu, sa lupte împotriva împlinirii planului de mîntuire si chiar sa ispiteasca pe Domnul Isus (Mat 4:1-11). Apostolul Petru compara actiunile Diavolului cu atacul unui leu care este gata sa-si sfîsie prada (I Pet.5:8), iar apostolul Pavel ne anunta ca la sfîrsitul vremurilor atacurile lui se vor înteti . 2Tes.2:7-12
c. Acest dusman este învins
Desi diavolul si puterile întunericului se prezinta într-o înalta stare de putere si înversunare, ei sunt dusmani înfrînti. Domnul Isus i-a facut de rusine si i-a desbracat de autoritate (Col.2:15, I Cor. 15:55-57),iar actiunile puterilor întunericului din aceasta vreme sunt ultimile manifestari înainte de judecata si osîndirea lor vesnica (Ap 19:20 ;20:10). Stiind acest adevar, am putea spune ca biruinta în aceasta lupta spirituala ne este deja asigurata (Rom.8:37) Dar;
II. O armata este Biruitoare cînd poarta un echipament complet
Sfînta Scriptura prezinta situatii în care lipsa unui singur echipament a cauzat o mare înfrîngere .Goliat desi era îmbracat în armura, a fost înfrînt de David ,pentru ca viziera coifului lui era ridicata.(I Sam.17:45-50) Armata Israelului a fost înfrînta la Ai, pentru ca în mijlocul taberei a fost un singur pacat (Iosua 7:4-5). Biruinta împotriva puterii întunericului ne este asigurata prin Hristos, dar o pot dobîndi numai cei ce sunt echipati cu întreaga armura spirituala.
Desi sunt unii care încearca sa lupte într-un razboi spiritual cu armele firii, prin acest pasaj , apostolul Pavel, ne arata ca armura biruitorilor este de natura spirituala. El descrie în detaliu fiecare piesa a acestu echipament, aratînd ca cei biruitori sunt încinsi cu adevarul, sunt încaltati cu rîvna Evangheliei pacii, se apara de sagetile arzatoare ale celui rau cu scutul credintei , au ca siguranta coiful mîntuirii si mînuie sabia Duhului , care este Cuvîntul lui Dumnezeu(Ef.16-17). Un studiu amanuntit al acestor virtuti spirituale descopera faptul ca o armata biruitoare nu este într-o stare defensiva. Ci într-o ofensiva continua , este înflacarata de rîvna Evangheliei mînuind sabia Duhului. Aceasta stare de ofensiva este evidentiata si de faptul ca niciunul dintre echipamentele spirituale mentionate, nu protejeaza spatele. De aceia, cei biruitori nu dau niciodata înapoi(Evrei 10:37-39)
III O armata este Biruitoare cînd pastreaza o buna legatura cu baza
Orice armata , atunci cînd a întrerupt legatura cu baza (centrul de comanda) este deja înfrînta. În acest caz armata este lipsita de informatii , hrana, directie si comanda Iar cînd lipseste comandantul, fiecare face ce-i place , fiind interesat mai mult de el îsusi . În acest pasaj, apostolul Pavel, dupa ce prezinta dusmanul si echipamentul spiritual pe care trebuie sa-l purtam , pentru a experimenta biruinta , subliniaza o strînsa legatura cu Domnul.
Ca un puternic imperativ apostolul Pavel spune: ” ..fratilor, întariti-va în Domnul si în puterea tariei Lui .” (Ef.6:10) ; si “Faceti în toata vremea , prin Duhul , tot felul de rugaciuni si cereri. Vegheati la aceasta cu toata staruinta si rugaciune pentru toti sfintii, si pentru mine , ca oridecîteori îmi deschid gura , sa mi se dea cuvînt , ca sa fac cunoscut cu îndrazneala taina Evanghelei …”( Ef.6:18-19). Biserica cîstiga biruinta nu prin eforturi sau slujiri personale ci numai în taria si puterea Domnului . Aceasta putere este experimetata în rugaciune în partasia Duhului si-a celorlati credinciosi, avînd drept scop înaintarea Evangheliei.
În marsaluirea ei în mijlocul acestei lumi, Biserica Misionara este chemata nu numai sa experimenteze biruinta lui Hristos , ci sa si cîstige biruinta împotriva puterilor întunericului, luptînd împotriva acestui dusman învesmîntata într-o armura spirituala completa si într-o stare de partasie deplina cu Domnul si unii cu laltii .
Întrebari pentru discutie
– Care sunt cele mai fregvente lucruri ce devin tinta luptelor din biserica în care
slujesti ?
– Care piesa din armura spirituala considerati ca lipseste cel mai fregvent astazi ?
– De ce unele biserici se angajeaza în lupta spirituala pe cont propru uitînd de
partasia cu
Domnul si cu ceilalti credinciosi?
D.B.