29 August ““ Saul ““ exemplul transformării

0
220

Fapte 9:1-30 (2 Corinteni 5:17)

Scopul lecției: Să descoperim cauza transformării din viața lui Saul, măsura acestei transformări și ce dovezi confirmă aceasta schimbare, pentru ca să putem înțelege lucrarea de înnoire pe care Dumnezeu o înfăptuiește în viața celui ce s-a întâlnit în mod personalcu Hristos.

Contextul lecției: Convertirea lui Saul este probabil cel mai măreț eveniment din istoria Bisericii Primare, după momentul coborârii Duhului Sfânt, fiind menționată în cartea Faptele Apostolilor de trei ori. Prima dată este povestită de evanghelistul Luca (Fapte 9:1-30) și de două ori este povestită de însuși apostolul Pavel (Fapte 22:1-21; 26:1-32).

Numele lui Saul este menționat întâia dată în contextul prigoanei care s-a dezlănțuit împotriva creștinilor după uciderea lui Ștefan (Fapte 8:1-3). Așa cum îl prezintă Biblia, Saul era evreu (2 Corinteni 11:22; Filipeni 3:5), născut în Tarsul Ciliciei (Fapte 22:3), era fiul unui fariseu (Fapte 23:6), avea cetățenie romană (Fapte 16:37; 22:25-28), a studiat la picioarele lui Gamaliel (Fapte 22:3) și era plin de râvnă pentru Lege (Filipeni 3:6). Această râvnă față de Lege l-a însuflețit să lupte împotriva creștinilor fără a avea mustrări de conștiință, deoarece el considera că în acest fel slujește de faptlui Dumnezeu (Fapte 26:9;1 Timotei 1:13).

Mânat de dorința de a stârpi din fașă învățătura creștină, Saul a cerut scrisori de acreditare de la marele preot pentru a-i aresta și a-i aduce legați la Ierusalim pe toți creștinii pe care avea să-iîntâlnească în sinagogile din Damasc. Nu a avut însă reușită în acțiunile lui deoarece pe drumul Damascului și prin experiențele care au urmat Saul a avut parte de patru întâlniri care i-au schimbat radical viața: întâlnirea cu Isus Hristos (Fapte 9:1-9), întâlnirea cu Anania (Fapte 9:10-19), întâlnirea cu iudeii (Fapte 9:20-25) și întâlnirea cu apostolii (Fapte 9:26-30).

Conținutul lecției: Comparând viața lui Saul de dinaintea întâlnirii cu Hristos cu experiențele trăite de el după această întâlnire, descoperim că în viața lui a avut loc o mare schimbare. Analizând această transformare descoperim:

1. Motivul schimbării din viața lui Saul

Schimbarea din viața lui Saul a fost determinată de experiența întâlnirii cu Domnul Isus. Pentru Saul, această întâlnire era un eveniment de neconceput. Fiindcă nu putea să accepte jertfa lui Hristos ca soluție divină pentru dobândirea neprihănirii (1 Corinteni 1:22-24),  Saul s-a angajat deplin pentru a dobândi o autoneprihănire câștigată prin eforturi personale (Romani 9:30 – 10:13; Filipeni 3:1-10). Această dorință l-a motivat să parcurgă o distanță de aproximativ 200 de km până la Damasc ca să-i aresteze și să-i aducă legați la Ierusalim pe creștinii pe care avea să-i întâlnească.

În acea vreme, în Damasc erau între 15-30 de sinagogi evreiești, iar faptul că aici puteau fiși creștini arată cât de repede s-a răspândit evanghelia în primul veac, sau faptul că unii dintre creștinii din Ierusalim s-au refugiat în acest oraș pentru a scăpa de prigoana care a început după moartea lui Ștefan.

Deși neașteptată, arătarea Domnului Isus pentru Saul a avut loc “deodată”(Fapte 9:3), a fost însoțită de o manifestare divină (o lumină a strălucit în jurul lui ““ Fapte 9:3), a fost o experiență personală (Saul a fost chemat pe nume ““ Fapte 9:4), a avut urmări dramatice(Saul a căzut la pământ ““ Fapte 9:4,  a ajuns plin de frică ““ Fapte 9:6 și și-a pierdut vederea Fapte 9:8) și a condus la un răspuns imediat (Saul a pus două întrebări: “Cine ești?” și “Ce vrei să fac?” ““ Fapte 9:5-6).

2. Măsura schimbării din viața lui Saul

Deși merita osânda, Domnul Isus I s-a arătat lui Saul nu pentru a-l pedepsi, ci pentru a-i da o dovadă a învierii și a atotputerniciei Sale, pentru a-l opri din lupta împotriva creștinilor, pentru a-i mai da o șansă de mântuire și pentru a-l pregăti pentru slujba pe care urma să o împlinească (Fapte 9:6-18). Pentru a experimenta înnoirea vieții și pentru a împlini planul lui Dumnezeu pentru viața sa, Saul a trebuit însă să ia câteva decizii personale: să creadă (să recunoască că Cel ce i s-a arătat pe drumul Damascului este Domnul ““ Fapte 9:5-6), să asculte (să intre în cetate și să accepte slujirea lui Anania ““ Fapte 9:6-18) și să împlinească Evanghelia (să-L mărturisească pe Domnul prin botez ““ Fapte 9:18/b).

Aceste experiențe au adus în viața lui Saul o schimbare radicală: prigonitorul a ajuns prigonit, apărătorul Legii a ajuns vestitor al Evangheliei, iar cel ce lupta împotriva lui Dumnezeu a ajuns un apostol folosit de Dumnezeu pentru mântuirea neamurilor. Toate aceste schimbări confirmă faptul că prin lucrarea Duhului lui Dumnezeu Saul cel vechi a murit, iar Pavel a devenit o făptură nouă ( Fapte 13:9; 2 Corinteni 5:17).

3. Mărturia schimbării din viața lui Saul

Transformarea din viața lui Saul este confirmată de faptul că el și-a schimbat atitudinea față de Domnul Isus (L-a numit “Domnul” ““ Fapte 9:5-6, a fost gata să-L asculte ““ Fapte 9:8-9și L-a mărturisit ca Fiu al lui Dumnezeu ““ Fapte 9:11; 20-22), atitudinea față de creștini (acum nu-i mai prigonea, ci slujea lui Dumnezeu împreună cu ei ““ Fapte 9:19) și atitudinea față de Lege (îi înfruntă pe evrei, propovăduindu-L pe Hristos ““ Fapte 9:20-22; 27-29). După întâlnirea cu Hristos, Saul a dobândit o natură nouă (Galateni 2:20; 2 Corinteni 5:17), un statut nou (Fapte 9:15/a), o misiune nouă (Fapte 9:15/b), o companie nouă (Fapte 9:19; 27-29) și un destin nou (Fapte 9:23; 29/b; Filipeni 1:21).

Întrebări pentru discuții:

1. Ce scop a avut călătoria lui Saul la Damasc?
2. De ce nu și-a mai împlinit Saul scopul propus?
3. În ce mod s-a arătat Domnul Isus lui Saul ?
4. Care au fost urmările acestei întâlniri ?
5. Ce mărturii arată că Saul a trăit o transformare radicală?
6. Ce decizii personale a trebuit să ia Saul pentru a experimenta această transformare?
7. Cum pot dovedi creștinii de astăzi schimbarea vieții ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.