22 Noiembrie – Responsabilitățile generate de darurile primite

1
91

1 Petru4:7-19 (1 Petru 4:10)

Scopul lecției: Să descoperim ce responsabilități avem față de darurile pe care Dumnezeu ni le-a dat, cine le poate împlini și ce binecuvântări primesc cei ce le pun în practică.

Contextul lecției: După ce a arătat datoria celor credincioși față de Dumnezeu (1 Petru 4:14-16), față de lume (1 Petru 2:11-12), față de autorități (1 Petru 2:13-17) față de angajatori (1 Petru 2:18-20), față de partenerul de viață (1 Petru 3:1-7) șifață de semeni (1 Petru 3:8-22), apostolul Petru își continuă șirul imperativelor pe care le-a transmis celor ce au ajuns într-o vreme de suferință și necaz, descoperind și responsabilitățile pe care le au față de darul cu care au fost înzestrați.

Pentru a arăta cât de important este pentru cei credincioși să pună în slujire darul pe care l-au primit, apostolul Petru încadrează aceste imperative în contextul slujirii Domnului Isus (1 Petru 4:1-2), al sfârșitului care este aproape (1 Petru 4:7) și al judecății care are să vină (1 Petru 4:5; 17-19).

Conținutul lecției: Cuvântul de aur al lecției de astăzi ne arată că dorința apostolului Petru și așteptarea lui Dumnezeu pentru cei credincioși este să fie “buni ispravnici”. Păstrând în atenție această temă, descoperim că:

1. Un bun ispravnic lucrează cu înțelepciune 
1 Petru 4:7

Primul imperativ pe care îl întâlnim în acest pasaj este “fiți înțelepți” (1 Petru 4:7/a). Acest îndemn folosit de apostolul Petru ne arată că, înainte de a face orice altceva, unui bun ispravnic i se cere să aibă înțelepciune, pentru a cunoaște timpul în care trebuie să-și împlinească slujirea – ” sfârșitul tuturor lucrurilor este aproape”, pentru a avea o atitudine corectă în timpul slujirii – “vegheați” și pentru a apela la ajutorul de care are nevoie ca să-și împlinească slujirea – “vegheați în vederea rugăciunii” (1 Petru 4:7).

2. Un bun ispravnic acționează cu dragoste  1 Petru 4:8-9

Următorulimperativ folosit de apostolul Petru este un îndemn la dragoste. Pentru a arăta de ce trebuie un bun ispravnic să acționeze cu dragoste, apostolul Petru subliniază că dragostea trebuie să aibă prioritate – ” mai pe sus de toate”, că trebuie să fie în clocot – “să aveți o dragoste fierbinte”, că trebuie să fiereciprocă – ” unii pentru alții” și că trebuie să fie activă – ” dragostea acoperă o sumedenie de păcate” (1 Petru 4:8; Prov.10:12; Iacov 5:20; 1 Cor. 13:4;7).

Un test care pune în evidență măsura dragostei este primirea de oaspeți. Urmărind modul în care apostolul Petru prezintă această slujire, descoperim că ospitalitatea este un imperativ – “fiți primitori de oaspeți”, este reciprocă – “înre voi” și este o binecuvântare – ” fără cârtire” (1 Petru 4:9).

3. Un bun ispravnic pune în slujbă darul primit  1 Petru 4:10-11

Darurile spirituale pe care le menționează apostolul Petru sunt o ofertă a harului lui Dumnezeu, sunt felurite, împărțite fiecăruia și întrebuințate spre folosul altora (1 Petru 4:10). După ce a prezentat natura darurilor spirituale, apostolul Petru arată modul în care acestea trebuie puse în slujire (“cine vorbește să vorbească cuvintele lui Dumnezeu” – 1 Petru4:11/a , “cine slujește să slujească după puterea pe care i-o dă Dumnezeu” – 1 Petru 4:11/b) șimotivația pe care o are un bun ispravnic pentru a-și pune în slujbă darul primit (“în toate lucrurile să fie slăvit Dumnezeu” – 1 Petru 4:11/c).

4. Un bun ispravnic nu renunță în vremea încercărilor 
1 Petru 4:12-19

După cea prezentat încă odată suferințele pe care le îndurau cei din vremea lui (1 Petru 4:12),  apostolul Petru îi îndeamnă pe cei credincioși să nu-și piardă bucuria (1 Petru 4:13-14), să nu sufere pentru că au făcut ceva rău (1 Petru 4:15), să nu se rușineze de numele de creștin (1 Petru 4:16), să fie pregătiți pentru judecata lui Dumnezeu (1 Petru 4:17-18) și să nu renunțe la slujire (încrezându-se în Dumnezeu, să facă ce este bine 1 Petru 4:19).

Întrebări pentru discuții:

1. În ce context a vorbit apostolul Petru despre responsabilitățile unui bun ispravnic?
2. De ce i se cere unui bun ispravnic înțelepciune ?
3. De ce trebuie un bun ispravnic să lucreze cu dragoste?
4. Cum trebuie să-și pună în slujire un bun ispravnic darurile primite?
5. Ce motivație are pentru slujire un bun ispravnic ?
6. Cum i-a încurajat Petru pe cei credincioși să nu renunțe în vremea încercărilor ?
7. De ce își abandoneză astăzi unii creștini slujirea în vremea încercărilor ?

Pastor Dan Boingeanu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.