21 Noiembrie ““ Misiunea din Efes

0
74

Fapte 19:1-41 (Fapte 20:24)

Scopul lecției: Să descoperim caracteristicile misiunii din Efes, problemele pe care le-au întâlnit misionarii în acest mare oraș și strategia pe care au folosit-o pentru a întemeia și consolida biserica din Efes.

Contextul lecției: După ce și-a încheiat slujirea în Corint, apostolul Pavel a plecat în Siria (Fapte 18:18). În această călătorie a fost însoțit de Aquila și Priscila, (gazdele lui din Corint ““ Fapte 18:2-3),  care intenționau să rămână mai multă vreme în Efes (Fapte 18:19). Apostolul Pavel și-a continuat însă drumul, mergând la Ierusalim, pentru a participa probabil la sărbătoarea Paștelui (Fapte 18:21) și apoi s-a reîntors în Antiohia, biserica din care a fost trimis în misiune (Fapte 13:2; 16:35-35; 18:22).

Deși în această vizită apostolul Pavel a stat foarte puțină vreme în Efes, după plecarea lui, Dumnezeu a folosit cu multă putere un alt slujitor, numit Apolo. Acesta avea darul vorbirii, “era tare în Scripturi”, era învățat în ceea ce privește calea Domnului, avea un duh înfocat și își împlinea slujba cu o deosebită credincioșie (Fapte 18:24-25). Urmărind exemplul lui Apolo și modul în care și-a împlinit el slujirea, descoperim calitățile pe care trebuie să le aibă un bun misionar.

Conținutul lecției: Studiind modul în care s-a desfășurat misiunea din Efes, descoperim:

1. Caracteristicile misiunii din Efes

Misiunea din Efes a avut loc la începutul celei de-a treia călătorii misionare a apostolului Pavel și s-a desfășurat într-un cadru specific deoarece Efesul era un oraș foarte mare, cu o populație de aproape 300.000 locuitori, era o colonie romană și capitala provinciei romane Asia. În același timp, Efesul era un oraș cosmopolit, cu o poziție strategică ce facilita accesul către cele două continente, Asia și Europa.  Această locație a favorizat dezvoltarea industriei și a comerțului.

Pentru că în Efes era templul Dianei (zeița fertilității), considerat a fi una dintre cele șapte minuni ale lumii, acesta atrăgea mii de turiști și zeci de mii de închinători. Sărbătorilecare se desfășurau la acest templu au creat o adevărată afacere (Fapte 19:24), iar ritualurile pe care le împlineau sutele de preotese care practicau prostituția au condus la păgânism și imoralitate.

2. Problemele misiunii din Efes

Și în Efes grupul de misionari a întâmpinat multe pobleme. Cea dintâi a reprezentat-o faptul că un grup de ucenici, care predicau Evanghelia și pretindeau că Îl urmează pe Domnul Isus, fuseseră botezați doar cu botezul lui Ioan (Fapte 18:25; 19:3). Aceștia nu auziseră încă de persoana Duhului Sfânt și nici nu experimentaseră lucrarea Duhului în viața lor (Fapte 19:2-3).
Apostolul Pavel a rezolvat această situație, predicându-le și explicându-le Evanghelia (Fapte 19:4), botezându-i în Numele Domnului Isus (Fapte 19:5) și rugându-se pentru ei (Fapte 19:6).

Atunci când a fost predicată Evanghelia și a fost împlinit cu credință Cuvântul lui Dumnezeu și acești ucenicii ai lui Ioan au fost adăugați la numărul celor ce formau deja biserica. Mărturia care i-a ajutat pe apostoli să înțeleagă că și ei sunt beneficiarii harului lui Dumnezeu a fost vorbirea în alte limbi și proorocia (Fapte 19:6). Acestă experiență, care a însemnat o repetare a Rusaliilor pentru o altă categorie de persoane (Fapte 2:2-4; 10:44-48; 19:6-7), ne arată că în biserică sunt incluși în aceeași măsură iudeii, neamurile și acești ucenici ai lui Ioan care încă nu experimentaseră nașterea din nou prin lucrarea Duhului Sfânt.

O altă problemă pe care a întâlnit-o apostolul Pavel în Efes a fost împotrivirea iudeilor. El a rezolvat această problemă schimbând serviciile de închinare de la sinagogă într-o școală (Fapte 19:8-12). Pe lângă aceste probleme, apostolul Pavel a fost confruntat în Efes și cu împotrivirea demonică (Fapte 19:13-16) precum și cu răscoala generată de apărătorii fanatici ai zeiței Diana (Fapte 19:21-34).

Apostolul Pavel a răspuns acestor împotriviri predicând și lucrând în autoritatea Numelui Domnului Isus (Fapte 19:17-20) și așteptând ca Dumnezeu să intervină (Fapte 19:30-32). Atunci când apostolul Pavel a fost oprit să vorbescă mulțimilor agitate (Fapte 19:30-31), Dumnezeu l-a folosit pe logofătul (primarul) orașului, care, prin discursul pe care l-a rostit, a potolit mulțimea (Fapte 19:35-41).

3. Strategia misiunii din Efes

Misiunea din Efes a avut reușită fiindcă a fost împlinită în acord cu voia lui Dumnezeu (Fapte 18:19-20), misionarii au lucrat în echipă (Fapte 19:22), au început slujirea de la sinagogă (Fapte 18:19-20; 19:8), au rezolvat problemele ivite (Fapte 19:2-7; 8-9; 13-16; 21-41), au continuat slujirea pentru mai multă vreme (Fapte 20:31), au dezvoltat relații (Fapte 19:31), au folosit orice ocazie pentru a predica Evanghelia (Fapte 19:4-7;8; 10), i-au echipat pe noii convertiți (Fapte 19:10) și au lucrat în puterea Numelui Domnului Isus (Fapte 19:11-12; 17-20).

Întrebări pentru discuții:

1. Ce lucruri definesc cadrul în care s-a desfășurat misiunea din Efes ?
2. De ce a ajuns Efesul afectat de păgânism și imoralitate ?
3. Care dintre aceste cauze se întâlnesc și astăzi ?
4. Ce probleme a întâlnit echipa de misiune în Efes ?
5. Cum s-a rezolvat problema celor ce încă nu auziseră despre Duhul Sfânt ?
6. Cum s-a rezolvat starea de revoltă provocată de susținătorii zeiței Diana?
7. Ce strategie a folosit apostolul Pavel în misiunea din Efes ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.