17 Iulie ““ Binecuvântarea oferită celor milostivi

1
126

Matei 6:1-6 (Matei 5:7)

Scopul lecției: Să descoperim cine sunt cei menționați de Domnul Isus în cea de-a cincea fericire, modul în care trebuie să ne exprimăm mila și compasiunea față de semeni și să cunoaștem binecuvântările pe care le primesc cei milostivi.

Conținutul lecției:
Dacă în primele patru fericiri enunțate în Predica de pe Munte, Domnul Isus a făcut referire la trăsături de caracter (virtuți spirituale) care ne-au descoperit atitudinile pe care trebuie să le aibă cetățenii Împărăției lui Dumnezeu față de ei înșiși și față de preceptele Împărăției, prin cea de-a cincea fericire El face referire la binecuvântareape care o primesc cei ce sunt pregătiți să acționeze, exprimând milă și compasiune față de semeni. Studiind această fericire, descoperim:

1. Cine sunt cei milostivi

Mila definește o atitudine de iertare a celui ce a greșit și de compasiune față de cel aflat în nevoie, iar cei milostivi sunt oamenii care prin acțiuni concrete împlinesc nevoile celor aflați în suferință. Înțelegem aceste adevăruri prin exemplul “samariteanului milostiv” (Luca 10:30-37), “pilda robului nemilostiv” (Matei 18:21-35) și cea a “bogatului nemilostiv” (Luca 19-31). Mila nu este însă numai o manifestare de ocazie, ci o acțiune continuă a celor credincioși, având baze biblice atât în Vechiul Testament (Psalmul37:21, 112:5; Proverbe 14:31), cât și în învățătura Domnului Isus (Matei 6:1-3, 9:13, 12:7, 18:21-34) și a Noului Testament (Iacov 2:13; 1 Petru 3:8; Iuda 1:23). Cei miloși se aseamănă cu Dumnezeu, fiindcă mila este unul dintre atributele lui Dumnezeu (Iona 4:2; Osea 11:8; Matei 9:36; Evrei 2:17; Iacov 5:11).


2. Modul în care oamenii fac milostenie

După ce i-a fericit pe cei milostivi (Matei 5:7),  Domnul Isus a condamnat modul greșit în care fac oamenii milostenie (Matei 6:1-4). În această secțiune a Predicii de pe Munte, Domnul Isus a arătat că Dumnezeu așteaptă ca oamenii să fie buni unii cu alții și să se ajute, dăruind cu generozitate ori de câteori cineva a ajuns în nevoie. În același timp, Domnul Isus a arătat că, pe lângă actul și măsura milosteniei, la fel de importantă este și motivația cu care este împlinită această jertfă. De aceea El îi condamnă pe cei ce fac milostenie cu o motivație greșită (pentru a câștiga merite ““ neprihănire personală ““ Matei 6:1, pentru a dobândi popularitate ““ Matei 6:1 sau a primi aprecierea oamenilor ““ Matei 6:3) și prezintă motivațiile corecte, arătând că milostenia trebuie să fie făcută fără a se ține evidența (Matei 6:1), în ascuns (Matei 6:3), cu nădejdea răsplătirii oferite de Dumnezeu (Matei 6:4) și ca un act al închinării (Matei 6:5-6).

Aplicație practică: arătați formele greșite prin care este practicată milostenia în zilele noastre, menționând motivele pentru care oamenii aleg aceste alternative.

3. Binecuvântarea primită de cei milostivi

Pentru cei milostivi, Domnul Isus a promis ca binecuvântare faptul că și ei vor avea parte de milă (Matei 5:7/b). Această promisiune nu înseamnă că cei ce dovedesc milă față de cei aflați în nevoie vor câștiga mila lui Dumnezeu, ci, fiindcă au avut parte de mila lui Dumnezeu aceștia trebuie să dovedescă milă față de semeni (Matei 18:21-35).

Aplicație practică: arătați de ce nu mai jertfesc oamenii din zilele noastre cu generozitate, menționând care sunt cauzele și consecințele acestui fapt.

Întrebări pentru discuții:

1. Cine sunt cei la care a făcut referire Domnul Isus în a cincea fericire ?
2. Mila este o atitudine sau o acțiune ?
3. Care sunt bazele biblice ale milosteniei ?
4. De ce a condamnat Domnul Isus milostenia fariseilor ?
5. Ce motivații greșite pot avea oamenii atunci când fac milostenie ?
6. Ce motivații (corecte) trebuie să determine actul milosteniei ?
7. Ce binecuvântare a promis Domnul Isus celor milostivi ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.