(treci de partea biruitorilor)
Romani 7:14-25 ( Romani 8:37-39)
Scopul lecției: Să descoperim cine este Cel ce ne oferă biruința spirituală, cum o putem dobândi și care sunt responsabilitățile celor socotiți biruitori ?
Contextul lecției: Dacă în prima parte a anului am studiat pasaje ale Sfintei Scripturi care ne-au conștientizat de realitatea luptei spirituale și ne-au desoperit cine sunt reprezentanții împărăției întunericului și cei ai Împărătiei luminii precum și modul în care diavolul va susține bătălia spirituală din zilele din urmă, începând cu această lecție și până la sfârșitul anului vom studia subiecte biblice prin care vom încerca să descoperim sfaturi practice care să ne ajute să fim biruitori în acest război spiritual.
Dacă subiectele studiate anterior au fost uneori șocante, iar unele biserici nepregătite să le parcurgă pentru că n-au mai fost discutate public, m-aș bucura acum, după ce le-am studiat, să aud că în urma acestor lecții am înțeles că Biblia vorbește despre “Razboiul Spiritual” mai mult decât ne-am așteptat, manifestările puterii întunericului sunt mai evidente decât am crezut și că am fost conștientizați de faptul că o mare responsabilitate a bisericilor de astăzi este să poarte războaiele Domnului.
În zilele în care trăim, Biserica trebuie să-și împlinească această slujire, fiind o frână împotriva înaintării fărădelegii și un obstacol împotriva dezlănțuirii lucrărilor puterii întunericului. Dacă subiectele studiate au ridicat multe semne de întrebare și au stârnit împotriviri, aș vrea să vă asigur că sunteți pe drumul cel bun. Nici nu se putea altfel. Am luat mai în serios lupta spirituală purtată împotriva diavolului și el nu putea să rămână nepăsător.
Cele mai multe e-mailuri pe care le-am primit n-au fost din partea celor ce audorit să susțină aceste subiecte, sau să-și aducă partea lor de contribuție pentru a avea o înțelegere mai completă a acestor adevăruri, ci din partea celor care, simțindu-se lezați, au încercat să apere lucrările și manifestările puterii întunericului pe care le-am condamnat, încercând să-l prezinte pe diavol și lucrările lui, într-o postură favorabilă.
Dacă în vremea vechiului sistem o prioritate a bisericii era să dovedească prin argumente raționale că există Dumnezeu și, condamnând materialismul să prezinte Evanghelia ca unicul adevăr, în perioada postmodernă în care trăim, înainte de vestirea Evangheliei, fiecare copil al lui Dumnezeu trebuie să fie biruitor în lupta spirituală.
Oamenii acceptă mai ușor astăzi existența lui Dumnezeu, dar în același timp așteaptă și mărturii care să-i convingă cine este Dumnezeul Cel adevărat. În această vreme când, pentru ai înșela pe oameni, puterea întunericului va folosi tot felul de minuni, semne și puteri mincinoase ( 2 Tes. 2:9), Â biserica trebuie să fie pregătită să le stea împotrivă, arătând în același timp minunile și lucrările pe care le face Dumnezeu prin proclamarea Evangheliei și prin lucrarea Duhului Sfânt.
Lecțiile următoare ne vor ajuta să descoperim care sunt lucrurile pe care trebuie să le facă fiecarecredincios pentru ca să ajungă să câștige în lupta spirituală, dovedind astfel că Domnul este adevăratul Dumnezeu.
Conținutul lecției: În pasajul lecției biblice de astăzi ne este prezentată lupta spirituală pe care apostolul Pavel o purta cu el însuși și soluția pe care el a găsit-o pentru câștigarea biruinței în această confruntare spirituală.
În bătălia spirituală din mijlocul acestei lumi, fiecare credincios este chemat să lupte pe trei fronturi: un front interior, cauzat de pofte (firea veche), care se poartă la nivelul gândirii și al voinței (Rom.7:18-23; Marcu.14:38), un front exterior, generat de ofertele lumii (ispite), care se poartă la nivelul sentimentelor (1 Ioan.2:15-16; Gen.3:6; Iosua 7:20-21) și un front spiritual, generat de atacurile diavolului, care se poartă la nivelul duhului (Mat.16:22-23; Luca 9:54-55;Ioan 13:21-30;Fapte 6:9-10; Fapte 17:16).
De foarte multe ori, diavolul folosește însă un atac concertat în care acționează concomitent pe toate cele trei fronturi. Un exemplu în acest caz este ispitirea Domnului Isus (Mat. 4 1-11).
Știind că și noi suntem confruntați cu aceleași provocări spirituale, cred că ne-am pus deseori aceiași întrebare pe care si-a pus-o și apostolul Pavel: “O, nenorocitul de mine ! Cine mă va izbăvi de acest trup de moarte ?” (Rom.7:24). Există oare vreo șansă de biruințăîn acest război spiritual? Urmărind experiența trăită de apostolul Pavel observăm că:
- Biruința în războiul spiritual nu poate fi dobândită Â prin Lege (Rom.7:14-17)
Prin mărturisirea făcută în acest pasaj, apostolul Pavel ne arată că Legea nu ne poate asigura biruința. Cu toate că Legea este sfântă, dreaptă, bună și duhovnicească (Rom.7:12; 14; 16), ea nu ne poate izbăvi de păcat. Acest adevăr este confirmat de experiența lui Pavel, care, deși și-a dat toată silința pentru a o împlini (Fil.3:4-9), Â a rămas tot în robia păcatului (Rom.7:14).
În contextul acestui pasaj, apostolul Pavel ne-a arătat că, deși nu poate să asigure izbăvirea, slujba Legii a fost să descopere păcatul ( Rom.7:7; Rom.3:20), să îndreptățească păcatul (Rom.7:8-9), să arate grozăvia păcatului, care aduce moarte (Rom.7:10-11) și nu lucrează nimic bun (Rom.7:12-13) și să îndrepte spre adevăratul Izbăvitor (Rom.7:4-6; Gal.2:19-21; 3: 21-24).
Dacă în vremea în care trăim sunt unii oameni care încă mai caută biruința spirituală în lupta împotriva păcatului prin păzirea Legii, alegerea lor nu este înțeleaptă, pentru că, pe lângă faptul că Legea nu poate oferi această izbăvire, slujba Legii a fost și vremelnică (Rom.7:1-4), iar urmașii lui Hristos nu mai au nicio responsabilitate față de ea (Rom.7:6).
- Biruința în războiul spiritual nu poate fi câștigată Â prin efort personal (Rom.7:15-24)
Prin mărturisirea din aceste versete, apostolul Pavel își deschide inima ca să ne arate ce se întâmplă pe frontul luptei spirituale din ființa sa. Astfel el ne prezintă o confruntare aprigă ce se dispută între omul de carne și omul dinlăuntru ( Rom.7:21-24) și între firea pământească supusă legii păcatului și adevărul primit de mintea sa, supus legii lui Dumnezeu (Rom.7 :22-23 și 25/b).
Deși în acest război lăuntric apostolul și-a dat toată silința să câștige și să înfăptuiască ce este bine, el a ajuns să facă tocmai ceea ce n-ar fi vrut să facă (Rom.7:15-23). Prin această înfrângere el dovedește că nimeni nu poate câștiga biruința spirituală prin eforturi personale (Rom.7:23 și 25/b; Rom.3:20; Gal.2:16; Iov.36:17-19; Ps.49:6-8).
- Biruința în războiul spiritual ne este dată de Hristos (Rom.7:25)
Descoperindcă nu poate câștiga biruința prin păzirea Legii sau prin efort personal, apostolul Pavel se întreabă: “Cine mă va izbăvi de acest trup de moarte?” (Rom.7:24). Este interesant că el întreabă “cine” și nu “ce”, arătând prin aceasta că izbăvirea vine printr-o persoană și nu prin lucruri.
Persoana spre care își îndreaptă privirile și căreia îi aduce mulțumiri nu este însă o ființă umană, ci Însuși Dumnezeu Tatăl, Cel care oferă biruința și izbăvirea din păcat prin lucrarea Domnul Isus (Rom.8:1-4). Este interesant de observat faptul că pentru izbăvirea noastră și câștigarea biruinței spirituale lucrează Dumnezeu Tatăl, Domnul Isus și Duhul Sfânt (Rom.8:1-11), iar această biruință ne este oferită prin credință ( 1 Cor.55-57).
Pentru a înțelege cum suntem socotiți biruitori prin faptul că cineva a luptat pentru noi, să ne imaginăm un boxer care luptă pentru centura de aur. Înainte de luptă se cântă imnul țării sale și se anunță că el va lupta pentru câștigarea centurii și a titluluimondial. Atunci când acesta câștigă, victoria sa este trecută în dreptul țării de care aparține deși nu toți locuitorii acesteia au fost implicați efectiv în luptă. Aceeași situație s-a întâmplat și în cazul lui David, atunci când a luptat împotriva lui Goliat (1 Sam.17:1-11). Când David a câștigat biruința, tot Israelul a fost considerat biruitor ( 1 Sam.17:50-53).
Biruința pe care Domnul Isus a câștigat-o împotriva păcatului, a morții și a puterii întunericului este și biruința noastră (Rom.8:33-34; Rom.5:1; Ioan16:33; Col.2:10-15), iar toate aceste autorități nu mai au nicio putere asupra noastră (Rom.8:35-39).
Pentru a beneficia însă de această biruință, trebuie să credem (Gal.3:22-24; 2:16; Rom.10:4-13) și să rămânem de partea biruitorilor (Gal.4:31-5:1; Gal.5:6-8; Gal.5:13).
Întrebări pentru discuții:
- Care sunt aspectele luptei spirituale studiate până în prezent?
- De ce ar trebui ca lupta spirituală să fie o prioritate a bisericilor de astăzi?
- De ce Legea nu poate asigura biruința în lupta spirituală ?
- De ce apostolul Pavel n-a reușit să câștige această biruință prin eforturi personale?
- Cine ne asigură biruința în lupta spirituală?
- Care sunt cele mai frecvente soluții prin care oamenii caută astăzi biruința spirituală?
- Care sunt responsabilitățile celor ce sunt socotiți biruitori ?
Pastor Dan Boingeanu
Lupta spirituala este intre firea pamanteasca si viata duhovniceasca,adica dorinta de a ajunge in tara promisa,in Isus Hristos,nu?aceea este biruinta,lupta este grea dar daca il luam pe Isus ca partener de lupta ,vom birui,prin lege nu vom castiga lupta ,ci doar prin Isus,legea nu ma duce in tara promisa doar credinta si dragostea Lui Isus ma duce acolo,oricat am incerca sa biruim prin eforturi personale nu reusim fara Duhul Sfant in duhul nostru nu reusim,nici faptele, nici stiinta, nici legea nu ne duce in tara promisa,doar Duhul Sfant care este Isus Hristos in noi,trairea in sfintenie, este singura responsabilitate care ne trebuie sa aratam lumi ca Isus este viu si ca am luat chipul Lui in noi,El este oglindirea noastra in fata acestei lumi desarte.Doamne ajuta-ne sa Te vada lumea in noi cei alesi de Tine,asa cum Esti ,viu si lucrator prin Duhul Sfant.