(fii demn de încredere)
2 Timotei 2 1-26 (Efeseni 6:13-14/a)
Scopul lecției: Să descoperimcare este centura adevărului, ce înseamnă a o purta și cum vom câștiga biruința în fața diavolului, folosind această parte din armură.
Contextul lecției: Pentru a fi biruitor în lupta spirituală, după ce a primit această biruință prin lucrarea Domnului Isus, fiecare copil al lui Dumnezeu trebuie să rămână de partea biruitorilor, purtând el înșuși un război spiritual. Deoarece acest război nu este de natură fizică, purtat împotriva cărnii și a sîngelui, ci de natură spirituală, purtat “împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății care sunt în locurile cerești” (Ef.6:12), nici armamentul folosit nu este de natură fizică, ci spirituală.
Când vorbește despre această armătură, deși numește câteva piese din echipamentul militar caracteristic unui soldat roman, apostolul Pavel atribuie acestora o semnificație spirituală. Astfel, el arată că armătura este a lui Dumnezeu (Ef.6:11 și 13). După cum, înainte de a-l înfrunta pe Goliat, David s-a îmbrăcat în armura lui Saul, ( 1Sam.17:38-39) tot așa și noi, înainte de a-l înfrunta pe Satan, trebuie să ne îmbrăcăm cu armătura lui Dumnezeu (Ef.6:11 și 13).
Această armătură este formată din piese specifice: centură, platoșă, sandale, scut, coif și sabie (Ef.6:14-17), este eficientă atunci când este completă ( Ef.6:11 și 13) și conferă celui ce o poartă o poziție ofensivă. Â Niciuna dintre piesele enumerate nu-l apără pe soldat dacă se întoarce cu spatele spre dușman sau fuge de pe câmpul de luptă.
Conținutul lecției: Prima piesă din echipamentul spiritual este “centura adevărului” (Ef.6:14). În cazul echipamentului unui soldat roman, centura se încingea la brâu, peste tunică, conferind celui ce o purta demnitate, pentru că strângea toate celelalte piese ale echipamentului împreună. În același timp, centura oferea posibilitatea de completare a echipamentului, pentru că de ea erau prinse sabia și scutul.
Pentru a descoperi înțelesul spiritual al acestei centuri, trebuie să răspundem la mai multe întrebări care se ridică cu privire la identitatea adevărului pe care ea îl semnifică:
Sfânta Scriptură ne arată că “Hristos este Adevărul” (Ioan 14:6). În același fel este identificat și Cuvântul lui Dumnezeu (Ioan 17:17; Ps.119:142 și 151). Atunci când vorbește despre centura adevărului, apostolul Pavel nu face însă referire la Domnul Isus și nici la Cuvântul lui Dumnezeu, pentru că, în cadrul aceluiași echipament el vorbește despre sabia Duhului, pe care o identifică a fi Cuvântul lui Dumnezeu (Ef.6:17). El se referă la o persoană care umblă în adevăr și trăiește în integritate și fără ipocrizie (1 Cor.5:8; 2 Cor.1:12), având adevărul în inimă (Ps.119:9-11), în minte ( 1 Pet.1:13; Ps.1:1-2) și în umblarea de fiecare zi (2 Ioan 1:4; 1 Ioan 1:6-8).
A purta centura adevărului înseamnă a fi demn de încredere și a trăi fără reproș. Un exemplu în acest sens este Iov, care a fost biruitor în lupta spirituală pentru că diavolul n-a găsit în viața lui nimic pentru care să-l acuze ( Iov 1:6-12;2:1-10).
Urmărind pasajul lecției biblice de astăzi, descoperim că apostolul Pavel îl cheamă pe Timotei să trăiască la același standard de viață, atuncicând îi spune: “Caută să te înfățișezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să-i fie rușine, și care împarte drept Cuvântul adevărului” (2 Tim.2:15).
Pentru a-l ajuta să trăiască o viață ireproșabilă și să nu facă lucruri de care mai târziu să-i fie rușine, apostolul Pavel îi prezintă lui Timotei mai multe exemple practice, vorbindu-i despre:
1.Exemplul ispravnicului ( 2 Tim.2:1-2)
Pentru a fi un bun ispravnic al tainelor ce i-au fost descoperite și a trăi fără reproș, apostolul Pavel îi cere lui Timotei să-și împlinească responsabilitatea pe care o are față de Cuvânt, învățându-i pe alții în așa fel încât evanghelia să poată fi transmisă neștirbită din generație în generație. Pentru aceasta, el trebuia să se întărească în har (2 Tim1:1), să fie cu luare aminte la ceea ce a auzit, să nu părăsească cadrul a ceea ce este confirmat de martori și să învețe cu responsabilitate, aleagând oameni de încredere și cu abilități pentru echiparea altora (2 Tim2:2; 2:24; 3:2).
2.Exemplul sodatului (2 Tim.2:3-4)
Unsoldat trăiește fără reproș atunci când este pregătit să îndure greutățile (2 Tim.2:3; 8-13), nu se încurcă cu treburile vieții (2Tim.2:4) și caută să împlinească voia celui ce l-a înscris la oaste și sub al cărui drapel luptă (2 Tim.2:4).
3.Exemplul atletului( 2 Tim.2:5)
Un atlet primește cununa și nu i se poate reproșa nimic atunci când respectă regulile jocului pe care îl practică și ale competiției la care participă (2 Tim 2:5;1Tim.4:7-8; Fil.3:12-16; Evrei 12:1-2).
4.Exemplul fermierului (2 Tim.2:6-7)
Plugarul își strânge recolta numai după ce a muncit făcând tot ceea ce trebuit: ca să pregătească terenul, să semene sămânța și să întrețină culturile (2 Tim.2:6; Prov.24:30-34; 1 Cor.9:7; Gal.6:7-8).
5.Exemplul apostolului (2 Tim.2:8-13)
Apostolul Pavel se poate prezenta pe sine ca un adevărat exemplu, pentru cădupă întîlnirea cu Hristos a trăit o viață fără reproș, având chiar îndrăzneala să-i cheme pe cei pe care i-a condus la Hristos să-i calce pe urme ( 1 Cor.4:15-16). Când îi scrie lui Timotei, el îi prezintă mărturia vieții și a slujirii sale, care este în asemănare cu Hristos. Astfel el arată că a propovăduit o evanghelie curată ( 2Tim.2:8), a suferit cu răbdare în mijlocul necazurilor (2 Tim.29), a făcut totul pentru mântuirea altora (2 Tim.2:10) și a țintit slava și răsplătirea viitoare (2 Tim.2:10-13).
6.Exemplul lucrătorului (2 Tim.2:14-19)
Un lucrător integru, căruia n-are de ce să-i fie rușine, își împlinește slujba cu entuziasm, se roagă cu foc, nu promovează certurile ( 2 Tim2:14), împarte drept Cuvântul lui Dumnezeu (2Tim.2:15) și se păzește de bârfă (2Tim.2:16), învățături greșite (2 Tim.2:17-18) și păcat (2 Tim.2:19).
7.Exemplul vaselor ( 2 Tim.2:20-26)
Un vas folositor se păstrează curat (2 Tim.2:21-23), este dedicat pentru o slujbă bună (2 Tim.2:20-21) și lucrează cu destoinicie (2 Tim.2:24-26).
Prin toate aceste exemple, indiferent de lucrarea pe care o împlinim, apostolul Pavel ne arată cum putem trăi păstrându-ne integritatea morală și spirituală și împlinindu-ne slujirea încredințată fără reproș, pentru ca diavolul sau cei ce ne privesc să nu găsescă în noi vreo pricină de poticnire sau vreo faptă de care să ne acuze.
Întrebări pentru discuții:
1. Ce factori vor face ca armătura pe care o purtăm să fie eficientă în lupta spirituală?
2. Ce reprezintă “centura adevărului” ?
3. De ce în zilele în care trăim mulți credincioși nu mai sunt demni de încredere ?
4. De ce credeți că omul ce nu păstrează adevărul în minte, în inimă și în umblarea de fiecare zi este înfrânt în lupta spirituală ?
5. De credeți că apostolul Pavel a folosit atâtea exemple pentru a prezenta ce înseamnă o
viață fără reproș ?
6. Care sunt reproșurile pe care oamenii le pot aduce astăzi celor credincioși?
7. Ce lucruri crezi că ar trebui să se schimbe în viața ta și a bisericii tale pentru ca
diavolul să fie înfrânt prin faptul că nu mai găsește nicio pricină de acuzare ?
Pastor Dan Boingeanu
Dorinta de a lupta in lupta cea buna in apararea Evangheliei si raspandirea ei,degeaba este imbracat in armura si ai tot ce te poate apara si lupta daca nu pornesti la lupta,si stai imbracat in armura inchis in casa,biserica,trebuie sa iti formezi o armata ca sa pleci la lupta pe teren ,ca de unul singur nu reusesti,chiar daca ai adevarul n u reusesti de unul singur ,o lupta se castiga prin razboi cu o armata,eu zic ca sa ne unim in aceasta lupta toti care avem armatura si incinsi cu centura adevarului ca sa vestim adevarul Evangheliei,care este Isus Hristos inviat din morti,El este viu si sa ii conducem pe cei care inca nu au cunoscut calea spre tara Canaanului,adica la Isus Hristos,caci El este Tara promisa,si sa o stapaneasca cu credinta si evlavie, ca Hristos este biruitor,Mantuitor si cu El vom invinge dusmanul cel mai de temut,”moartea”,noi pentru aceasta sa luptam sa ajungem in viata vesnica,cu Isus in vesnicii,Doamne ajuta-ne sa ne alaturam Tie Isuse,Imparatul nostru ca sa biruim,alunga orice teama si emotie ca sa fim plini in duhul nostru prin Duhul sfant,Amin