„Ca să deosebiți lucrurile alese, ca să fiți curați (Filipeni 1:10)
Dumnezeu ne-a dat sentimente și nu trebuie să ne rușinăm niciodată de asta. Ele ne pot avertiza cu privire la anumite pericole și ne pot deschide ochii în anumite situații. Dumnezeu se folosește de fapt de sentimentele noastre pentru a ne apropia de El și pentru a ne atrage atenția asupra domeniilor din viața noastră care trebuie supuse Duhului Său cel Sfânt. Sentimentele, însă, sunt subiective; nu ne putem încrede în ele de fiecare dată.
Un consilier spune: „Când vechile sentimente se strecoară din nou, resimțim teamă, rușine, deznădejde, faptul că nu suntem destul de buni, că nu putem fi iubiți, că suntem victime, că suntem neajutorați și detestabili. Aceste reacții pot fi declanșate de un eveniment, de sfârșitul unei relații, de stres, de problemele de la locul de muncă și de acasă, de perioadele de schimbare sau de boală și uneori aceste sentimente se întorc fără nici un motiv”. Trebuie să-ți „testezi sentimentele”, căci altfel vei ajunge să trăiești o viață de „curvie, necurăție, patimă, poftă rea, și lăcomie” (Coloseni 3:5).
Poate fi un dezastru să te porți conform cu ceea ce vezi, auzi și simți. în loc să reacționezi la sentimente, trebuie să înveți să acționezi conform cu ceea ce spune Cuvântul lui Dumnezeu. Aceasta e regula de aur și ea nu se schimbă niciodată! De exemplu, chiar dacă ai impresia că poți umbla pe apă, o poți face numai dacă Dumnezeu te-a chemat să te dai jos din corabie.
Pavel spune: „mă rog ca dragostea voastră să crească tot mai mult în cunoștință și orice pricepere, ca să deosebiți lucrurile alese” (Filipeni 1:9-10). Concluzie: tu nu ești definit de sentimente; ești definit de ceea ce spune Dumnezeu despre tine.
Poate te simți fără valoare, dar Dumnezeu spune: „ai preț în ochii Mei… și te iubesc” (Isaia 43:4). Poate te simți un ratat, dar Dumnezeu spune: „nu este nici o osândire pentru cei ce sunt în Hristos” (Romani 8:1).