Vesti de pe frontul din Peru

0
65

Pe data de 09 Septembrie proaspăta familie Dumitru a plecat către Peru pentru a continua lucrarea Inceputa de Adina. Pentru Marcus, sotul Adinei, a fost primul contact cu oamenii, cultura si lucrarea de acolo. Ultimele vesti primite din Peru sunt scrise de Insusi Marcus si sunt pline de entuziasmul, dar si de emotiile pe care le-a simtit In fata provocărilor misionare pe care lucrarea la care au fost chemati ““el si Adina- le oferă.
Primele vesti – si cereri de rugăciune- se referă la Oscar si Macedonio, doi membri ai departamentului de Investigare din cadrul organizatiei Segadores. Cei doi misionari au făcut o incursiuneIn junglă pentru a aduna informatii despre Yanachaguinos, un trib de sălbatici la care evanghelia nu a ajuns. Dupa o călătorie de doua zile In junglă, cei doi au ajuns la Cashibo. In satul acesta informatiile despre Yanachaguinos au Inceput să curgă. Se pare că cei care alcătuiesc acest trib sunt sălbatici foarte puternici, Inalti, au părul lung despletit si umblă dezbracati.

Nu Isi fac sate, ci locuiesc In pădure, probabil In copaci. Ei au avut o serie de conflicte cu satele Cashibo din jur deoarece le-au furat acestora femeile. Cashibo spun că « dezbracatii » au niste plantatii si au reusit să domesticescă animale sălbatice precum tapirul si porcul mistret. De multe ori au furat din satele vecine sau au ucis pentru a răzbuna vreo crimă mai veche. O femeie Cashibo a fost rapită, a trait printre Yanachaguinos, si la un raid Cashibo a fost recuperată Impreună cu fiul său Yanachaguin.

Aceasta reprezintă o pistă de urmărit interesantă pentru misionari deoarece poate deveni util In procesul de contactare cu acesti sălbatici. Viziunea pe care echipele de misiunie o au cu privire la acest trib este ca la sfărsitul lunii octombrie o echipa de misionari Impreună cu cativa nativi Cashibo să plece In căutare de Yanachaguinos.
Marcus deasemenea vorbeste despre prima sa incursiune In junglă care va avea loc In perioada 8-12 octombrie : « echipa va avea 40 de persoane si va organiza multe activităti. Va fi o echipa medicală si una de evanghelizare care vor merge In comunitatea Yanesha numită Cacasu. Aici vom fi si noi doi Impreuna cu Arcadio, păstorul de tineret al bisericii de acolo. Liderii bisericii native doresc participarea noastra In organizarea unor seri de “˜fiestă spirituală’. Asa spun ei la ceea ce noi numim conferinte frătesti.
In timpul zilei echipa medicală va oferi consultatii gratuite, va prescrie retete si va Impărti medicamente. Noi ceilalti Ii vom ajuta pe medici cum vom putea, de exemplu Ii vom Invăta pe indieni norme de igiena.
Seara vor fi organizate sarbatorile. Se va canta, se va predica, se va face consiliere spirituală. Adina se va ocupa de copii ai căror părinti vor asculta predica. Cat despre mine, fiind prima data In junglă, principala mea preocupare va fi să observ si să Invat cat mai multe. Vom dormi acolo două nopti si vom manca din ce ne dau ei. »
Lucrarea cu copiii este o parte importantă a lucrării misionarilor : « Adina si Otilia fac lectii biblice cu copiii din Pariachi, suburbia cea mai prăfoasă a Limei. Clădirea unde se desfasoară Intalnirile nu este nici pe departe terminată. Lectiile au loc Intr-o sală mare si stearpă, unde sunt doua bănci si o catedră. Pentru a strange copiii, Otilia iese In poartă cu un fluier puternic care se aude pană departe. Este destul de descurajant Insă cand fluieri si copiii nu vin. Dupa ce Adina a Incurajat copiii să-si aduca prietenii, ca un concurs Intre ei, cu premii, ne-am bucurat să vedem 20 de copii care au Inceput să participe la Intalniri.
Lipsa materialelor este un mare handicap In lucrarea cu copiii. Surorile care s-au ocupat pană acum de copii, desi au suflet mare si dispozitie, nu sunt pregătite si nici nu există cineva care să le ajute. In noiembrie vom organiza o Intalnire unde 12 instructori APEND (echivalentul organizatiei AMEC din Peru) vor preda seminarul “˜Predand eficient copiilor”˜.
Instructia In lucrarea cu copiii ni se pare foarte importantă pentru misionarii si colaboratorii Segadores, pentru că felul In care se face o instruire cu copiii poate fi foarte eficientă si pentru nativi. Multi dintre ei sunt ca niste copii la nivelul cunostintelor si dezvoltării spirituale. »
Să ne rugăm Impreună, ca In continuare Domnul să facă lucruri mari In Peru, să-i Intărească pe Marcus si Adina In lucrarea care le stă In fată si să ne dea harul să avem contributia noastră la această lucrare.

« In toate părtile sufletele pier fără să cunoască adevarul”¦ Multi dintre noi cer stăruitor lui Dumnezeu să trimită femei si bărbati pentru lucrarea Lui. Nu ne Ingrijorăm In ce priveste mijloacele necesare pentru Intretinerea lor, căci ne uităm la păsările cerului si la florile campului, asa cum ne-a Invătat Domnul nostru. Dar avem pe inimă dorinta ca Intre noi să nu vină decat bărbati si femei chemati de Domnul, predati Lui, care sa priveasca toate lucrurile ca un gunoi fata de pretul nespus de mare al cunoasterii lui Isus Hristos.La aceasta chemare vrem sa adaugam un cuvant de avertizare si de incurajare pentru cei ce s-ar simti impinsi sa se ofere pentru aceasta lucrare binecuvantata.Avertizam mai intai, caci ii invitam sa isi faca socoteala pagubelor, intrebandu-se daca vor cu adevarat sa isi puna increderea in Dumnezeu.Sentimentul de suprafata se stinge repede in mijlocul muncii obositoare si a incercarilor, el e de putin folos in boala sau in lipsa de bani.Dar avem si cuvinte incurajatoare, caci noi insine am pua la incercare credinciosia lui Dumnezeu si fericirea de a nu depinde decat de El.Si daca adesea noi impartasim saracia cu El, care S-a facut sarac pentru noi, nu vom avea aceeasi bucurie ca marele misionar care scria : « suntem saraci, dar imbogatim pe multi, neavand nimic ,dar stapanind pe toate » ?El ne umple de bucurie in slujba lui si aceia dintre noi care au copii, n-au decat o singura dorinta pentru ei, ca si ei sa fie chemati la lucrare si la bucurii asemanatoare. »

« Insule dupa insule, care mai de care mai necunoscute, unele foarte populate, dar fara lumina, fara Isus, fara nadejde de binecuvantare ! Inima mea este miscata de mila pentru ei. Se poate ca atatia crestini, femei si barbati, sa ramana linistiti in casele lor confortabile si sa lase aceste suflete sa piara ? Se poate ca credinta sa nu aiba mai multa putere ca sa-i aduca la jertfire din dragoste pentru Cel care Si-a dat viata pentru mantuirea lumii. »

H. T.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.