Jurnal de Misiune – Ukraina

1
69

La sfarsitul anului 2003 s-a desfasurat una dintre cele mai mari campanii de misiune printre romanii din regiunea Cernauti (numita de ucraineni: tara fagului – Bucovina) din Ucraina. Au participat 32 de tineri din Romania, studenti la diferite specializari si facultati, unii fiind studenti sau absolventi ai Facultatii de Teologie Baptista.

Dintre cei 32, 16 au fost din biserica Baptista “Sfanta Treime” din Bucuresti iar ceilalti din diferite biserici si orase ale tarii. Participantii au fost impartiti in 5 echipe a cate 6 sau 7 membri: o echipa de inchinare care a calatorit in mai multe localitati pentru programe de evanghelizare publica si patru echipe care au fost repartizate in localitati diferite: Bahrinesti, Cernauti, Poieni Tereblecea. Aici toate au lucrat dupa un model similar in trei domenii: lucrarea cu copii si adolescentii, vizite la bolnavi si membri bisericilor din localitate si evanghelizare din casa in casa, institutii si biserica locala.

Toate activitatile au fost desfasurate in colaborare cu bisericile locale. Unii ne-au acordat ajutor substantial in toate aceste domenii venind cu noi pe teren zilnic sau fiind ghizi nostri, iar altii au formulat tot felul de scuze si motive prin care ne spuneau ca nu pot sa faca mai mult.
Programul zilnic de lucru varia de la echipa la echipa in functie de nevoile intalnite si de posibilitatile oferite de localitate, dar de obicei programul incepea la ora 9 cu partasie si organizare iar la ora 10 se pornea activitatea simultana in cele trei domenii. Fiecare echipa s-a divizat astfel trei echipe de lucru: una cu copii si adolescentii, una pentru vizite si alta pentru evanghelizare. Pentru fiecare din aceste activitati era necesar cel putin un localnic pentru a strange copii sau pentru a ne conduce la persoanele din sat care erau fie nevoiase si batrane fie aveau mare nevoie de incurajare si de evanghelie.

Acest program a avut loc in zilele de marti pana vineri. Sambata a avut loc conferinta de misiune pentru tineri. Duminica dimineata fiecare echipa a avut premierea copiilor si un program de evanghelizare in bisericile din localitate, iar echipa de inchinare s-a deplasat in Republica Moldova pentru un serviciu de botez si evanghelizare. Duminica seara toata echipa de 32 de persoane am ajuns in Cernauti unde am prezentat un scurt raport de activitate bisericii care coordoneaza lucrarea printre romanii din Bucovina de Nord ““ Ucraina cu scopul de a-i incuraja si determina la lucrare.
Activitatea cu copii si adolescentii s-a desfasurat fie in biserica locala (care putea fi un simplu cort), in aer liber (toloaca), Universitatea din Cernauti, in scoli generale si licee sau gradinite. Astfel multi copii si tineri au avut ocazia sa auda marturiile noastre, cuvantul evangheliei, sa participe la jocuri, sa invete cantari crestine si unii chiar sa se roage pentru prima data. Scoala incepuse la 1 septembrie si a facut dificila munca cu copii in afara programului lor de scoala, dar Dumnezeu a facut in asa fel incat sa putem merge noi la ei in timpul orelor. Cel rau a incercat sa puna bariere dar Dumnezeu i-a incurcat planurile si astfel ca parintii sau preotul nu au putut avea o influenta prea mare pentru a ne impiedica lucrarea. Am vazut cum unii dintre ei si-au schimbat atitudinea fata de noi in timpul discutiilor sau in pauze cand puteam sa povestim individual cu unii dinte ei. Atat elevii cat si profesorii doresc ca noi sa ne intoarcem si sa continuam ce am inceput.
Pentru majoritatea batranilor si celor bolnavi vizitele pe care noi le-am facut au constituit o mare onoare si bucurie. La fiecare vizita ofeream si un mic pachet cu alimente de baza sau chiar medicamente. Pensiile sunt foarte mici (intre 300.000 lei si maxim un milion) iar serviciile medicale trebuie platite integral. Unele echipe au avut medici si au reusit sa ii examineze sumar, sa masoare tensiunea arteriala (davlenia) si chiar glicemia, ceea ce a constituit pentru o mare binecuvantare. Pentru cei care erau crestini a fost o incurajare pe cale iar celor ne crestini li s-a prezentat evanghelia. Unele echipe au adus o si mai mare binecuvantare prin faptul ca au ajutat la culegerea roadelor campului. Au scos cartofii, au adunat dovleaci sau porumbul. Aceasta dedicare si marturie nu va ramanea fara roade in viata satenilor mai ales ca impreuna cu ajutorul fizic a fost adusa si evanghelia. Mare bucurie am avut sa vedem cum oameni batrani si singuri s-au umplut de bucurie doar pentru ca am ales sa venim la ei si ca nu i-am ignorat.
Echipa de evanghelizare a avut parte de cele mai mari surprize atat placute cat si neplacute. Inainte de a incepe activitatea la scoli sau gradinite vizitam directorii pentru a ne asigura ca avem accesul la orele de studiu intreaga perioada cat vom fi acolo. Unii ne-au primit iar altii ne-au refuzat. In discutiile cu acesti directori le ofeream ajutorul iar ei incepeau sa ne spuna nevoile lor. Atunci le spuneam ca noi suntem crestini si ca tot ceea ce avem este de la Dumnezeu si ca pentru a ne asigura ca aceste nevoie vor fi implinite le propuneam sa ne rugam pentru a-i cerem Lui sa implineasca aceste nevoi. Astfel am reusit sa ne rugam cu directorii de scoli si profesori, cu directorul casei de orfani (ghidom), cu medicii de la dispensar si spital (bolnita) si chiar sa prezentam activitatea noastra cu scop evanghelistic primarului din sat. Acestea au fost posibile si prin faptul ca am adus cu noi caiete, rechizite, ghiozdane de scoala si jucarii pe care le-am donat institutiilor lor.
Uneori echipele de evanghelizare porneau singure din casa in casa ajungand la martori ai lui Yehova inversunati, mormoni sau persoane batjocoritoare si refractare, iar uneori preotul din sat si-a facut simtita prezenta. Unele biserici care ne-au primit nu au fost bine organizate sau marturia lor impiedica inaintarea evangheliei. Cu toate acestea Dumnezeu a dat victorie si suntem siguri ca samanta nu se va intoarce fara rod.
Ziua de misiune (de Sambata) a fost organizata in mare parte de echipa de inchinare. Au fost organizate jocuri si concursuri, au fost prezentate marturii, scenete si predici. Participantii au fost provocati sa se gandeasca dincolo de orasul sau satul lor la popoarele care inca nu au auzit evanghelia. Premiile constand in harti ale lumii si cadourile cu harta lumii neevanghelizata au avut acelasi scop.
Duminica seara membri bisericii Baptiste din Cernauti au putut auzi raportul fiecarei echipe si au fost provocati sa contribuie personal la largirea Imparatiei lui Dumnezeu prin rugaciune, incurajarea misionarilor, vestirea adevarului si prin darnicie.
Ne rugam ca Dumnezeu sa atinga vietile celor care au ascultat mesajul evangheliei fie mici fie mari. Ne rugam ca El sa provoace pocaitii la mai multa pocainta si sa-i trezeasca la lucru. Totodata dorim sa putem oferi mai multe materiale spre donatie si ceea ce am inceput anul acesta sa continuam in viitor in asa fel incat oameni sa vada lucrarea lui Dumnezeu si sa vina in Imparatia Lui.

1 COMENTARIU

  1. pace voua.ma bucur foarte mult ca am gasit situl dumnevoastra.sunt din Ukraina si chiar din Bucovina,am avut posibilitate sa cunosc cuvantul lui Dumnezeu de la misionarii evanghelisti din Brasov,Romania.acum ma aflu an Italia de un an si nu am aceasta posibilitate,ami simt sufletul pustiu fara de cuvantul lui Dumnezeu,dar totusi stiu ca Domnul Dumnezeu ma iubeste si an fiecare clipèa e cu mine.ma rog pentru ai cei cel maresc si pentru cei ce au perdut calea catre Tatal nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.