Potrivit pildei spuse de Domnul Isus, un rege a dorit sa recupereze datoriile de la supusii sai. De aceea a chemat pe fiecare unul cîte unul, cerîndu-le socoteala. Unul dintre acei supusi datora stapînului sau 10.000 de talanti. Aceasta era o suma enorma. Pentru acel slujitor era imposibil chiar sa se si gîndeasca la la achitarea daotoriei . Pentru a strînge acesti bani ar fi trebuit sa lucreze 150.000 de ani . Aceasta suma ar putea fi asemanata cu venitul anual al Statelor Unite.
Pentru o persoana obisnuita este greu de imaginat si de calculat o astfel de suma , de aceea este cu neputinta ca cineva sa o poata restitui. Domnul Isus a exagerat aceasta situatie în mod deliberat , penru a ne ajuta sa întelegem ca acel slujbas era în incapacitate de plata si n-ar fi reusit sa achite suma datorata orice ar fi încercat. Chiar daca s-ar fi angajat sa lucreze din greu iar numarul orelor de munca l-ar fi dublat , chiar daca ar fi lucrat fiecare weekend pentru care ar fi fost platit dublu, acel datornic tot n-ar fi reusit sa adune banii ca sa-si achite datoria.
Pentru ca acel slujbas nu avea cu ce plati , regele a hotarît s-l vînda pe el, sotia lui , copiii si tot ce avea. Auzind de hotarîrea regelui, acel slujbas a cazut în genunchi si a cerut mila si îndurare : “Ai mila de mine ; se ruga slujitorul, si-ti voi plati tot ceea ce-ti datorez “!
Ascultîndu-i cererea si fiindu-i mila de el, regele l-a iertat de toata datoria. Acel slujbas a ajuns astfel liber si fara nici o povara financiara. Tot ceea ceastepta acum regele de la acel mare datornic, era un mare ” MULTUMESC “! Ce mare eliberare a trait acel om : I s-a iertat toata datoria iar familia lui nu mai trebuia vînduta .,pentru ca regele n-a mai petins nici un cent din suma datorata.
În loc însa de multumesc , dupa ce a plecat din prezenta regelui acel slujbas a întîlnit pe unul dintre datornicii lui, caruia i-a cerut sa-i restituie ceea ce-i datora pîna la ultimul banut. Suma pe care acesta i-o datora era de numai 100 de lei (vechi, echivalentul a 1 ban Ron) În loc sa arate generozitate si sa ierte pe datornicul sau, cel caruia i s-a iertat marea datorie, l- a aruncat pe acel datornic în temnita pîna ce acesta avea sa plateasca tot ce datora .
Auzitnd de cele petrecute , regele a chemat pe robul nemilostiv si i-a aplicat acelasi tratament. Pentru ca n-a stiut sa spuna multumesc si sa arate generozitate , nici el n-a putut sa se bucure de iertarea care i se oferise , urmînd sa plateasca tot ce datora.
Ni se întîmpla si noua sa nu dovedim generozitate ; Nu-i asa ? Cînd suntem iertati însa, trebuie sa raspundem oferind iertare. !