Iarta dupa masura lui Dumnezeu

1
87

Apostolul Petru a adresat o întrebare Domnului Isus : “Doamne , daca cineva din biserica pacatuieste fata de mine, de cîte ori trebuie sa-l iert ? Aceasta pare sa fie o întrebare logica si bine motivata. Se poate ca cineva sa fi gresit fata de Petru si el voia sa stie de cîte ori ar trebui sa-i acorde iertare. Sau întrebarea lui Petru sa fi fost doar o reactie la învatatura Domnului Isus cu privire la iertare. Indiferent însa de motivatia pe care a avut-o, Petru dorea sa stie de cîte ori ar trebui sa-l ierte pe fratele sau !

Înainte ca Domnul Isus sa-i fi dat vre-un raspuns , Petru fixeaza el o cifra spunînd : ” de sapte ori ?

Sapte poate fi o cifra rezonabila. De fapt sapte este cunoscut ca un numar al desavîrsirii. Sapte este o cifra Biblica : Întreaga lume a fost creata în sapte zile, iar în ultima carte a bibliei , sapte reprezinta cifra dupa care se desfasoara evenimentele istoriei. Cu siguranta ca Petru se gîndea ca sapte este o cifra acceptabila si este mult mai mult decît cineva si-ar fi propus ca sa fie masura iertarii.

În acea vreme rabinii învatau ca trebuie sa-i iertam pe cei care ne gresesc, numai de trei ori. Daca cineva ar fi gresit si a patra oara, de acea persoana urma sa se îngrijeasca Dumnezeu pe calea judecatilor Sale.

Petrua a fost foarte generos. A dublat masura stabilita de rabini si-a adaugat înca unul pentru a stabili o noua masura. Cu siguranta ca Petru si-a zis în inima lui: “aceasta masura este mai mult decît suficienta “! De fapt a ierta pe cineva care ti-a gresit “de sapte ori ” este foarte mult. În mod obisnuit, oamenii cred ca a ierta si o singura data este foarte greu !

Domnul Isus însa la socat pe Petru atunci cînd a anuntat masura Lui : “nu-ti spun de sapte ori; ci de saptezeci de ori cîte sapte “! Chiar si standardul pe care l-a anuntat Petru pentru iertare, era inadecvat; de acee Domnul Isus anunta o noua masura : “de saptezeci de ori cîte sapte”!

De cîte ori esti gata sa ierti pe acela care ti-a gresit ? Numai cei ce sunt stapîniti de dragostea lui Dumnezeu , pot împlini masura anuntata de Domnul Isus.

1 COMENTARIU

  1. Eu muncesc la un spital de psihiatrie si ai pot ierta pe acesti pacienti de saptezeci de ori cate sapte pt ca stiu ca nu sant constienti de cea ce fac,dar inca ma straduiesc sa-i pot ierta pe cei ce-mi gresesc cu buna stiinta.Cu ajutorul dumneavoastra sper sa reusesc.Va multumesc din sufletul meu pacatos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.