Festivalul Sankranti

0
40

Sunt multe trăsături care caracterizează cultura indiană, dar cea mai specifică o constituie festivalurile. În Occident acestea au o conotație mai degrabă profană, ceea ce nu e cazul în India. Aici totul este îmbibat de religie sau are o explicație mitologica, transpusă în trăirea mistică autentică a fiecărei zile. Ca atare, calendarul indian, deși schimbat după Europa își păstrează festivalurile care dinamizează viețile oamenilor.

Pe 14 Ianuarie s-a sărbătorit festivalul Sankranti. El este primul semn al primăverii. După calendarul astrologic (vechi indian), primăvara începe în toată puterea cuvântului după 26 Ianuarie, iar acest festival este primul semn. Cultura indiană ignoră ceasul în viața cotidiană, dar în ce priveste perioadele mai lungi de timp sau vremurile favorabile pentru anumite evenimente ce marchează viața, sunt experți. Astrologia este milenară pe aceste meleaguri.

Revenind la acest festival, Sankranti este cel mai putin religios dintre toate, e o odă adusă primăverii și se serbează prin diferite manifestări culturale, dar mai ales prin renumitele turniruri de zmee. Singurul element religios este spălarea în Gange, care semnifică înnoirea trupului prin purificare în simbioză cu natura. Cu câteva zeci de rupii (1-2 dolari) poți înălța o sumedenie de zmee pe cerul de acum din ce în ce mai senin și însorit.

Oricine poate și dorește, participă la luptele cu zmee. Aici nu mai există diferențe de vârstă și sex. Fetele, totuși, nu pot înălța zmee pe stradă și de aceea se duc și împărtășesc această bucurie cu familia pe acoperișul casei (terasă). In India toate acoperișurile sunt sub formă de terasă.
Băieții și bărbații ies dis-de-dimineață pe străzi cu primele zmee, apoi se luptă și pe terase cu vecinii. Dacă ești dibaci îți cumperi o liță foarte aspră, aproape abrazivă pentru încă câteva rupii (moneda locală) și când îți năpustești zmeul spre alții, lița ta o va tăia pe a vecinului, dar desigur trebuie să știi să te folosești de curenții de aer, ceea ce ține de măiestria fiecăruia.

– Ba kateee ! se aud strigăte de biruință ici și colo.
Acest festival a fost un bun prilej pentru noi de a remarca cât de frumoase sunt bucuriile simple, copilărești de care parcă noi, românii, ne-am cam îndepărtat și cât de bune ocazii sunt ele pentru a-ți face prieteni. Gazdele ne-au chemat pe acoperiș pe 14 și 15, care sunt zile libere. Apoi am ieșit jos, în stradă și am vorbit cu farmacistul din colț și cu vânzătorul de fructe sau cu cel de la magazinul de dulciuri.

Toți erau entuziasmați și bucuroși că și noi, străinii, ne bucurăm împreună cu ei, folosindu-ne cele câteva cuvinte în hindi pentru a ne exprima bucuria. Cerul era invadat de culorile zmeelor, petece mici multicolore, care încep să dea conținut anotimpului mult așteptat.

Cu această ocazie ne-am facut o mulțime de cunoștințe cu care sperăm să putem discuta pe viitor. Oamenii deschiși și prietenoși sunt amatori de discuții lungi cu cei de pe alte meleaguri, la un pahar de ceai cald.
Mulțumim mult pentru rugăciunile voastre, care ne sunt de mare ajutor aici.

Pe curând,
E.. și L…C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.