În aceste zile suntem angajați în a ne exprima votul privind alegerea președintelui și a parlamentarilor, care vor fi investiți pentru un nou mandat la conducerea României. Dacă exprimarea acestui vot politic este o datorie cetățenească, în responsabilitatea noastră stă însă și o datorie cerească, pentru a exprima și o alegere din perspectivă spirituală.
La această alegere spirituală i-a chemat și Iosua pe cei din neamul lui Israel, cărora la ultima întâlnire publică pe care a avut-o înainte de moarte, le-a spus:
”…. alegeți astăzi cui vreți să slujiți: sau dumnezeilor cărora le slujeau părinții voștri dincolo de Râu, sau dumnezeilor amoriților în a căror țară locuiți. Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului.” (Iosua 24:15)
Luând în considerare această provocare, înțelegem că alegerea spirituală trebuia să fie o decizie PERSONALĂ, reprezentând o hotărâre responsabilă individuală a fiecăruia în parte. Iosua nu le- a spus celor din tabăra lui Israel: eu am ales și voi trebuie să vă supuneți, ci, prin imperativul ”alegeți” le-a arătat că este de datoria lor să decidă pe cine vor să urmeze.
Este dureros faptul că privind această decizie spirituală, astăzi foarte mulți oameni își declină responsabilitatea, mergând pe mâna altora. Spun aceasta fiindcă auzim tot mai frecvent afirmații precum: ”unde a mers o lume, voi merge și eu” sau, m-am născut în credința aceasta și așa vreau să mor!
Unii însă fug de exercitarea acestei alegeri spirituale, lăsând responsabilitatea urmărilor în grija altora, spunând: ”eu am plătit, iar de acum este datoria bisericii sau a sfinților, să se îngrijească de ceea ce urmează să mi se întâmple !”
Dacă te numeri printre aceștia, nu uita că Dumnezeu ne-a înzestrat cu înțelepciune și cu voință liberă și ne respectă liberul arbitru. Dacă din punct de vedere politic și cetățenesc, votul este netransferabil, cu cât mai mult alegerea spirituală nu poate fi lăsată în grija altora, mai ales că această alegere trebuie să fie PRIORITARĂ.
Iosua a spus celor din Israel: ”alegeți astăzi” (Iosua 24:15), iar prin acest imperativ, el le-a arătat că nu este timp de zăbavă și nu poate fi invocat nici un motiv de amânare. Degeaba mergi la secția de votare după ce a trecut ziua alegerilor. Urnele vor fi deja închise, cabinele de vot vor fi strânse, iar cei pe care îi vei întâlni îți vor spune: ”prea târziu; votarea deja s-a încheiat!”
Și în ceea ce privește alegerea spirituală sunt oameni care amână, spunând că vor lua această decizie, altădată!
După ce apostolul Pavel a predicat Evanghelia în Atena, cei care l-au ascultat au manifestat atitudini diferite: unii au crezut, alții își băteau joc, iar alții i-au spus: ”Asupra acestor lucruri te vom asculta altădată!” (Fapte 17:32-34)
Nu cumva privind alegerea spirituală la care ești chemat, ai spus și tu mâine, sau altădată? Pentru toți cei care se află în această stare spirituală, imperativul Scripturii este:
”Astăzi, dacă auziți glasul Lui, nu vă împietriți inimile”… și Să luăm dar bine seama, ca, atâta vreme cât rămâne în picioare făgăduința intrării în odihna Lui, niciunul dintre voi să nu se pomenească venit prea târziu.” (Evrei 3:15;4:1)
Pe lângă acestea, Iosua a arătat celor din Israel și că alegerea spirituală este și PROEMINENTĂ.
Noi toți facem alegeri mărunte în fiecare zi și suntem chemați să facem alegeri importante la sfârșitul fiecărei campanii electorale, când trebuie să alegem autoritățile locale, parlamentarii, sau președintele. Atunci însă când este vorba de alegerea spirituală, aceasta este mult mai proeminentă, fiindcă trebuie să alegem stăpânul căruia îi vom sluji. Iosua a precizat acest fapt foarte clar, spunând: ”alegeți astăzi cui vreți să slujiți!”
Dacă este o mare responsabilitate să alegi președintele țării, cu cât mai mare este responsabilitatea de a alege pe Cel căruia să îți supui viața și căruia să îi slujești, știind că de acest fapt, depinde ceea ce ți se va întâmpla aici și toată veșnicia!
Însuși Domnul Isus a spus că nu sunt decât doi stăpâni și nu se poate sluji în același timp și lui Dumnezeu și lui Mamona.” (Mat.6:24). De aceea alegerea spirituală trebuie să fie prioritară, fiindcă această alegere va desemna cadrul în care vor fi făcute toate celelalte alegeri și urmările care sunt rânduite.
Pentru a nu greși în alegerea spirituală, pentru cei din Israel, alegerea le-a fost PREZENTATĂ cu multe detalii. Iosua le-a arătat foarte clar alternativele acestei alegeri: pe de o parte le-au fost prezentați dumnezeii străini cărora părinții lor le-au slujit în Egipt, (și cărora se închinau și locuitorii Canaanului), iar de cealaltă parte, le-a fost prezentat Dumnezeul Cel Mare și Atotputernic, singurul Domn, care i-a scos din Egipt, i-a condus prin pustiu și le-a dat ca moștenire țara Canaanului.
Opțiunea alegerii spirituale pentru cei din Israel cuprindea doar două alternative. Nu-i așa că este mai greu pentru noi să decidem pe cine alegem ca președinte al României, acum când pe buletinele de vot avem paisprezece opțiuni incluzând numele celor care candidează pentru această poziție?
Și astăzi pentru alegerea spirituală sunt tot numai două opțiuni: viața și moartea, binecuvântarea și blestemul, lumina și întunericul, Dumnezeu și Mamona! Pentru ca cei din Israel să nu facă o alegere greșită, într-o altă împrejurare, Moise le-a spus:
” Alege viața, ca să trăiești, tu și sămânța ta, iubind pe Domnul Dumnezeul tău, ascultând de glasul Lui și lipindu-te de El,….(Deut.30:19)
Iar Domnul Isus a spus Martei care era îngrijorată de faptul că sora ei nu o ajuta la treburile casei: ” “Marto, Marto, pentru multe lucruri te îngrijorezi şi te frămânți tu, dar un singur lucru trebuie. Maria şi-a ales partea cea bună, care nu i se va lua.” (Luca 10:40-41)
Pentru a nu greși în alegerea spirituală, Iosua a prezentat celor din Israel nu numai alternativele pentru care să opteze, ci și modul cum să voteze. În acest sens el le-a spus: ”…. temeți-vă de Domnul şi slujiți-I cu scumpătate şi credincioșie. Depărtați dumnezeii cărora le-au slujit părinții voștri dincolo de Râu şi în Egipt şi slujiți Domnului.” (Iosua 24:14)
De aceea alegerea spirituală pentru cei din Israel nu a însemnat numai exprimarea unei opțiuni, ci, renunțarea la trecut, dezlipirea de tot ce era rău și acceptarea și slujirea lui Dumnezeu prin credință. Aceștia sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgem și astăzi, pentru o alegere corectă din perspectivă spirituală . Pentru a nu greși în a exprima această opțiune spirituală, apostolul Pavel spune:
” harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toți oamenii, a fost arătat și ne învață s-o rupem cu păgânătatea și cu poftele lumești și să trăim în veacul de acum cu cumpătare, dreptate și evlavie, așteptând fericita noastră nădejde și arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu și Mântuitor Isus Hristos” (Tit 2:11-14). Ești gata să faci această alegere spirituală angajându-te să parcurgi fiecare pas?
Numai că Iosua i-a chemat pe cei din Israel nu numai la o alegere opțională, ci , la o alegere spirituală care în dreptul lui, era deja PRACTICATĂ. Pentru toți cei din Israel, precum și pentru noi cei de astăzi, a răsunat și încă mai răsună mărturisirea: ” Cât despre mine, eu şi casa mea vom sluji Domnului.” (Iosua 24:15)
De aceea în acestă zi nu te întreb cu cine ai votat pentru ca să fie președintele României și nici cine sunt parlamentarii cere dorești să fie aleși ca senatori și deputați, ci te întreb ai făcut cea mai importantă alegere? A fost un moment în viața ta când te-ai oprit și L-ai ales pe Dumnezeu ca Mântuitor și Domn al vieții tale? Dacă te pregătești să mergi la vot și să-ți exprimi opțiunea pentru niște alegeri trecătoare, mai înainte de acest vot, fă cea mai importantă alegere și nu numai tu singur, ci împreună cu toți cei din casa ta! De aceea, fii gata să te rogi și să spui împreună cu poetul:
Isuse dintre toți Te-aleg mereu În orice zi, în orice clipă Căci Tu ești viața sufletului meu Și harul care mă ridică.
: Te-aleg mereu :/ Isus, Mântuitorul meu. Te-aleg mereu!
Doamne ajută-ne să facem o alegere corectă din punct de vedere spiritual, și una înțeleaptă din punct de vedere politic!
Pastor Dan Boingeanu