HRISTOS S-A  ÎNĂLȚAT!

0
47

 

Este cunoscut faptul că după patruzeci de zile de la înviere, Domnul Isus S-a înălțat la cer. Deoarece sărbătorirea acestui eveniment este la jumătatea săptămânii, actul înălțării Domnului, a pierdut din importanță, iar pentru mulți creștini, acesta trece aproape fără ca să fie comemorat.

Mai mult însă decât atât; fiindcă unii consideră că înălțarea este doar un ”happy end” adăugat de ucenici ca să marcheze un sfârșit frumos misiunii publice împlinite de Domnul Isus în mijlocul lumii noastre, în acest eseu voi prezenta câteva mărturii care ne vor ajuta să înțelegem că înălțarea Domnului Isus este la fel de importantă precum întruparea și învierea Sa, și să credem în înălțarea Domnului și să o sărbătorim cum se cuvine!

  1. Înălțarea Domnului Isus a fost un eveniment real

Dacă lui Mahomed i s-a adăugat faptul înălțării la cer călare pe cal, fără ca cineva să poată dovedi acest lucru, înălțarea Domnului Isus a fost un eveniment real, pentru că:

  • a fost anticipată de Domnul

Înălțarea Domnului Isus la cer nu a fost o surpriză, ci a fost anunțată în avans de către Domnul, prin cuvintele de rămas bun adresate ucenicilor, când le-a spus:

” …  Eu Mă duc să vă pregătesc un loc. Şi după ce Mă voi duce şi vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce şi vă voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, să fiți şi voi. Știți unde Mă duc şi știți şi calea intr-acolo.” (Ioan 14:2-4), sau,

” Acum Mă duc la Cel ce M-a trimis; şi nimeni din voi nu Mă întreabă: “Unde Te duci?”  Dar, pentru că v-am spus aceste lucruri, întristarea v-a umplut inima.  Totuși vă spun adevărul: vă este de folos să Mă duc; căci, dacă nu Mă duc Eu, Mângâietorul nu va veni la voi; dar, dacă Mă duc, vi-L voi trimite.”( Ioan 16:5-7).

Apoi, înălțarea Domnului Isus

  • a fost adeverită de martori

Dacă întruparea și învierea Domnului Isus s-au împlinit mai în secret, înălțarea Sa la cer, a fost un eveniment public urmărit de martori. Printre aceștia a fost un mare număr al ucenicilor Săi, despre care evanghelistul Luca a spus:

”  Voi sunteți martori ai acestor lucruri. Şi iată că voi trimite peste voi făgăduința Tatălui Meu; dar rămâneți în cetate până veți fi îmbrăcați cu putere de sus.”  El i-a dus afară până spre Betania. Şi-a ridicat mâinile şi i-a binecuvântat.  Pe când îi binecuvânta, S-a despărțit de ei şi a fost înălțat la cer.” (Luca 24:48-51)

Tot evanghelistul Luca, menționează faptul că Înălțarea Domnului a fost un eveniment public confirmat de martori și atunci când a prezentat acest eveniment la începutul cărții Faptele Apostolilor, și a redat cuvintele Domnului, spunând:

… voi veți primi o putere, când Se va coborî Duhul Sfânt peste voi, şi-Mi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea, în Samaria şi până la marginile pământului.” După ce a spus aceste lucruri, pe când se uitau ei la El, S-a înălțat la cer, şi un nor L-a ascuns din ochii lor.”(Fapte.1:8-9)

Numai că pe lângă ucenicii prezenți la înălțare, acest eveniment, al Înălțării Domnului:

  • a fost anunțată de îngeri

Cei care au vorbit despre cele întâmplate și au confirmat în acest fel înălțarea Domnului, au fost îngerii care i-au atenționat pe ucenici spunându-le:

“Bărbați Gelileeni, de ce stați şi vă uitați spre cer? Acest Isus, care S-a înălțat la cer din mijlocul vostru, va veni în același fel cum L-ați văzut mergând la cer.” (Fapte 1:11)

Dacă ucenicii posibil  fascinați de momentul înălțării, nu știau cum să-și explice cele întâmplate, au fot treziți la realitate și au înțeles cele petrecute, prin mărturia îngerilor care le-au spus:

Acest Isus, care S-a ÎNĂLȚAT LA CER din mijlocul vostru, va veni în același fel cum L-ați văzut mergând la cer.” (Fapte 1:11)

Fiindcă îngerii cunosc și comunică adevărul, și au fost trimiși cu această misiune specială pentru a străjui actul înălțării Domnului și a-i atenționa pe ucenici de cele petrecute, trebuie să credem că înălțarea a fost cu adevărat, un eveniment real.

Numai că la aceste mărturii care confirmă realitatea înălțării, trebuie să mai adăugăm și faptul că înălțarea:

  • a fost argumentată de evenimentele următoare

Printre acestea putem menționa, trimiterea Duhului Sfânt, despre care apostolul Petru a mărturisit:

Dumnezeu a înviat pe acest Isus, şi noi toți suntem martori ai Lui.  Şi acum, odată ce S-a înălțat prin dreapta lui Dumnezeu şi a primit de la Tatăl făgăduința Duhului Sfânt, a turnat ce vedeți şi auziți.”(Fapte 2:32-33)

Dacă trimiterea Duhului Sfânt a fost o experiență trăită de cei care au fost adunați laolaltă în camera de sus din Ierusalim, în ziua Cinzecimii, aceeași experiență este trăită și astăzi de cei care cred, așa cum a mărturisit apostolul Petru care a spus:

”….. făgăduința aceasta este pentru voi, pentru copiii voștri şi pentru toți cei ce sunt departe acum, în oricât de mare număr îi va chema Domnul Dumnezeul nostru.” (Fapte 2:39)

Apoi, înălțarea Domnului este adeverită și de martirul Ștefan, care atunci când a privit la cer în timpul martirajului, a mărturisit:

“Iată, văd cerurile deschise, şi pe Fiul omului stând în picioare la dreapta lui Dumnezeu.” (Fapte.7:56)

Și apostolul Ioan prin vedeniile și experiențele pe care le-a avut, a primit un răspuns autorizat despre identitatea Celui care ședea în fața scaunului de Domnie a lui Dumnezeu, prin mărturisirea unuia dintre bătrâni care i-a spus:

“Nu plânge; iată că Leul din seminția lui Iuda, Rădăcina lui David, a biruit ca să deschidă cartea şi cele șapte peceți ale ei. Şi la mijloc, între scaunul de domnie şi cele patru făpturi vii şi între bătrâni, am văzut stând în picioare un Miel. Părea junghiat şi avea șapte coarne şi șapte ochi, care sunt cele șapte Duhuri ale lui Dumnezeu trimise în tot pământul” (Ap.5:5-6)

Toate aceste mărturii arată că faptul înălțării a fost un eveniment real, și ne motivează să credem, și să sărbătorim înălțarea răspunzând cu toată convingerea: ”Cu adevărat S-a înălțat!”

Numai că înălțarea Domnului Isus este și o prefigurare a înălțării noastre,  când cei credincioși care vor fi murit vor învia, iar cei ce vor fi în viață vor fi schimbați într-un chip asemenea Domnului Isus, pentru ca fim înălțați și să-L întâlnim pe Domnul în văzduh . De aceea rugăciunea mea din această zi este ca Dumnezeu să ne ajute să trăim în așa fel, pentru ca nu numai să sărbătorim înălțarea Domnului, ci, să avem și noi parte de înălțare!

O sărbătoare binecuvântată cu nădejdea înălțării!

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.