Animismul

1
63

O lume a spiritelor
În toată lumea, există milioane de oameni pe care-i numim animiști. Animiștii se simt adesea foarte slabi și neajutorați în fața puterilor naturii înconjurătoare.Ei nu înțeleg aceste puteri și se tem de ele deoarece cred că dezastrele cum ar fi seceta, foametea, boala, incendiile, cutremurele, furtunile și inundațiile sunt de fapt lucrarea spiritelor rele.

Animiștii cred că există spirite care trăiesc în tot ceea ce-i înconjoară, precum și în locuri cum ar fi peșterile, vârfurile de munte sau o răscruce de drumuri. Unele din aceste spirite sunt prietenoase dar altele sunt releși aduc întotdeauna nenorociri. Oamenii se tem de aceste spirite rele și le aduc ofrande speciale și sacrificii ca acestea să nu le facă rău lor și familiilor lor. Vor aduce alte ofrande și jertfe ca să obțină ce vor de la spirite ““ poate sacrifică un pui pentru a avea o recoltă bună sau succes la vânătoare. Alții poartă anumite brățări sau obiecte magice (numite fetișuri) despre care ei cred că au puteri magice să-i protejeze de rău.

Închinarea la strămoși
Mulți animiști cred că atunci când moare o persoană spiritul său continuă să trăiască pe lângă casa acesteia. Acest lucru e foarte important pentru ei pentru că ei cred că spiritele strămoșilor lor îi pot proteja de dezastre și boală și pot să facă să li se întâmple lucruri bune. Așa că le aduc ofrande, sperând să primească ajutor de la ele. Chiar și așa, tot au necazuri, și când vin acestea, oamenii se gândesc că o persoană din familie a supărat spiritele.

Un Dumnezeu-Creator

Mulți animiști cred că există un mare Dumnezeu-Creator sau Dumnezeu al Cerului. Nu este un Dumnezeu pe care-l pot cunoaște pentru că este atât de misterios și atât de departe de ei încât nu pot ajunge la el. Mulți animiști cred că după ce acest Dumnezeu i-a creat pe ei și lumea lor, a uitat de ei și nu-l interesează ce li se mai întâmplă.

Preoții

Ca în orice religie, animiștii au oameni cu roluri specifice. Unii din ei sunt cunoscuți ca șamani sau vraci care cunosc în mod special lumea spiritelor. Lucrarea lor este să-i ajute pe cei din poporul lor să înțeleagă semnele și prevestirile și să le spună ce trebuie să facă ca să se aibă bine cu spiritele. Alții sunt preoți care au grijă de altarele lor și ajută la organizarea activităților și festivalurilor importante.

Unele grupări de animiști au propriile lor metode de a lua contact cu spiritele și au propriile lor credințe și ceremonii. Deoarece animiștii se tem de lumea spiritelor nevăzute, nu le este ușor să-și părăsească credința și să accepte o altă credință. Unii din cei care se hotărăsc să accepte o altă religie se țin încă de puterea spiritelor și încearcă astfel să combine cele două credințe. Dar cei care s-au hotărât să-L urmeze pe Isus au descoperit că El poate să-i elibereze de teama de puterea spiritelor. Numai Isus este mai puternic decât orice spirit sau putere.

1 COMENTARIU

  1. Cred ca este binevenit un astfel de material, autorul pastreaza tonul didactic, aproape echidistant, ceea ce nu e rau, dar nici foarte bine. As fi dorit sa stiu ce zona din tara noastra, sau care confesiune religioasa este mai “bantuita de spiritul animist”. Dar pe campul de misiune, ati trait un episod, ati avut o experienta in acest domeniu care merita ilustrata ?
    De asemenea Scriptura ne da cateva invataturi in domeniu; ar fi fost bine sa uzati de unele dintre ele. Fiti Binecuvantati si intariti in credinta de Domnul !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.