Vesti din Peru

1
53

Dragii nostri,

În Peru sunt și alte misiuni care lucrează cu aceleași triburi, precum: ILV (Institutul Lingvistic de Vară), SAM (Misiunea Sud Americană) și Pionierii, așa că am întărit colaborarea cu ei. Astfel, ne-am întâlnit cu directorul ILV, Abram Koop, care ne-a prezentat cu toată deschiderea în ce stadiu se află traducerea Bibliei în multele limbi ce se vorbesc pe teritoriul Peru. Tot el ne-a pus la dispoziție materiale pentru pregătirea lingvistică a echipei de Investigare (Segadores) pentru a știi cum să studiem o limbă nescrisă, în cazul contactării Yanachaguinilor. Poate că cel mai important din această întâlnire a fost obținerea de contacte pentru trei triburi între care au lucrat misionari ILV, dar care s-au retras odată cu terminarea traducerii Bibliei.

Fratele Abram, s-a arătat foarte încântat să vadă că sunt persoane dornice să continue lucrarea ce s-a început, căci, deși au Biblia în limba lor, acești oameni nu știu cum să o înțeleagă și încă nu îl cunosc pe Dumnezeu.
Ni s-a relatat realitatea tragică în care se află unul din aceste triburi, numit NANDI. Ei au ieșit de curând din izolare și încă trăiesc în condiții primitive (epoca de piatră). După contactarea lor, guvernul a dorit să îi ajute prin implantarea unui sistem de învățământ, construind școli și trimițând profesori care să se ocupe de alfabetizarea lor. Însă mare a fost șocul nativilor când au descoperit cât de pervertita e lumea din afară: profesorii trimiși de guvern abuzau sexual de fetele ce veneau la studiu.

Reacția imediată a tribului a fost să respingă orice contact din afara, inclusiv misionari. Au hotărât să o ia mai încet în procesul de integrare în așa numita “civilizație”. Din fericire, o singură persoana mai
are acces la ei pe teritoriu: un nativ Nomatsiguenga, înrudit lingvistic cu ei, creștin și cu o mare dorință să îi ajute să îl cunoasca pe adevăratul Dumnezeu. Dar din păcate el este singur și îi lipsesc multe lucruri pentru o bună desfașurare a lucrării. Vrem să îl sprijinim în tot ce are nevoie. Rugați-vă pentru NANDI.

Noutăți de la Așheninka.

Domnul ne-a binecuvântat cu banii necesari pentru cumpărarea unui teren în Puerto Bermudez. Sperăm să putem investi în construirea unei case sigure în care să locuiască Macedonio și încă o familie Segadores. Vrem să formăm în locul acesta un fel de bază de înaintare pe toata valea râului Anacayali unde sunt vreo 7 comunități Ashenika ce nu au auzit încă de Dumnezeu.

Noutăți despre Yanachaguinos.

Am reușit să obținem colaborarea misiunii SAM pentru a ne înlesni folosirea unei avionete pentru survolarea zonei unde presupunem că se afla Yanachaguinii. Frații noștri de la SAM ne-au pus la dispoziție și un pilot pentru a face o investigare aeriana pe data de 12 decembrie 2003. Echipa a hotărât ca în această misiune să mearga Macedonio, Oscar, Marc și eu. Vom pleca deci spre Pucallpa, dacă Domnul va îngădui, în seara lui 10 decembrie. Vrem să luam cu noi și cadouri pe care să le putem lăsa din avion în cazul în care Domnul va îngădui să găsim vreo așezare Yanachaguina. Rugați-vă pentru protecție noastră și pilotului, să fie o zi fără ploaie că să putem avea o bună vizibilitate. Rugați-vă ca Domnul să ne dea îndurarea de a putea obține cât mai multe date sigure despre Yanachaguni: localizarea, gradul de violență și primitivism, modalități de contactare.

O altă arie de implicare a noastră în Segadores e legată de MIJLOCIREA pentru cei neevanghelizați. Vrem să îi determinam pe câți mai mulți creștini peruani să facă ceea ce ați ales și voi să faceți cu perseverență: să se roage pentru triburi și pentru lumea neevanghelizată. Mulți dintre ei aud acum pentru prima dată că în țara lor încă există oameni ce nu știu nimic despre Dumnezeu. Am lucrat timp de o săptămână la foi de prezentare pe retroproiector: poze, informații, motive de rugaciune. I-am determinat să se roage pentru Fereastra 10/40 și pentru lumea tribală, punând accesul în mod deosebit pe India și Yanachaguinos. Am văzut oameni cu ochii în lacrimi la aflarea veștilor atât de surprinzătoare despre orbirea în care trăiesc oamenii ce nu au auzit NICI MĂCAR O DATĂ despre Dumnezeu.

A fost emoționant când, cerând voluntari din sală pentru a ilustra misionarii raspândiți în lume, a ieșit în față și un băiețel. Unii îl dădeau la o parte, alții îl trimiteau la loc căci “era prea mic”, alții îl acopereau cu statura lor impunătoare. Băiețelul nu se lăsa prea convins, asa că se ducea și se întorcea pentru a mai încerca o dată. Când am văzut ce se întâmplă mi-am amintit cum ne poruncește Domnul Isus să lăsăm copilații să vină la El, și m-am dus după el, l-am luat de mână să-l aduc în față și l-am asigurat că și el poate să fie un misionar printre copiii din junglă. Și eu eram tot un copil căruia mulți îi spuneau că e prea visător, dar Domnul a ales să se folosească de mine. A fost o seară deosebită pentru noi și biserică, și am văzut la sfarșit cum mulți veneau și ne cereau căt mai multe informații și motive de rugăciune despre etniile menționate, ca să poată continua să se roage la ei acasă.

Eu am fost cam bolnavă luna asta. M-a prins o gripă care încă nu mă lasă. Rugați-vă pentru sănătatea noastră în general. Nu vrem ca bolile sau alte neputințe fizice să ne împiedice în lucrare.

Mulțumim tuturor pentru sprijin și dragostea pe care ne-o arătați. Fie ca Domnul să își reverse
binecuvântările peste fiecare. Mulțumim special celor care ne-au mai scris în ultimul timp. E o mare bucurie să primim vești din România, sau alte părti ale lumii.
Cu drag, A și M D

1 COMENTARIU

  1. Pacea Domnului sa stiti ca Dumnezeu are grija de copii sai oriunde ar fii , chiar si in locurile cele mai intunecoase,si de nepatruns Domnul va purta de grija ,oricui se increde in el Domnul sa va binecuvinteze ne vom ruga pt voi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.