Noutati din India

1
48

Știri din Varanasi – Orașul Luminii

Iată-ne ajunși din nou în orasul pe care l-am părăsit acum 4 ani și jumătate. Varanasi nu s-a schimbat deloc de când am plecat. Oricum, aici schimbarile se înregistrează în secole”¦ Este același oraș plin de mândrie religioasă, cu tumultul vehicolelor de tot felul care te agresează. Este greu sa-ți imaginezi circulația în oraș, dacă n-ai fost vreodată pe aici. De multe ori spunem că mai rău ca în București nu se poate. Greșit. In Varanasi nu există reguli de circulație. Toată lumea circulă în toate sensurile și claxonează. Nu există trotuare și oamenii se zbat printre mașini, ricse, jeepuri, vaci, bivoli, bicicliști etc. încearca să-și facă loc și să supraviețuiască până pe partea cealaltă a marelui carosabil.

Am ajuns din nou aici și, slavă Domnului că eram cu un coleg de curs că altfel nu știu cum ajungeam cu bagajele. Nu știu, că întotdeauna am zis că de data asta o să iau mai puține bagaje și”¦. Am stat la un hotel câteva zile până când lidera noastră ne-a dus să vizităm câteva posibile gazde și am reușit să găsim una care să poată fi convenabilă. Acum deja ne-am mutat și suntem în prima noastră zi (de fapt e noapte) la această familie hindusă. Cursul nostru are în vedere și plasarea într-o familie hindusă în care să înveți limbă și cultură. Acești oameni sunt cumsecade și se bucură să ne ajute să învățăm limba.

Suntem cocoțați la etajul 2 al casei lor mari. Avem aici 2 camere, baie și bucătărie. Ei, bine, nu e chiar ca acasă, vă închipuiți”¦. De fapt sunt 2 cămăruțe absolut goale, iar dependințele sunt din cele mai rudimentare. Apa se încălzește cu fierbătorul. Lumina dispare ore întregi (apropos, să vedem cât mă ține bateria și acum). Dar, multumim lui Dumnezeu că față de magaziile pe care le văzusem anterior aici cel puțin nu faci TBC. Dumnezeu a avut milă de noi.

Avem cursuri 5 zile pe săptămână câte 2 ore după care trebuie să practicăm ceea ce am învățat în comunitate. Cursul se referă și la imersiunea în cultura indiana și deci își propune să începi chiar în timp ce înveți limba, să marturisești mai întâi cu viața ta și apoi”¦. în măsura în care oamenii sunt interesați și prin Cuvant.

Duminica 23 noiembrie dupămasă am fost invitați la o masă pe care a dat-o capul familiei, care este inginer ș a câștigat în alegerile sindicale zonale. Dorința colegilor și prietenilor lui a fost să se pregătească mâncare sătească, deci toată lumea a participat la prepararea bucatelor. După ce totul a fost gata am luat loc pe jos pe un preș mare, în curte și ni s-a adus câte o frunză mare uscată în formă de farfurie la fiecare. Aici ni s-au pus mâncăruri specifice foarte iuți preparate din aluat de cartofi și alte legume. Femeile au stat în tot timpul în casă și au mâncat separat la urmă.
Luni 24 noiembrie am fost la prima întâlnire cu toată baza de aici într-o suburbie a orașului. Când ne-am dat jos din ricșa, amețiți de temperatura pe care o avusesem și nesomn, am uitat ruscacul cu camera digitală foto pe bancheta din spate. Am venit repede peste 5 minute, dar probabil ca ricsașul se îndrepta fericit spre Varanași, că a dat lovitura.

Sperăm să ne implicăm într-o lucrare deosebită cu o biserică foarte contextualizată. Pe lider îl cunosc de data trecută, este indian din Africa de Sud și, de curând chemat de Dumnezeu, a facut o declarație oficială de integrare în comunitatea hindusă (pe care o respinsese anterior) și de sanyasin (ceea ce înseamna om sfânt în hinduism). Lucrarea este deosebită, el poartă haine oranj acum ca orice sanyasin calator, dar împreună cu alți câțiva oameni de acest gen au întemeiat un nou ordin în India – Yeșhu bhakt, adică închinătorii lui Isus.

Se pare că nici un hindus nu a avut nimic împotrivă până acum. Este foarte respectat în comunitate și a primit din partea Domnului lucrarea de a atinge pe cei din castele superioare. El a întemeiat un satsang (adunare), deci s-a renunțat la cuvintele clasice de biserică, creștin etc, pentru că erau asimilate cu colonialiștii albi, cu Evanghelia Occidentului etc., conotații care nu fac bine lucrării Domnului. Aș dori și se pare că am ocazia să mă implic. El lucrează îndeaproape cu baza noastră și este un creștin dedicat.

Rugați-vă pentru protecția noastră fizică (am fost deja bolnavi amândoi cu febră și diaree) și spirituală pentru că ne aflăm totuși în casa unor oameni care aduc ofrande lui Durga și Siva și cu asta nu e de glumit.

Rugați-vă ca Dumnezeu să ne dea harul să putem depăși perioada asta de început, care a fost foarte dura.

Rugați-vă să putem aplica cu înțelepciune spusele lui Pavel: “M-am făcut grec cu grecii, etc. “¦m-am facut totul tuturor pentru că să pot caștiga pe unii.”
Domnul cu voi! E si L

1 COMENTARIU

  1. Ma rog pentru voi ca bunul Dumnezeu sa va protejeze. Si eu am fost in India in noiebrie 2006. Stiu exact cu ce probleme va intimpinati. Domnul sa va binecuvinteze. Daca vreti putem tine legatura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.